Northland Resources minsket tapene

Gruveselskapet tapte mindre penger i 2012 enn året før, men selskapet har fortsatt ikke en plan klar for å unngå konkurs.

INGEN LØSNING ENNÅ: Kriserammede Northland Resources fortsetter gruvevirksomheten inntil videre. Selskapet har ennå ikke fått en langsiktig finansiering på plass for å unngå konkurs.
Publisert:

Det kriserammede gruveselskapet Northland Resources klarte å redusere tapene på bunnlinjen i 2012.

Etter skatt tapte selskapet 18,95 millioner dollar i fjor, sammenlignet med 46,55 millioner i 2011.

Bedringen kommer blant annet av en nettofinansinntekt på 24,5 millioner dollar.

Gruveselskapet har havnet i en akutt pengekrise etter at kostnadsanslagene for å bygge ut Kaunisvaara-gruven i Nord-Sverige viste seg å være altfor optimistiske.

Etter at selskapet meldte om at både drifts- og investeringskostnadene var mye høyere enn tidligere annonsert, sank aksjen som en stein.

Selskapet har søkt om konkursbeskyttelse for sin svenske virksomhet, og har derfor blitt tatt av Toronto-børsen.

Les også: Northland vil konkursbeskytte enda flere selskaper

Northland-aksjen er opp 20 prosent på Oslo Børs tirsdag.

- Hovedfokuset vårt nå er å løse likviditetsproblemene, forbedre logistikkjeden og nå full produksjon i 2014, skriver konsernsjef Karl-Axel Waplan i årsrapporten.

Ifølge selskapets regnskaper hadde de ved utgangen av året 53,7 millioner dollar i kontantbeholdning. I starten av 2011 var beholdningen på 251 millioner dollar.

Konsernsjefen har troen på at de finner en løsning for Northland.

- Det er viktig å huske at Northland har betydelige verdier i form av malmreserver, en pålitelig infrastruktur og en vital virksomhet som produserer tre til fire tusen tonn av high-grade konsentrat hver dag.

Avlyste kapitalinnhenting

I januar overrasket Northland Resources markedet med at de trengte mer penger.

Ifølge selskapet var det behov for nærmere 2,4 milliarder kroner for å sluttføre utbyggignen av malmgruven i Kaunisvaara i Nord-Sverige.

Selskapet fortklarte det uventede behovet med at driftskostnadene rundt oppstarten av gruven er høyere enn planlagt, investeringsbehovet er høyere og prisen på jernmalm er lavere enn anslått.

Les også: - Northland i samtaler med konsortium

Nyheten sendte aksjen i en dramatisk nedadgående spiral på børsen. Aksjen falt med tosifrede prosentbeløp over flere dager.

Søker dekning fra kreditorene

Gruveselskapet meldte den 8. februar at de har søkt konkursbeskyttelse for sin svenske virksomhet, ikke ulikt den kjente amerikanske loven kalt Chapter 11.

På fredag møter selskapet kreditorene i tingretten i Luleå for å presentere sine forslag for restrukturering og videre drift.

Ifølge selskapet ble beslutningen om konkursbeskyttelse tatt på grunn av lav likviditet og for å gi selskapet muligheten til å sluttføre forhandlingene rundt en langsiktig finansiering.

Northland hadde ved utløpet av året investert mer enn 900 millioner dollar i Kaunisvaara-prosjektet i Nord-Sverige.

Les også: Her er Northlands største kreditorer

Selskapet bekrefter nå at de den 21. februar fikk samtykke fra et flertall av obligasjonseierne til å få utbetalt ytterligere seks millioner dollar av en sperret konto på tilsammen 72,6 millioner dollar.

Dermed skal selskapet ha nok likvider for å kunne drive frem til 4. mars. Det er ventet at en finansieringsløsning er ventet innen den tid.

I tillegg til dette forhandler selskapet med de viktigste leverandørene sine for å kunne driver videre etter 4. mars. Forhandlingene dreier seg i følge selskapet om fordringene de har mot Northland, og i hvilket tempo selskapet må betale fortløpende utgifter.

Northland har inngått en transportavtale med togselskapet Green Cargo for å frakte jernmalmen fra gruvene i Sverige til Narvik havn via Ofotbanen.

En representant for Green Cargo uttalte til E24 at malmtransporten fortsetter inntil videre.

Hele årsrapporten fra Northland Resources kan du lese her (ekstern link)

Les også

Northland kan bli kastet av børsen i CanadaNorthland søker konkursbeskyttelseNarvik frykter ikke Northland-konkurs

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om