Lund informerte styret i forrige uke

Det var bare dager igjen til avtalesignering da Helge Lund informerte styret om sitt jobbskifte.

  • Jo Andre Aakvik
Publisert:,

I en intern informasjonsmail sendt ut til Statoil-systemet i dag tidlig, skriver Statoil at styreleder Svein Rennemo først i forrige uke ble informert av Helge Lund om at han hadde hatt samtaler med BG Group.

En drøy uke senere slutter altså Lund på dagen, for å ta over som konsernsjef i det britiske energiselskapet.

«Helge informerte meg forrige mandag om at han var i en dialog med en mulig ny arbeidsgiver. Dette kom overraskende på styret, og hans fratreden skjer etter eget ønske og initiativ», skriver Rennemo i e-posten, som E24 har fått tilgang til.

«GODT OG TILLITSFULLT»: Statoils konsernsjef Helge Lund (th) og styreleder Svein Rennemo har ifølge styrelederen hatt et «...godt og tillitsfullt forhold».

Kent Skibstad

- Vanlig prosedyre

Adm direktør Ivar Ødegaard i Solér Executive sier det ofte er slik at en toppleder venter med å informere styret om et potensielt jobbytte.

- Det kan ofte skje etter signering med ny arbeidsgiver. Når en toppleder har sittet en stund er det ikke uvanlig at det er dialog med nye arbeidsgivere. Men på dette nivået er det vel så mange som trekker seg som sier ja. Da er det ikke naturlig å informere om slik dialog, sier Ødegaard.

Han tror styret allerede har gjort seg noen tanker om hvem som kan erstatte Lund.

- Det er et vanlig tema, spesielt når en leder har sittet en stund. Så styret bør være foreberedt på at sånt kan skje, sier Ødegaard.

Godt forhold

Rennemo avviser tanken om at det noen form for uenighet mellom styret og Lund som har presset frem den snarlige avgangen.

«Helge og jeg har hatt et godt og tillitsfullt forhold. Han har med imponerende styrke, energi og lederskap utviklet selskapet gjennom mer enn ti år, i tett samspill med styret», skriver Rennemo i mailen sendt ut til selskapets ansatte.

Les også

Konsernsjef Helge Lund slutter i Statoil

STYRELEDER: Svein Rennemo i Statoil.

Bendiksby Terje

På pressekonferansen i ettermiddag utdypet Helge Lund selv hvorfor han går på dagen.

- Det bør gå relativt fort når han først ønsket å gjøre et lederskifte. Vi har hatt tid i ledelsen til å planlegge dette på en god måte, uttaler han.

Overfor pressen opplyser også Lund at det var BG group som kontaktet ham først, og at det skjedde for vel to måneder siden.

- Jeg har vært inne på refleksjoner knyttet til lengden en konsernsjef bør sitte. Jeg har følt meg motivert fortsatt, og har følt at jeg har hatt mer å tilføre. At dette skjedde akkurat nå, var at jeg fikk en henvendelse fra BG, sa han fra podiet.

- Det er en jobb som har alt, sier Lund, og snakker om mennesker, politikk, teknologi, store investeringer, geopolitikk og mye mer.

Les også

- Helge Lund har bidratt til å styrke selskapet

- Ikke latt i stikken

Statoil er midt i en omstillingsprosess, med omfattende kostnadskutt.

Lund synes ikke han lar selskapet i stikken.

- Selskap er alltid i bevegelse. Det er aldri et perfekt tidspunkt å slutte for en konsernsjef. Totalt sett mener jeg dette er et godt tidspunkt.

Lund reiser seg og går fra sjefstolen på dagen. Med seg får han lønn i seks måneder, inntil han da kan tiltre sin nye sjefstilling i BG Group 2. mars.

Statoilstyret har midlertidig gitt konsernsjefjobben til Eldar Sætre mens styrets underutvalg bestående av Rennemo og tre andre skal lete etter en permanent sjef.

Styrelederen uttaler til E24 at styret har reflektert over konsernsjefens etterfølger:

- Dette er en del av styrets arbeid, sier han.

Om når styret ønsker å ha en ny leder på plass:

- Jeg gir ingen tidsrammer. Det sentrale er å finne den rette kandidaten, og da tar vi den tiden vi finner det nødvendig. Men vi har vektlagt å komme raskt i gang, sier han.

Les også:

Han tar over Statoil-roretHelge Lund mer enn dobler lønnaDette er selskapet Lund skal ta over

Her kan du lese mer om

  1. Equinor

Flere artikler

  1. Helge Lunds drøm går i oppfyllelse

  2. Ryktebørs rundt toppsjefjobben i Statoil

  3. Tenkte i to sekunder: - Brukte både hjertet og hjernen

  4. Annonsørinnhold

  5. Statoils toppsjef går på dagen

  6. Betalt innhold

    Helge Lund slutter