Hedgefond-partner: – Overrasket over at et oljeprisfall gir slike utslag

Sjeføkonom synes det er rart at oljeprisfallet skaper så stor global frykt. Det har også positive effekter, mener han.

MERKELIG OLJEFRYKT: Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management
  • John Thomas Aarø
Publisert:

– Jeg er usikker på hva som skjer her. Det er mye negativ stemning i markedet, sier sjeføkonom og partner i hedgefondet Nordkinn Asset Management, Bjørn Roger Wilhelmsen, til E24.
– Jeg er overrasket over at et oljeprisfall gir slike utslag totalt sett, og at det skaper en slik frykt.

Verdens børser befinner seg igjen i utforbakke, etter at oljeprisen nok en gang faller under 30 dollar fatet.

Her hjemme var oljedrevne Oslo Børs lenge ned over to prosent, før fallet på formiddagen har moderert seg noe.

På morgenkvisten falt fastlandsbørsene i Kina ned over seks prosent.

– Det som i starten av året var fokuset i markedet, nemlig Kina-frykt, har nå vridd seg. Nå er det oljeprisfallet som er fokuset i alle markeder, sier Wilhelmsen.

Hedgefondet forvalter litt over fire milliarder kroner og lever av å kjøpe og selge valutaer og statsobligasjoner ved å tolke den makroøkonomiske utviklingen.

Tror du at du er aksjeekspert? Har du ikke meldt deg på Aksje-NM ennå? GJØR DET HER!

Positivt oljeprisfall

At et oljeprisfall skal utløse panikk blant investorene, er imidlertid ikke åpenbart.

** Et oljeprisfall er negativt for oljeproduserende aktører, som for eksempel Norge, men ikke for verdensøkonomien. Økningen i den økonomiske veksten hos oljekonsumenter vil overstige den økonomiske nedgangen blant produsentene, særlig om oljeprisfallet skyldes økt produksjon. Dermed skal lavere oljepriser i utgangspunktet ha en positiv effekt på verdensøkonomien.

– Ifølge læreboken, ifølge «alle» analyser, vil effekten av et oljeprisfall være negativt for noen, men mer enn oppveies av de positive effektene, sier Wilhelmsen.

** Man skiller gjerne mellom to forskjellige typer oljeprisfall, tilbudsside- eller etterspørselsdrevet fall. Dersom fallet er etterspørselsdrevet, er dette en indikasjon på at det bremser opp blant dem som forbruker olje. Dette er sett på som mer negativt enn det som nå har skjedd, nemlig at det er altfor mye olje i markedet.

– Likevel tolker markedet dette som negativt. Men hvor ofte har slike oljepriskorreksjoner ført til resesjon i verden? Det har aldri skjedd, sier han.

Les også

Nytt kraftig oljedrevet fall i Asia

Bare negativt – foreløpig

Wilhelmsen har likevel noen mulige forklaringer på hvorfor investorene verden rundt har reagert misbilligende på oljeprisfallet. Han tror det kan ha med tidsetterslep å gjøre.

Leif Rune Rein, sjefstrateg i Nordea.

Han forteller at markedet tydelig og raskt ser effekten et oljeprisfall har på oljeprodusentene. Markedet ser at mange oljeselskaper ikke er levedyktig om en oljepris på 25–30 dollar fatet vedvarer i lang tid, og han peker på at lav oljepris øker risikoen for mislighold blant oljeaktører med høy gjeldsgrad.

– Markedet er utålmodig. Det leter etter bevis nå, og det eneste som er kommet til syne er de negative effektene, sier han.

Det vil snu, mener sjeføkonomen.

– Jeg tror den positive effekten kommer. Man ser at tilliten blant konsumenttilliten er høy. Jeg tror blant annet at vi vil se positive effekter slå ut på privat konsum.

Lite har endret seg

Nordeas sjefstrateg, Leif-Rune Rein, mener markedsbevegelsene er en overreaksjon og lite synonymt med den underliggende økonomiske utviklingen i verden.

Dette gjelder også den kanskje største bekymringen, nemlig Kina. Rein er blant dem som ikke tror på en hard landing i verdens nest største økonomi.

– Det er ikke mye fundamentalt som har endret seg fra i fjor, bortsett fra at stemningen er blitt fryktelig mye mer negativ, sier Rein til E24.

– Hvor lenge kan de store svingningene og den negative stemningen vedvare?

– Det store spørsmålet er hva som skal trigge det negative sentimentet til å snu. Det er vanskelig å se, sier han.

Les også

Femti tusen varslet om oppsigelse – dobbelt så mange på ett år

Tre faktorer kan snu

Rein trekker frem tre faktorer som kan roe nervene til investorene.

** Det kan være en konkret hendelse av typen vi så forrige uke. Da uttalte sentralbanksjef Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken i forbindelse med rentebeslutningen at det var utsikter til ytterligere ekspansive grep i pengepolitikken. Det medførte kortvarig jubelbrus i markedet.

** Markedet kan plutselig finne ut at «nok er nok», at det kraftige fallet så langt i 2016 har medført at aksjer igjen vurderes som attraktive.

** En vedvarende oppgang i oljeprisen kan øke risikoappetitten. Rein tror at jo nærmere vi kommer kjøresesong i USA, jo mindre vil presset ned på oljeprisen bli.

– Vi kan fort se volatile markeder i flere måneder, men så kan det også snu i morgen, sier Rein.

Les også

Mørk åpning i Oslo

Les også

Nytt kraftig oljedrevet fall i Asia

Les også

Tre faktorer som kan gi børsjubel for investorer i Russland

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. – «Alle» er glad uken er over

  2. – Kan ikke forvente et veldig sterkt aksjemarked fremover

  3. – Et element av panikk

  4. Børsuroen fortsetter: – 2018 er angstens år

  5. Atomtrusler skaper uro i markedet: – Ubehagelig når det er så ustabilt