Nå møtes oljetoppene: Pareto spår opptur for oljen

Olje- og gassbransjen møtes på Paretokonferansen etter flere år med nedtur i investeringene. Herfra peker det moderat oppover, mener Pareto.

TØFFE TIDER: Det har vært krevende år for oljebransjen, men den tilpasser seg blant annet gjennom sammenslåinger og kostnadskutt, ifølge Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge.

Foto: Brian Olguin
Publisert:

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): Både børsvinnere og børstapere møtes onsdag på Paretokonferansen.

Her skal konsernsjefer og finansdirektører holde over 100 presentasjoner til over 1.500 investorer og industritopper, ifølge Pareto Securities.

– De siste tre årene har vært veldig utfordrende for oljeindustrien, sier Paretos konsernsjef Ole Henrik Bjørge til en fullsatt sal.

Han peker på at industrien er i endring, med kostnadskutt, oppkjøp og sammenslåinger, for å kunne tilpasse seg en ny situasjon med oljepriser på halvparten av nivået i perioden med rekordhøye priser mellom 2011 og 2014.

Han peker på en rekke selskaper som har blitt til etter oppkjøp og sammenslåinger og som ikke eksisterte for ett år siden.

Blant disse er det sammenslåtte Solstad Farstad og Tor Olav Trøims Borr Drilling, som nå er ett av de største boreselskapene i verden.

– Olje- og gassindustrien er unik i å kunne tilpasse seg, sier Bjørge.

Han peker også på at Seadrill på morgenkvisten kunngjorde at selskapet hadde lagt frem en redningsplan, og samtidig søker konkursbeskyttelse i USA.

Les mer: Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA – varsler redningsplan

I årene som kommer venter Pareto en moderat opptur for oljen, med en pris på 60 dollar fatet i snitt neste år og opp mot 70 dollar i snitt i 2020.

– Vi ser de erfarne aktørene igjen putter penger inn i markedet. Vi tror 2018 og 2019 fortsatt blir tøft, men vi er i ferd med å fjerne oss fra bunnen, sier Tormod Høiby som er direktør for Corporate Finance i Pareto.

Les mer: Norske analytikere kutter oljeprisanslagene: Dette tror de om 2018

LYSERE UTSIKTER: Oljebransjen samler seg på Paretokonferansen den 13. september 2017.

Foto: Brian Olguin

Usikker tid

Konferansen pågår i en usikker tid for oljebransjen, med en oljepris som fortsatt vaker på noe over 50 dollar fatet, samtidig som partier som De Grønne, SV og Venstre har startet en debatt om en mulig nedtrapping av viktige ordninger for oljebransjen, særlig leterefusjonsordningen.

Men Paretos Oil & Offshore-konferanse på Holmenkollen Park Hotel er ikke stedet for dem som ønsker å fase ut oljeindustrien.

Over 50.000 mennesker har mistet jobben i olje- og gassnæringen, og oljegigantene har redusert investeringene kraftig. Men samtidig har kostnadskutt gjort at selskaper som Statoil nå får inn nok kontanter til å dekke både utbytte og investeringer.

Foten av bremsen

Pareto mener at oljebremsen går mot slutten etter kutt i investeringene siden oljeprisen falt høsten 2014, og venter syv prosent vekst i globale investeringer i leting og produksjon.

Det skjer likevel fra et lavt nivå. Investeringene har falt 51 prosent fra toppen for få år siden.

Grunnen til at oljeselskapene vil bruke mer penger er at de nå sitter igjen med kontanter selv etter å ha betalt utbytter til aksjonærene og dekket pågående investeringer.

Den siste tiden har selskaper som BP og Statoil kuttet kostnader og redusert den prisen de trenger for å tjene penger til rundt 50 dollar fatet.

Les mer: Statoil før: 100 dollar fatet – Statoil nå: 50 dollar fatet

Drevet av USA

Men de økte investeringene globalt er særlig drevet av økt aktivitet i landbasert amerikansk skiferolje, hvor aktørene har kuttet kostnadene og er blitt mer effektive.

Investeringene i oljeproduksjon offshore vil falle også i år, tror Pareto. Men neste år tror meglerhuset at investeringene offshore kan øke med 5 til 10 prosent.

På konferansen kommer det innlegg fra giganter som Statoil, fra raskt voksende selskaper som Lundin og Aker BP samt nykomlinger som Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling.

Også olje- og energiminister Terje Søviknes skal snakke til menigheten.

På Holmenkollen Park Hotel vil investorene få innblikk i oljeservicebransjen som Aker Solutions, som denne uken kunngjorde at 70 mister jobben på Ågotnes.

Riggbransjen er representert ved selskaper som Northern Drilling og Shelf Drilling, supplybransjen med firmaer som Dof og Solstad Farstad, og shippingbransjen med innlegg fra blant andre danske Torm.

E24 er til stede og vil rapportere fra konferansen.

Her kan du lese mer om