Elleville veddemål på kryptovalutaer og gull: EU vurderer å dra i bremsen

EUs finansmyndighet ESMA vurderer å begrense derivater som lar folk spekulere i blant annet gull, olje og kryptovalutaer uten å eie dem. Finansbransjen bes om innspill.

VURDERER TILTAK: EUs finansmyndighet ESMA vil begrense muligheten for tap for kunder som spekulerer i risikable derivater av gull, aksjer og kryptovalutaer, og har sendt et forslag på høring som vil sette et tak på hvor mye man kan vedde. Dette er et illustrasjonsbilde fra New York Stock Exchange.

Foto: Mark Lennihan AP
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

EU er bekymret for at produkter som gir mulighet for ellevill spekulasjon i aksjer, gull og kryptovalutaer skal føre til store tap for kundene.

Finansmyndigheten ESMA vurderer nå strengere krav til handelen med visse typer derivater.

Dette er instrumenter som gjør det mulig å gjøre veddemål på verdien av blant annet gull, aksjer eller kryptovalutaer, uten å eie selve spekulasjonsobjektet.

Blant annet vil ESMA begrense hvor store posisjoner man kan ta i finansielle veddemål til 30, 20 eller fem ganger innsatsen, slik at både gevinstene og de mulige tapene blir tilsvarende begrenset.

ESMA ber nå finansbransjen om innspill til forslaget, etter å ha varslet om det før jul. Fristen for tilbakemelding er 5. februar.

– ESMA har lenge vært bekymret for tilbudet av spekulative produkter til vanlige kunder, sa ESMA 15. desember.

ESMA står for European Securities and Markets Authority, og har flere ganger tidligere advart mot slike kontrakter, blant annet i 2011 (via Finanstilsynet) og igjen i 2013.

Tilbyr kraftig belåning

ESMAs forslag retter seg blant annet mot visse typer av såkalte CFDer (contracts for difference), som gir mulighet for å ta store posisjoner i markedet for små beløper, men også gir stor risiko for tap.

Det er også rettet mot visse typer av såkalte binære opsjoner, som lar deg spekulere på hvilken retning markedet vil ta.

Disse derivatproduktene er forskjellige fra opsjoner, fremtidskontrakter og byttekontrakter, og har ifølge ESMA svært stor risiko for tap.

Dette forsterkes av at man for eksempel belåne investeringene kraftig, så kunder for eksempel kan betale 1.000 kroner for å ta en posisjon verdt 100.000 kroner.

Dermed kan de mangedoble den mulige gevinsten, men også de mulige tapene.

De fleste taper penger

Flere nasjonale myndigheter har gjort analyser av slike investeringer, og disse studiene viser at mellom 74 prosent og 89 prosent av kundene taper penger CFD-produkter, skriver ESMA.

ESMA foreslår å begrense belåningen kraftig, men skiller mellom spekulasjoner i valuta og gull og i enda mer usikre markeder som kryptovalutaer:

 • for CFD-er i store valutapar som normalt er stabile vil det begrense spekulasjonen til 30 ganger innsatsen
 • for CFD-er i mindre valutapar og større aksjeindekser: 20:1
 • for CFD-er i gull, som har nokså stabil verdi: 20:1
 • for CFD-er andre råvarer enn gull og mindre aksjeindekser: 10:1
 • for enkeltaksjer som kan være ustabile, og andre underliggende instrumenter: 5:1

Ved en grense på 5:1 må kunden legge 20 prosent av beløpet på bordet før spekulasjonen skjer. Ved 20:1 må man legge fem prosent på bordet.

Vurderer fortsatt kryptovalutaer

Myndigheten sier den nå vurderer hva den skal gjøre med CFD-er på kryptovalutaer, og om en begrensning av spekulasjonen på fem ganger innsatsen gir tilstrekkelig vern av kundene.

– Alternativt kan en lavere grense for belåning (2:1 eller 1:1) eller strengere (som et forbud i markedsføring, distribusjon eller salg av CFD-er i kryptovalutaer til vanlige kunder) vurderes, skriver ESMA.

Myndigheten ber om finansbransjens innspill på hva som ville skje hvis det ble satt et tak på spekulasjonen på for eksempel 5:1 eller 2:1, eller om derivater av kryptovalutaene rett og slett blir forbudt.

Les mer: Finanstilsynet advarer mot kryptoinvesteringer

Flere nasjonale myndigheter har tatt grep for å kontrollere spekulasjonen i slike derivater ved å stille strengere krav til tilbyderne.

ESMA vurderer å gå lenger fordi organet «fortsatt er bekymret» for at investorbeskyttelsen ikke er godt nok ivaretatt.

Nye regler som trådte i kraft 3. januar gir ESMA større muskler, og myndigheten har nå mulighet til å forby handel i visse produkter når det er viktig for å beskytte investorer.

Les også

Én tror denne seismikkaksjen skal til værs  – en annen spår kursen i kjelleren

Les også

– Overopphetet og euforisk

Les også

DNBs blokkjedeekspert: – Bitcoin skal ned på 2.000 dollar

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin
 2. Gull
 3. Aksjer
 4. Råvarer
 5. Teknologi
 6. Bank
 7. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Ny tradingplattform i Norge: Satser på produkter som nesten alle kunder taper på

 2. Nordnets derivat-kunder: Fire av fem vedder på børsfall

 3. – Dette har store likhetstrekk med ren gambling

 4. Annonsørinnhold

 5. Innsatsen opp i røyk etter veddemål på oljeprisfall: «Knockout» for spekulanter

 6. Bitcoin på vei mot verste månedsfall på fire år