Slik kan kampene i Irak ramme oljemarkedet

Den økte uroen i Irak kan gi globale ringvirkninger i oljemarkedet. Norske DNO er til stede i Nord-Irak, og faller hardt på Børsen onsdag.

URO: Væpnede opprørere har inntatt flere byer i Irak. Bildet skal være tatt tirsdag, og viser angivelig et av regjeringsstyrkenes kjøretøy i brann.

Str
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Islamistiske krigere har inntatt byen Mosul nord i Irak og truer oljeindustrien i området.

Dette kan skape store bølger for landets oljeproduksjon, et stramt globalt oljemarked og Oslo-noterte DNO.

Statlige North Oil opplyser at kampene rundt Mosul har ført til stans i arbeidet med å reparere oljerørledningen som strekker seg fra irakiske Kirkuk til Ceyhan i Tyrkia, og uroen gir også økt usikkerhet rundt investeringsstrømmen til landets energisektor.

- Irak er et av landene med det største potensialet til å øke produksjonen fremover. Teoretisk sett er potensialet like stort som hos Saudi-Arabia og Russland, og i motsetning til andre steder har de åpnet for utenlandske selskaper. Men potensiale er én ting, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Noe annet er gjennomføringsevnen.

Irak produserte drøyt 3,3 millioner fat olje per dag i mai - nest mest av alle OPEC-landene. Den teoretiske kapasiteten har tidligere blitt beregnet til rundt 10 millioner fat i 2020.

- Kan dempe investeringslysten

Saltvedt forteller at sentralregjeringens tap av Mosul i seg selv ikke er kritisk for Iraks oljeproduksjon, men hun påpeker at fronten nå nærmer seg blant annet de kurdiske selvstyreområdene.

Onsdag kommer det også meldinger om at oljebyen Baiji er i opprørernes hender.

Oljeanalytikeren mener at den økte politiske risikoen kan svekke investeringsappetitten hos potensielle investorer betraktelig.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

Javad Parsa

- Det viktigste er at dette kan dempe investeringslysten inn i Irak fremover. I og med det store potensialet er det et av landene man har ventet at skal bidra til å øke den globale oljeproduksjonen for å møte fremtidens etterspørsel. Men dersom investeringsviljen forsvinner, kan prosjekter bli satt på hold eller ikke komme i gang i tide, sier hun.

Den samme frykten deles av internasjonale eksperter:

- Overtagelsen av Mosul vil mest sannsynlig sette en stopper for investeringene i olje og gass i området. Hvem vil synke hundrevis av millioner eller milliarder i et område der ISIL kan angripe når som helst, sier Midtøsten-ekspert Paul Sullivan ved

Georgetown University til Bloomberg.

ISIL (Islamic State of Iraq and the Levant) var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida i Irak, men al-Qaida tar nå avstand fra gruppen.

Frykter spredning

Thina Saltvedt mener at uroen kan påvirke Iraks oljeeksport, og dermed oljeprisene, noe på kort sikt. Men dersom kampene sprer seg til de sørlige områdene, kan konsekvensene bli langt større.

Størsteparten av landets produksjon stammer fra regionene sør i landet, der regjeringen fortsatt har kontroll.

Energiminister Suhail Al Mazrouei i De forente arabiske emirater uttalte tirsdag at de andre OPEC-landene kan kompensere for et eventuelt bortfall av produksjon.

Men Saltvedt påpeker at deres kapasitet er begrenset.

- I dag er det rundt 3,4 millioner fat i bufferkapasitet i OPEC. Markedet er stramt i dag, og man trenger ikke mye mer ødeleggelser før situasjonen kan bli prekær i oljemarkedet.

Les også:

Oljeavtale i Kurdistan bidrar til børsløftDNO passerte milepæl i Nord-Irak

Her kan du lese mer om

  1. DNO

Flere artikler

  1. DNO: - Vi er ikke berørt av Irak-urolighetene

  2. - Islamister angriper Iraks største oljeraffineri

  3. - En islamistisk stat vil legge enorme oljereserver brakk

  4. Annonsørinnhold

  5. BI-professor: - Situasjonen er mer ustabil enn på flere år

  6. Iraks kurdere varsler folkeavstemning - oljekonflikt kan blusse opp