Det norske og BP Norge slår seg sammen: Lager nytt oljeselskap på norsk sokkel

Akers oljeselskap har vært på handletur igjen. Nå er det BPs norske virksomhet de har sikret seg.

OLJEKOMETEN: Akers oljeselskap Det norske har vokst kraftig på få år. Nå sikrer selskapet seg en enda større posisjon gjennom å sikre seg BPs virksomhet, men varsler også betydelige kostnadskutt. Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik fortsetter som sjef i det nye fusjonerte oljeselskapet.
Publisert:

Fredag kom nyheten om at norsk sokkel får et nytt oljeselskap kalt Aker BP.

Det skjer gjennom at Det norske oljeselskap, som Kjell Inge Røkkes Aker eier halvparten av, kjøper BPs norske virksomhet. Selskapet skal noteres på Oslo Børs.

Dermed blir det også utbytte på aksjonærene, lover Aker. Så sent som tirsdag denne uken sa Det norske-sjef Karl Johnny Hersvik til E24 at de ikke planla utbytte før etter 2020. Takket være BPs produksjon på norsk sokkel blir utbytte imidlertid en realitet likevel.

Ifølge Aker planlegger man å starte kvartalsvise utbytteutbetalinger fra og med fjerde kvartal 2016, gitt kreditorenes velsignelse.

BP er i dag operatør for fem produserende felt: Ula, Tambar, Valhall, Hod og Skarv.

BYGGER OLJEIMPERIET: Akers hovedaksjonær Kjell Inge Røkke fortsetter satsingen i den norske oljenæringen.

– Vi er stolte av at vi gjennom denne fusjonen danner Aker BP, et ledende uavhengig offshore lete- og produksjonsselskap. Aker BP vil dra nytte av Det norskes effektive drift, BPs kapabilitet som internasjonalt oljeselskap, samt Akers industrielle erfaring gjennom 175 år, sier Aker-sjef og styreleder i Det norske, Øyvind Eriksen, i en pressemelding.

– Vi ser frem til å utnytte det attraktive vekstpotensialet på norsk kontinentalsokkel gjennom dette industrielle partnerskapet med BP, og å levere på utbyttemålsettingen til Aker BP, legger han til.

Dette sier analytikerne: – Dette løser mange problemer samtidig

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp), som skal behandle søknaden om fusjonen, sier følgende om nyheten i en uttalelse til E24:

– At sterke industrielle selskaper som Aker og BP ønsker å gå sammen om å skape et stort oljeselskap i Norge, er spennende. For arbeidsplasser og aktivitet i vår største og viktigste industri er det avgjørende å ha flere ambisiøse og hardt satsende oljeselskaper på norsk sokkel. Denne satsingen er helt i tråd med regjeringens oljepolitikk.

Mange handleturer

Det norskes kjøp av aksjene i BP Norge er bare det siste i en rekke av oppkjøp som Det norske har gjort på norsk sokkel de siste par årene.

Oppkjøpsraidet startet for alvor med oppkjøpet av Marathon Oils norske virksomhet i 2014 for nesten 13 milliarder kroner.

Deretter fulgte oppkjøp av de norske virksomhetene til Premier Oil og Svenska Petroleum i 2015.

I midten av april ble det også kjent at Det norske kjøper Centricas lisenser som dekker Frigg Gamma Delta- og Rind-funnene på norsk sokkel.

– Dette er en stor dag for Aker, det er en stor dag for Det norske oljeselskap og det er en stor dag for BP Norge. Sammen skaper vi et nytt, stort og spennende selskap for videre vekst, sier kommunikasjonssjef Atle Kigen i Aker til E24.

Under Akers investordag på tirsdag denne uken opplyste Det norske at de vil løfte produksjonen sin fra 60.000 fat per dag i første kvartal til 88.000 fat per dag i 2020, hvis man regner med alle utbyggingene som de er med på som er sanksjonert (vedtatt utbygget).

Allerede ved fusjonen vil produksjonen ligge på 122.000 fat per dag, en drøy dobling av Det norskes nivå, og selskapet vil ha rundt 723 millioner fat i såkalte P50-reserver.

Hvis man også regner med prosjektene som ikke er sanksjonert ennå, mente selskapet de kan løfte produksjonen til 180.000 fat per dag. Fredag opplyser BP at produksjonen til Aker BP vil kunne vokse til «mer enn 250.000 fat oljeekvivalenter per dag» ved starten av 2020-tallet.

Les også

Har fem milliarder kroner klare for olje og gass-oppkjøp

Flytter hovedkontoret til Fornebu

BP beskriver transaksjonen som «en innovativ avtale» som viser at de kan tilpasse forretningsmodellen sin med partnere for å holde seg konkurransedyktige og vokse.

FORTSETTER: Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker gikk tidligere i år inn som styreleder i Det norske. Han fortsetter som styreleder i Aker BP.

– BP og Aker har modnet et tett samarbeid gjennom tiår, og vi er fornøyd med å dra nytte av den betydelige industrielle ekspertisen til begge selskapene for å skape et uavhengig E & P-selskap (lete- og produksjonsselskap, journ.anm.), sier BPs konsernsjef Bob Dudley, i en uttalelse.

Ifølge BP skal alle de 850 ansatte de har i Norge overføres til Aker BP. BP Norge har i dag hovedkontor i Stavanger, mens Det norske har hovedkontor i Trondheim. Aker BP skal imidlertid ha hovedkontor på Fornebu.

Etter planen skal fusjonen skje mot slutten av året, gitt at myndighetene godkjenner planen.

Det norske varsler at kostnadene skal kuttes betydelig når man nå slår seg sammen med BP Norge:

– Vi vil implementere enkle prosesser i hele selskapet og skreddersy organisasjonsstrukturen med kompetanse fra begge organisasjoner. Vi forventer å realisere betydelige kostnadskutt og synergier som vil bli implementert i tett samarbeid med ansatte og leverandører, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Det norske.

Aker BP vil ta i bruk de såkalte Lean-prinsippene for å drive mest mulig effektivt, og skal også få tilgang til teknologisk kompetanse fra BP som et ledd i samarbeidet.

Les også

Tillitsvalgt om oljefusjon: – Forberedt på krevende prosess

Kjøper seg skattefradrag – igjen

Ifølge Aker skal både de og BP fortsette som «førende industrielle aksjonærer» i Aker BP. Aker skal etter planen eie 40 prosent av Aker BP, BP 30 prosent og de andre Det norske aksjonærene vil sitte med resten.

Transaksjonen gjennomføres på følgende måte:

  • Det norske utsteder 135,1 millioner aksjer til BP for 80 kroner stykket, totalt 10,8 milliarder kroner.
  • I bytte får Det norske (Aker BP) overta eierandelene til BP på norsk sokkel, et fremførbart underskudd på 267 millioner dollar (knapt 2,2 milliarder kroner) og en netto kontantbeholdning på 178 millioner dollar (om lag 1,46 milliarder kroner).
  • Samtidig kjøper Aker 33,8 millioner aksjer fra BP til samme pris for å oppnå den eierstrukturen man har avtalt.

Dermed betaler Aker 318 millioner dollar (2,6 milliarder kroner) til BP, men BP gir samtidig fra seg 178 millioner dollar i netto kontantbeholdning som ligger i BP Norge. Netto kontantgevinsten for BP blir dermed 140 millioner dollar (1,15 milliarder kroner).

Dermed sikrer Det norske seg nok et fremførbart underskudd som kan trekkes fra på skatten. Det har de også sikret seg ved tidligere oppkjøp på norsk sokkel, blant annet med Premier Oil-kjøpet.

Aker-sjef Øyvind Eriksen peker på at Det norskes nest største aksjonær, Folketrygdfondet, støtter avtalen:

– Vi har vært i tett dialog med Folketrygdfondet, Det norskes nest største aksjonær, som støtter transaksjonen. Fra vårt utgangspunkt som leteselskap har vi utviklet selskapet til et fullverdig lete- og produksjonsselskap. Sammen med BP tar vi et nytt steg fremover gjennom opprettelsen av Aker BP, sier Eriksen.

Det norske-aksjen steg fra 83,80 til så mye som 96,80 kroner på det meste da Oslo Børs åpnet fredag. Det tilsvarer enn oppgang på 15,5 prosent, men har etter 15 minutter med handel stabilisert seg på 90,4 kroner per aksje, tilsvarende en oppgang på 6,8 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om