Finans Danmark vil fjerne 1000-kronerseddelen etter Danske Bank-skandalen

Mener det kan bidra til å redusere hvitvasking.

Publisert: Publisert:

Denne uken foreslo et politisk flertall i Danmark at 500-euroseddelen ikke skal kunne brukes til betaling, veksles eller utleveres i landet. Finans Danmark støtter forslaget, men ønsker i tillegg å fjerne den danske 1000-kronerseddelen, skriver Berlingske Business.

Finans Danmark mener det kan bidra til å minimere hvitvasking av penger.

– Det er alminnelig kjent at store sedler, enten det er 500-euroseddelen eller 1000-kronerseddelen, i høy grad blir brukt i forbindelse med kriminalitet, sier administrerende direktør Ulrik Nødgaard i Finans Danmark til avisen.

Tall understøtter at 1000-kronerseddelen først og fremst blir brukt til andre formål enn til å dekke alminnelige folks daglige behov, ifølge Nødgaard.

Jan Digranes, direktør i Finans Norge.

– Kontanter er ikke nødvendig for folk flest

Jan Digranes, direktør for betalingsformidling og infrastruktur i arbeidsgiverorganisasjonen Finans Norge, sier at det i mange miljøer er en sammenheng mellom «store» sedler og kriminalitet.

– Det viktige er å sørge for å ha grundige rutiner for å kjenne kunder og å avdekke hvor midler kommer fra. I mange sammenhenger er det snakk om mange ledd bakover før man kommer bakover til der hvor kontanter eventuelt kommer inn i banksystemet, sier han til E24.

Digranes peker blant annet på at Finans Norge ønsker at kontopenger og kontanter må likestilles som tvungende betalingsmidler, og sier at «svært mange» butikker og næringsdrivende ikke ønsker å ta imot kontanter.

– Vi har vært tydelige på at kontanter som betalingsmiddel i svært liten grad er nødvendig for folk flest - selv om det er en del grupper som ser på kontanter som det viktigste betalingsmiddelet, sier Finans Norge-direktøren.

– Det er viktig for bankene å sørge for at alle kategorier kunder har tilgang på hensiktsmessige betalingsmidler. For de aller fleste av oss betyr det gode elektroniske løsninger for nettbetalinger, regningbetaling, kort og mobilbetaling.

Digranes påpeker imidlertid at dette er et spørsmål Norges Bank bør svare på, ettersom sentralbanken er ansvarlig for betalingsmidler.

Les også: Hyperinflasjon er vanskelig å forstå, og enda vanskeligere å tolerere (kun for E24-abonnenter)

Les også

Danske Banks avgåtte norske toppsjef kan få fallskjerm på 17,5 mill.

Danske Bank etterforskes

Forslagene kommer, i følge med flere andre tiltak for å redusere hvitvasking, etter at Danske Bank onsdag offentliggjorde en gransking av en omfattende sak om hvitvasking i bankens estiske avdeling.

Samme dag ga bankens norske sjef Thomas Borgen beskjed om at han trekker seg.

Hvitvaskingsskandalen ble avslørt av avisen Berlingske i fjor. I februar i år ble banken anklaget for blant annet å ha hjulpet personer knyttet til Russlands president Vladimir Putin og etterretningstjenesten FSB med å hvitvaske penger.

I juli avslørte Berlingske at saken er større enn tidligere antatt, og det skal samlet sett være snakk om mer enn 53 milliarder danske kroner som har byttet hender i mistenkelige transaksjoner.

I august i år ble det klart at danske SØIK, som tilsvarer Økokrim i Norge, har besluttet å innlede etterforskning av Danske Bank etter anklager om hvitvasking av milliardbeløp i bankens estiske filial.

Les også

Danmark produserer nå mindre olje enn de bruker

Les også

USA tvinger danske selskap til å forlate Iran

Les også

Dansk sjeføkonom: VM-kamp koster samfunnet en halv milliard

Publisert:

Her kan du lese mer om