Børsen trosset oljesektorens skattesmell

Oslo Børs gir tommel opp for regjeringens skattenyheter.

Publisert:

Mandag steg Hovedindeksen på Oslo Børs med 0,29 prosent til 485,11 poeng.

Oppgangen innebærer nok en ny årsbeste-notering på Børsen, og den kommer dagen etter at regjeringen la frem sin skattepakke, som består av vekstfremmende tiltak for fastlandsøkonomien på den ene siden, men samtidig en skjerping i beskatningen av investeringer i oljesektoren.

Den oljetunge Hovedindeksen ble dratt ned av kursfall hos Statoil og store deler av olje- og oljeserviceselskapene.

Resten av Børsen trakk derimot i positiv retning, og ga samlet sett tommelen opp for Stoltenberg og Johnsen.

LES OGSÅ: Gir milliardlette til norske bedrifter

LES OGSÅ: Slik er regjeringens nye skatteforslag

Selv om selskapsskatten nå senkes fra 28 til 27 prosent, en lettelse på totalt 3 milliarder kroner, skjerper myndighetene inn overfor oljeindustrien.

Det gjør de ved å krympe et ekstrafradrag som bransjen har hatt rett til å trekke fra på sitt skatteberegningsgrunnlag. Ekstrafradraget er knyttet til investeringer, og har frem til nå vært på 7,5 prosent av investeringskostnadene per år i fire år. Satsen senkes til 5,5 prosent. Over fire år vil det da gi et skattefradrag på 22 prosent, mot 30 prosent tidligere.

Statoil beregber at dette vil redusere skattefradraget på norsk sokkel med 38 millioner kroner for hver milliard kroner som investeres, opplyser oljeselskapet.

Statoil endte dagen ned 0,15 prosent, Aker Solutions falt 0,48 prosent, Subsea7 falt 0,94 prosent, Det norske oljeselskap falt 1,75 prosent og Petroleum Geo-Services falt 0,98 prosent.

LES OGSÅ: Dette mener Statoil om ny oljeskatt

Publisert:

Her kan du lese mer om