Telenor-datter varsler utbyttekutt

Ingen aksje har blitt mer omsatt tirsdag enn Telenor. Og det er ingen god nyhet.

DAVOS: Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas var på plass da verdens økonomiske og politiske elite var samlet til det årlige toppmøtet World Economic Forum i den lille alpebyen Davos i Sveits i 2011.

Andrea Gjestvang
Publisert:,

Telenor endte ned 4,42 prosent tirsdag, til 134,2 kroner aksjen. Til sammenligning endte Hovedindeksen ned 0,13 prosent til 543,65 poeng.

Kursraset til Telenor understrekes av en omsetning på 702 millioner kroner. Dette er dermed dagens mest omsatte selskap på Børsen.

Til sammenligning ble dagens handel 3,995 milliarder kroner totalt på Oslo Børs.

Bakteppet for Telenors kursras er nyheter i Russland.

Anslår kutt i Telenors kontantstrøm

Teleselskapet Vimpelcom, der norske Telenor er nest største aksjonær og kontrollerer rundt 45 prosent av de stemmeberettigede aksjene, varslet lavere utbytte.

Dette melder blant annet Bloomberg.

Kutt i utbytte kom overraskende forteller Jon D. Gjertsen, analytiker i Pareto Securities.

- Ja det vil jeg påstå. Den nye utbytteguidingen på 0,035 dollar per år er drastisk ned fra tidligere guiding på 0,8 dollar per år. Dette kuttet bidrar til å redusere Telenors kontantstrøm med totalt 5,4 milliarder kroner for 2014 og 2015, sier han til E24.

Vimpelcom er ned 12 prosent tirsdag som følge av nyheten.

Før dagens kursfall utgjorde Vimpelcom-posten 28 kroner per Telenor aksje, forteller Gjertsen videre. Basert på dagens åpningskurs tilsvarer dette circa 20 prosent av Telenors aksjeverdi.

Les også

Telenor kan se fram til milliardutbytte

Planen er å betale ut mindre dividende til selskapet har redusert nettogjelden til to ganger det årlige driftsresultatet før av- og nedskrivinger (EBITDA). Foreløpig anslås gjelden til 2,3 ganger EBITDA ved utgangen av året.

Skrur igjen kranen

En analytiker E24 har snakket med anslår at Telenors dividendekapasitet reduseres med mellom 10 og 15 prosent i 2014 som et resultat av at Vimpelcom skrur igjen kranen.

Han understreker imidlertid at det har mindre å si for verdsettelsen, og at det er fordelaktig for Vimpelcom - som sikter mot bedre kredittrating - å redusere gjelden.

Strid med russiske medeiere

Telenor kjøpte seg opp i Vimpelcom allerede i 1998, men har flere ganger vært i tottene på sine russiske medeiere. Det norske selskapet har også opplevd utfordringer knyttet til myndighetene.

Les også

Telenors Vimpelcom-regning: 211 millioner kroner

Vimpelcoms andre store aksjonær er selskapet Altimo, som eies av Mikhail Fridmans Alfagruppen.

Les også:

Telenor gir karakterer til ansatteTeletilsynet skjerper kravene til TelenorTommelen opp for Telenor i MyanmarTelenors nye India-sjef: - Vi må ta inn over oss at ting tar tidTelenor vurderer ny kamp om lisenser i India

Her kan du lese mer om