Telenor øker utbyttene

Etter å ha kuttet en milliard kroner raskere enn planlagt, klarte Telenor å kutte 600 millioner til på tampen av året. Det feires med økte utbytter til aksjonærene.

Konsernsjef Sigve Brekke (t.h) og finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup legger onsdag frem Telenors resultater for fjerde kvartal og 2017.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Telenor slapp onsdag morgen resultatene for fjerde kvartal. Der varsler selskapet også en økning i utbyttenivået.

Etter å ha økt det ordinære utbytte i fjor (for 2016) fra 7,50 til 7,80 kroner per aksje, kommer det nå enda mer fra Telenor. Selskapet foreslår nemlig å øke utbyttet for 2017 til 8,10 kroner per aksje.

Utbyttet vil deles ut i to runder på 4,20 kroner og 3,90 kroner per aksje i henholdsvis mai og november i år, gitt aksjonærenes godkjenning.

I tillegg til det økte utbyttet skriver Telenor at de vil be om et nytt mandat fra generalforsamlingen om å kjøpe tilbake aksjer.

Selskapet varslet i juli i fjor at de ville kjøpe tilbake aksjer i markedet for 4,3 milliarder kroner, og det forventer de å bli ferdig med i løpet av februar. Telenor opplyser ikke hvor mye aksjer de ønsker å kjøpe tilbake i den nye runden.

Les også (krever abonnement): Telenor-sjef Berit Svendsen: – Suksess er den beste hevn

Skriver ned Tapad – igjen

Resultatene fra Telenor for fjerde kvartal viser en økning i omsetningen med 1,0 prosent fra 31,73 til 32,1 milliarder kroner. Brutto driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) endte på 11,84 milliarder kroner, opp fra 10,65 milliarder ett år tidligere.

Justert for oppkjøp og nedsalg var egenveksten i inntektene på -0,5 prosent, mens veksten i trafikk- og abonnementsinntekter var 2,6 prosent, justert for oppkjøp.

Ifølge konsensusestimater fra SME Direkt / TDN ventet analytikerne en omsetning på 32,07 milliarder, et brutto driftsresultat (EBITDA) på 11,75 milliarder og et resultat etter skatt på 3,43 milliarder kroner.

Telenor investerte 17,1 milliarder kroner globalt i fjerde kvartal, en nedgang fra 21,3 milliarder på samme tid året før. Selskapet fikk 2,0 millioner nye kunder i kvartalet og endte med 178 millioner kunder ved utgangen av 2017. Det er en økning fra 170 millioner ved utgangen av 2016.

Samtidig som Telenor leverer resultater omtrent på linje med analytikernes forventning, kommer det også frem at selskapet gjør noen betydelige endringer som påvirker bunnlinjen:

Telenor skriver nemlig opp igjen verdien av den danske virksomheten med 1,2 milliarder kroner, mens eierskapet i markedsføringsteknologiselskapet Tapad skriver ned med 1,7 milliarder. Dermed har selskapet skrevet ned 2,7 milliarder totalt etter å ha brukt 3,0 milliarder på å kjøpe selskapet i 2016.

Den nye nedskrivningen i Tapad skjer ett år etter at Telenor skrev ned Tapad-investeringen med en milliard kroner. E24 skrev i februar i fjor hvordan nesten halve Tapad-kjøpet var skrevet ned på ett års tid. Telenor har nå bokført Tapad til 400 millioner kroner i regnskapet.

Telenor forklarer selv den nye nedskrivningen med en «videre svekkelse» i Tapads annonseringsvirksomhet i USA og en lavere enn ventet vekst i datasegmentet.

– Det realiserbare beløpet av Telenors investering i Tapad has blitt estimert basert på diskonterte kontantstrømmer fra nåværende inntektsstrømmer, utdyper Telenor.

Les også

Telenor bekrefter at virksomheten i Øst-Europa kan bli solgt

Har kuttet 600 millioner til

Telenor oppjusterte i fjor sommer sine egne resultatprognoser for 2017, og nå viser fasiten at Telenor overgår deler av prognosen:

 • Selskapet varslet en bruttomargin (EBITDA) på 38–39 prosent, mens fasit for 2017 endte på 39,3 prosent (mot 36,7 prosent i 2016)
 • Den organiske inntektsveksten (justert for salg og oppkjøp) ble anslått til 1–2 prosent, men endte på 0,7 prosent (0,6 prosent i 2016)
 • Investeringsandelen (målt mot salgsinntekter) ble anslått til 15–16 prosent, og endte på 17,1 prosent (mot 20,2 prosent i 2016)

For 2018 endrer Telenor litt på hvilke parametere de legger inn i prognosen:

 • Selskapet skriver at de venter en organisk vekst i trafikk- og abonnementsinntekter på 1–2 prosent, en vekst i organisk bruttoresultat (EBITDA) på 1–3 prosent og investeringer (før spektrum- og lisenskjøp) på 18–19 milliarder.

Da Telenor la frem sin forrige kvartalsrapport i oktober kunne selskapet både melde om et rekordhøyt driftsresultat og at selskapet hadde nådd effektiviseringsmålet sitt på én milliard–tre måneder før tiden. I et intervju med E24 på NHOs årskonferanse lovet Sigve Brekke at arbeidet med kostnadskutt skal fortsette med stø kurs i 2018.

Nå sier konsernsjef Sigve Brekke at selskapet realiserte kostnadskutt på ytterligere 600 millioner kroner i fjerde kvartal:

– Telenor leverer solide resultater for 2017. Våre strategiske prioriteringer, godt arbeid på tvers av selskapet samt ytterligere effektiviseringstiltak gir resultater. Vi nådde våre finansielle mål og rapporterte sterke finansielle resultater, med en prosent organisk inntektsvekst og kostnadsreduksjoner på 1,6 milliarder kroner. Dette bidro til økt lønnsomhet og en kontantstrøm på 25 milliarder kroner, sier Brekke i meldingen.

– Vi går inn i 2018 med klare prioriteringer: Å levere på omstillings- og digitaliseringsarbeidet vårt, fortsette å se etter muligheter for ytterligere effektivisering og inntektsvekst, samtidig som vi forenkler måten vi arbeider på og porteføljen vår, sier Brekke om planene for 2018.

Les også

Razzia mot Telenor i Ungarn

Les også

Sikter mot nytt milliardkutt i 2018

Les også

Forbereder seg på ny utfordrer i Myanmar

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Telekom

Flere artikler

 1. – Jeg skulle gjerne sett en annen inntektsutvikling

 2. Telenor med stortap etter milliardsalg til Experian

 3. «Bare» 400 mill. igjen i Telenors gründer-investering

 4. Annonsørinnhold

 5. Venter pengedryss over Telenor-aksjonærene

 6. Sikter mot nytt milliardkutt i 2018