Metallskandalen vokser i omfang - 14,2 milliarder forduftet fra Kobe Steel

Kobe Steels toppsjef stålsetter seg for at flere skjeletter kan komme ramlende ut av skapet idet selskapet gjør en full gjennomgang av virksomheten.

INNRØMMER FEIL: Kobe Steels arbeidende styreleder Hiroya Kawasaki møtte torsdag offentligheten for første gang siden metallskandalen i selskapet var et faktum. Det var tilsynelatende en følelsesladet affære.

Foto: Toru Hanai Reuters
  • Anders Park Framstad
Publisert:,

Den ferske avdekkingen av juks med styrke- og holdbarhetsdata hos metallprodusenten Kobe Steel kan vise seg å kun være toppen av isfjellet.

Fredag bekrefter selskapet ifølge Reuters at det også innenfor stålvirksomheten har blitt avdekket feilaktige data.

Selskapets arbeidende styreleder, Hiroya Kawasaki, møtte torsdag pressen for første gang siden skandalen var et faktum. Han sa da at det kan være flere tilfeller der data har blitt fabrikkert.

– Det er produkter vi er i tvil om, sier Kawasaki ifølge Financial Times.

Kawasaki opplyser at japanske myndigheter har beordret Kobe Steel til å legge frem både resultater fra sin sikkerhetsevaluering innen to uker, samt begrunnelse for det allerede avdekkede jukset og hvordan man skal forhindre dette innen en måned.

Svekket internasjonal tillit

Aksjekursen til Kobe Steel, som er Japans tredje største stålprodusent, har stupt i kjølvannet av at metallskandalen ble rullet opp. Papirverdier for rundt 1,8 milliarder dollar, cirka 14,2 milliarder norske kroner, er blåst bort.

Kawasaki medgir at selskapets omdømme har fått seg en real knekk.

– Jeg beklager på det sterkeste. Tilliten til vårt selskap har falt til null, sier han.

Det er imidlertid ikke bare Kobe Steel det stilles spørsmål ved. En rekke negative hendelser i japansk industri – senest representert ved en større tilbakekalling av biler fra Nissan – har ført til at tilliten til landets produsenter generelt er fallende.

– Jeg beklager virkelig. Jeg innser at dette ikke kun handler om vårt selskap, sier Kawasaki.

I dialog med kundene

Det er ikke bekreftet noen problemer forårsaket av metallproduktene fra Kobe Steel, men selskapet er fortsatt i kontakt med kundene for å kartlegge eventuelle sikkerhetshull.

Les også

Metallskandalen vokser i Japan

Kawasaki bekrefter at disse kundene inkluderer blant annet General Motors og Daimler-Benz.

– General Motors er klar over rapportene om materialavvik i Kobe Steels kobber- og aluminiumprodukter. Vi etterforsker mulig påvirkning og har ikke noen ytterligere kommentarer på det nåværende tidspunktet, sier en talsperson for GM til The Guardian.

Toyota og Nissan er også blant selskapene som har benyttet seg av metall fra Kobe Steel, sammen med andre bilprodusenter som Ford, Honda, Mazda, Subaru og Mitsubishi.

Det samme har togmakeren Hitachi gjort, i likhet med flyprodusenten Boeing.

Kan ha vart i flere år

Metallskandalen ble kjent søndag, da Kobe Steel innrømmet å ha forfalsket data om styrken og kvaliteten på metallproduktene de har levert.

En intern gransking avdekket at det mellom september i fjor og august i år ble jukset med dataene for 19.300 tonn aluminiumsprodukter, 2.200 tonn kobberprodukter og 19.400 enheter støpegods av aluminium.

Selskapet opplyser at forfalskningen av kvalitetsdata kan ha begynt alt for ti år siden, og at hele 200 selskaper opp gjennom årene kan ha kjøpt produktene.

Les også

Metallskandalen vokser i Japan

Les også

Japansk gigant innrømmer juks med metall-data

Les også

Japan lanserer digital valuta for å beskytte seg mot Jack Mas Alipay

Her kan du lese mer om

  1. Japan
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Metallskandalen vokser i Japan

  2. EUs luftfartsorgan anbefaler stans i bruk av produkter fra Kobe Steel

  3. Japansk gigant innrømmer juks med metall-data

  4. Annonsørinnhold

  5. Derfor blir asiatiske toppsjefer så lei seg når krisen rammer

  6. Kilder: Nissan har jukset med kvalitetsinspeksjoner i 20 år