Hydro kalt inn på teppet til næringsministeren: – Ingen tvil om at dette er en veldig alvorlig situasjon

Ledelsen i Norsk Hydro mottok kritiske spørsmål da de i dag møtte næringsministeren for å redegjøre for krisen i Brasil.

KRISEMØTE: Ledelsen i Norsk Hydro måtte i dag forklare Alunorte-situasjonen for Næringsdepartementet.

Foto: Anders Park Framstad
Publisert:,

– At dette er en veldig alvorlig situasjon, er det ingen tvil om, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen til E24.

Han hadde torsdag innkalt Norsk Hydro for en redegjørelse om situasjonen i Brasil, der selskapets aluminaraffineri Alunorte nå går for halv kapasitet etter pålegg fra landets myndigheter.

Den norske stat er største aksjonær i Norsk Hydro med en eierandel på drøyt 34 prosent.

Hydro har tidligere bekreftet at selskapet har hatt ulisensierte utslipp av regnvann i en kanal ved anlegget, samt overløp av spillvann inneholdene lut i den samme kanalen.

Minnet om standardene

Da møtet var ferdig, på overtid, ville ikke Isaksen si om han var betrygget av den informasjonen han hadde fått fra Hydro.

– Min jobb er å forvalte eierskapet på vegne av det norske folk, og å stille målrettede og kritiske spørsmål til Hydros håndtering. Det som er bra, er at det ikke er noen grunn til tro at Hydro ikke tar dette på det største alvor, at de ikke gjør sitt ytterste for å få fakta på bordet og at de ikke gjør sitt ytterste for å arbeide sammen med brasilianske myndigheter, sier statsråden.

Han ønsker ikke å felle noen dom over Hydros håndtering før hele hendelsesforløpet er klarlagt.

– Jeg er fornøyd med svarene jeg har fått i dette møtet, men det er veldig mye som fortsatt er uavklart, og det er ingen tvil om at dette fortsatt er en veldig alvorlig situasjon for Hydro som selskap, sier han.

Les også

Brasil-ekspert om Hydro-skandalen: – Payback-time mot Norge

Han viser til at saken for øvrig er et forhold mellom Hydro og brasilianske myndigheter.

– Det vi foretar oss som stor eier er dette. Det innebærer å stille spørsmål, høre hva Hydro tenker og også minne dem om hvilke standarder vi forventer, både av norske selskaper og statlig deleide selskaper.

Pumpekapasitet

Norsk Hydro arrangerte tidligere torsdag en pressebrifing i forbindelse med problemene selskapet har hatt ved Alunorte, der det fremgikk at resultatene fra en intern gransking vil bli lagt frem den 9. april.

Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg bekreftet at selskapet har oppfylt kravene fra brasilianske myndigheter om å reparere et rør og plugge den omstridte kanalen innen fristen på 48 timer, og at selskapet søker å få gjenoppta full aktivitet ved anlegget så fort som mulig.

– Det er vårt mål. Men vi skal selvfølgelig ta den nødvendige tiden for å ha dialog med myndighetene i Brasil. Vi har kommet i et konstruktivt spor, så dette er i gang, sier Brandtzæg.

Dersom Hydro får starte opp igjen for fullt, vil selskapet imidlertid mangle Canal Velho som en «sikkerhetsventil» – kanalen som altså var nødvendig å benytte seg av senest forrige måned for å forhindre utslipp av rødslam.

– Hva gjør dere dersom det kommer tilsvarende regn igjen?

– Nå gjøres det ganske mye for å øke robustheten og være forberedt bedre neste gang. Det har med pumpekapasitet og en rekke sånne ting å gjøre. Og så er det sånn at dette også er noe som blir gjennomgått nå, og som vi skal si noe mer om 9. april, sier Brandtzæg.

– Dette er altså ting dere har gjort, eller som dere planlegger å gjøre?

– Altså, noen tiltak er allerede på plass, og så er det noen tiltak som kommer videre. Alt dette vil vi komme tilbake til den 9 april, sier Brandtzæg, og viser igjen til pumpekapasiteten.

– Så om det kommer tilsvarende regnmengder igjen, vil dere greie dere uten kanalen?

– Vi kan ikke bruke den kanalen der, og derfor så er det også ekstraordinære tiltak for å håndtere den situasjonen, sier Brandtzæg.

Må kjøpe

Problemene i Brasil kan bli kostbare for Hydro, som normalt selger overskytende alumina i markedet. Nå ligger det an til at selskapet vil måtte kjøpe for å unngå at også aluminiumproduksjonen rammes.

Les også

Frykter langvarig Brasil-trøbbel kan gi kjempetap for Hydro

– Ja, også det er en ting det jobbes med, å kunne «source» alumina fra andre steder hvis vi trenger det, og det kan godt være. Dette er også ting som vi kommer tilbake senere, sier Brandtzæg.

Det er ventet at dette vil drive opp prisene på alumina, spesielt dersom kapasitetsreduksjonen blir langvarig.

– Det er jo 3,2 millioner tonn som går ut av markedet, og det påvirker jo sannsynligvis markedet. Men det gjenstår å se.

– Og nå vet alle at dere er beit ...

– Ja, det er kjent.

– Hva tror dere dette vil koste dere?

– Nei, det er altfor tidlig å si. Dette er sånne ting som jobbes med hele tiden, sier Brandtzæg.

Les også

– Payback-time mot Norge

Les også

Hydro bekrefter: Har lekket lut i kanalen utenfor Alunorte-anlegget

Les også

KLP vil møte Hydro og vurdere eierskap etter Brasil-utslipp

Her kan du lese mer om