Redusert underskudd i SAS

SAS tapte 306 millioner kroner i forrige kvartal.

HOLDER FAST PÅ MÅLENE: Konsernsjef Rickard Gustafson holder fast på målet om et positivt resultat i SAS for 2013.
  • Even Landre
Publisert:

Flyselskapet SAS har vært og er i ferd må å kutte kostnadene drastisk for å få bukt med smertefulle økonomiske tap.

Selskapets regnskapstall - som ble lagt frem onsdag morgen - viser at Skandinavias største flyselskap likevel flyr med røde tall.

Men underskuddet krympet i årets andre kvartal, og SAS-sjefen tviholder på målet om at selskapet for hele 2013 vil kunne legge frem overskudd.

Kvartalsrapporten viser at selskapet i perioden februar til april hadde et resultat før skatt på minus 306 millioner svenske kroner. Det er en forbedring fra samme periode året før, da selskapet noterte et tap på 734 millioner kroner.

Konsernsjef Rikard Gustafsen mener flyselskapet «flyr» som planlagt.

- SAS har lagt nok et begivenhetsrik kvartal bak seg, og fortsetter å levere i henhold til den fastsatte strategiplanen, 4XNG, sier konsernsjef Rickard Gustafson.

En del av planen er å selge ut virksomheter og redusere antaltt ansatte.

SAS har i perioden redusert antall heltidsstillinger i administrasjonen med 300, og målsetningen for hele året er å redusere antall stillinger med 1.000.

2,6 millioner passasjerer
Når det gjelder selskapets trafikktall for mai, viser den at SAS i forrige måned fraktet 2,6 millioner passasjerer, som var en nedgang på 2,9 prosent fra mai i fjor.
Den såkalte kabinfaktoren, eller fyllingsgraden, falt med 2,3 prosentpoeng til 73 prosent. Samtidig økte selskapet kapasiteten og trafikken med henholdsvis 4,7 og 1,5 prosent.

- Ikke tilfredsstillende
Gustafson sier i rapporten at er gledelig å konstatere at de gjennomgripende restruktureringene nå begynner å vise synlige effekter.

- Den underliggende utviklingen viser fortsatt lavere enhetskostnad og en bedre yieldutvikling (inntekt per passasjerkilometer, red. annm) enn ventet. Resultat før skatt og engangsposter er forbedret med omlag 700 millioner kroner, og inneholder en positiv effekt på cirka 450 millioner kroner som følge av kraftige tiltak koblet til reforhandlede pensjonsvilkår, sier Gustafson.

Samtidig konstaterer SAS-sjefen at resultatnivået ennå ikke er tilfredsstillende, men helt på linje med deres forventninger og plan.

- Vårt fokus ligger på å fullføre restruktureringsarbeidet, og prognosen for et positivt resultat for hele året ligger fast, sier han.

Driftsinntektene i perioden endte på 9.933 millioner kroner, ned fra 10.070 millioner kroner.

Selskapets driftsunderskudd endte på 86 millioner kroner, som er en forbedring fra driftsunderskuddet på 482 millioner kroner i samme fjorårsperiode.

Solgte Widerøe

I andre kvartal har SAS gjennomført en salg- og tilbakeleie-avtale med reservemotorer, som har styrket likviditeten med 700 millioner kroner. I tillegg har selskapet solgt 80 prosent av Widerøe, som vil gi omlag 2 milliarder kroner når den gjennomføres.

I årets første kvartal tapte SAS 630 millioner svenske kroner, etter driftsinntekter på 9,6 milliarder kroner. Resultatet i første kvartal var bedre enn ventet fra analytikerne.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Scandinavian Airlines (SAS)

Flere artikler

  1. SAS-sjefen sår tvil om det blir overskudd i år

  2. Milliardoverskudd for SAS

  3. SAS karret seg i pluss

  4. – Blir utfordrende å nå et positivt resultat i år

  5. Kraftig resultatforbedring fra SAS: Stadig flere blar opp for Plus-billetter