Splittet valgkomite vil gi LO-Flåthen styreverv i Kongsberg Gruppen

En splittet valgkomite i Kongsberg Gruppen vil gi Roar Flåthen en fast styreplass. Mindretallet mener Giske presser LO-sjefen inn.

STATEN INSISTERTE: Ifølge mindretallet i valgkomiteen i Kongsberg Gruppen insisterte staten på at Roar Flåthen skulle inn i styret.
Publisert:

En splittet valgkomité forslår at LO-leder Roar Flåthen blir fast styremedlem i Kongsberg Gruppen.

Samtidig går to styremedlemmer med lang fartstid ut av styret. Det gjelder Ferd-direktør John Giverholt og megler-nestor Erik Must.

Det fremgår av en børsmelding fredag formiddag.

Det er Alexandra Morris som utgjør mindretallet i valgkomiteen som ikke ønsket å få inn Flåthen.

Staten sitter med 50 prosent av aksjene i Kongsberg Gruppen.

Morris, som er fondsforvalter i Odin-fondene, mener Roar Flåthen ikke har den kompetansen som Kongsberg-styret trenger fremover.

Vil ha internasjonal erfaring

KALT INN: Leder i valgkomiteen Sverre Valvik, og komitémedlem Alexandra Morris, ble i desember kalt inn til høringen i Stortingets kontrollkomité der Giske måtte svare for anklagene om kameraderi og uryddig statlig styring.

Etter samtaler med samtaler med konsernsjef Walther Qvam, samt alle styremedlemmene, utarbeidet valgkomiteen en profil på det nye styremedlemmet som man ønsket seg.

- Flåthens kompetanse og erfaring samsvarer i begrenset grad med den kompetanseprofil en samlet valgkomité utarbeidet for nye styremedlemmer, skriver Morris.

Mindretallet ønsket heller en person med «internasjonal ledererfaring, erfaring fra og gjennomføring av internasjonale transaksjoner samt regnskap/revisjon og risikostyring».

Kongsberg Gruppen har i dag over 7.000 ansatte og driver virksomhet innenfor forsvar, maritim og olje og gass i en rekke land verden over.

Ifølge Morris ga Næringsdepartementet uttrykk for at de ville innstille Flåthen på bakgrunn av andre kvalifikasjoner enn det valgkomiteen hadde lagt opp til.

Flertallet i valgkomiteen, Sverre Valvik og Knut J. Utvik, skriver i sin begrunnelse at Flåthen blir foreslått ut fra en «samlet vurdering».

«Flåthen (63 år) har betydelig innsikt i norsk nærings- og samfunnsliv og har tung ledererfaring som leder av LO. Flåthen har også i en tidligere periode vært styremedlem i Kongsberg Gruppen og ble valgt som fast møtende varamedlem på Generalforsamlingen i 2012,» heter det i innstillingen.

- Ikke uventet

Nestleder i Stortingets næringskomité, Harald T. Nesvik (Frp)

Frps næringspolitiske talsmann, Harald T. Nesvik, sier at han ikke er overrasket over nyheten fra Kongsbergs valgkomité.

- Dette var skreddersydd fra Trond Giskes side. Man tok inn Flåthen som vara i fjor, noe som var en spesialkontruksjon for å få han inn og dette er en videreføring av den prosessen, sier Nesvik til E24.

Nesvik mener LO-lederen kan være «kompetent til å sitte i de fleste styrer», men mener man her setter andre prioriteter enn selskapets beste i første rekke.

- Dette viser med all tydelighet at andre ting er viktigere enn det forretningsmessige, sier Nesvik.

Endte i høring

Det var under generalforsamlingen i 2012 at LO-leder Roar Flåthen ble valgt inn som vararepresentant til styret.

Trond Giske og Næringsdepartementet ønsket egentlig at Roar Flåthen skulle få en fast plass i styret, noe valgkomiteen gikk i mot.

Det hele endte med kompromissløsningen der Flåthen kom inn på varaplass, men med samme honorar som de faste styremedlemmene.

Opposisjonen på Stortinget reagerte sterkt på Giskes opptreden.

Roar Flåthens inntreden i Kongsberg-styret var en av sakene som ble tatt med i høringen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i desember.

Les også: Giske om styrebråket: - I sum kom vi ut i null

Da måtte næringsminister Trond Giske inn på teppet for å forklare seg i en rekke saker, inkludert den såkalte Entra-saken.

Nærings- og handelsdepartementet ønsket ikke å kommentere saken fredag.

Les også

Giske får smekk av opposisjonenTil neste år lover Trond Giske å bli enda tøffereFår betalt uten å møte oppTV 2: - Giskes departement presset inn LO-lederen i Kongsberg-styret

Publisert:

Her kan du lese mer om