Flyanalytiker imponert av SAS-tallene: – Veldig bra

SAS flyr inn et større overskudd i kvartalet, og topper analytikernes forventninger. To faktorer gir medvind for flyselskapet, ifølge analytiker.

BEDRING: SAS økte overskuddet i sitt regnskapsmessige tredje kvartal.
Publisert:

– Jeg synes tallene var veldig bra, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til E24.

SAS kunne fredag morgen melde om et overskudd før skatt på to milliarder svenske kroner, noe som topper analytikernes forventninger.

På Oslo Børs svarer investorene med å sende SAS-aksjen opp 10 prosent.

Den finansielle fremgangen kommer til tross for sommerens problemer med kanselleringer og de økte drivstoffkostnadene som har rammet flybransjen.

Med en oljepris som har steget mye har kostnadene økt for mange forbrukere, deriblant flyselskaper som SAS.

Og i kvartalsrapporten fredag sier SAS-sjef Rickard Gustafson at kostnadene til drivstoff økte med 500 millioner svenske kroner i kvartalet fra samme periode i fjor.

Problemene med kanselleringer i sommer økte også kostnadene, ifølge rapporten.

I begynnelsen av august hadde over 100.000 passasjerer blitt rammet av forsinkelser og innstillinger.

To positive faktorer

Men en høy sikringsandel på drivstoff gjør likevel at SAS kommer ganske godt ut av det, ifølge Elnæs

– Det vi ser som positivt er at SAS har hedget seg godt på drivstoff, med en andel på over 90 prosent. Selv om drivstoffkostnaden har økt så har hedgingen hatt en vesentlig positiv påvirking på resultatet, sier Elnæs.

I tillegg har flyselskapet klart å øke prisene. Elnæs viser til at den valutajusterte enhetsinntekten (PASK) steg med 1,2 prosent det siste året.

– Det er også bedre enn det vi hadde forventet. Noe skyldes at konkurransebildet i Europa ikke ble så tøft som forventet i sommer, delvis fordi Eurowings ikke fikk satt i drift alle de flyene kjøpt inn fra Air Berlin-konkursen, og Ryanair har heller ikke økt sommertrafikken så mye.

Les også

Etter et turbulent kvartal med kanselleringer og høye drivstoffpriser fikk SAS et resultat før skatt på 2 milliarder

– Det vil si at det har vært større muligheter for SAS til å ta ut en høyere pris, sier analytikeren.

Også Pareto Securities-analytiker mener rapporten er mer enn god nok for et selskap som har slitt i motvind i sommer.

– De ser veldig bra ut. Tallene er bedre enn ventet, ser at det er litt lavere kost, det er det positive. De løfter også guidingen for inneværende år. I sum en rapport som er bedre enn ventet, sier Kenneth Sivertsen til E24.

Analysesjef Jacob Pedersen i Sydbank mener kvartalet var solid.

Men stigende drivstoffkostnader kan skape utfordringer, og Jacobsen sier til Ritzau Finans at disse kostnadene vil gi en ekstra motvind på rundt 2 milliarder svenske kroner.

– Det krever at SAS fortsetter en hard kamp med å få ned kostnadene. Det krever også at man er heldig og kan få noe mer kompensasjon fra en stigning i billettprisene hvis inntjeningen skal holdes oppe, sier han.

Les også

Truer SAS med 150.000 kroner i dagbøter

Bedre utsikter

På grunn av en bedre prisutvikling enn ventet har resultatene i de tre siste kvartalene vært noe bedre enn antatt, skriver SAS i kvartalsrapporten.

Dette gjør at flyselskapet jekker opp egne prognoser. Tross svak svensk krone og høyere drivstoffkostnad ventes det nå et resultat før skatt og engangseffekter på rundt 2 milliarder svenske kroner for regnskapsåret 2017/2018.

Tidligere har prognosen vært et intervall på 1,5 til 2 milliarder.

Regnskapet viser at SAS økte omsetningen til 13,1 milliarder svenske kroner i tredje kvartal fra 12,2 milliarder kroner, mens resultat før skatt og engangsposter økte fra 1,86 milliarder til 1,98 milliarder kroner.

SAS har et avvikende regnskapsår der tredje kvartal løper fra mai til juli.

Les også

Check-in.dk: SAS med rutekutt - deriblant til og fra Oslo

Les også

Truer SAS med 150.000 kroner i dagbøter

Les også

SAS og British Airways med samarbeid

Publisert: