Partene i oljekonflikten kalt inn til møte hos Arbeidministeren

Arbeidsministeren har innkalt partene i konflikten i oljesektoren til møte i departementet klokken seks fredag kveld.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm har myndighet til å avslutte oljestreiken om regjeringen mener vitale samfunnsinteresser står på spill.

Gorm Kallestad
  • Øistein Svelle
  • Julie Lundgren
Publisert:

Det melder arbeidsdepartementet i en pressemelding sendt ut fredag ettermiddag.

Dermed kan det hende at oljestreiken går mot en avslutning.

Forrige gang statsråden kalte inn partene i en pågående konflikt til et tilsvarende møte endte det raskt i tvungen lønnsnemnd.

Da partene i vekterstreiken tidlig i juni møttes på kontoret til Bjurstrøm gikk det bare ti minutter før arbeidsministeren annonserte at hun ville bruke tvungen lønnsnemnd til å avslutte streiken.

LES OGSÅ: Dette krangler de om

Regner med kjeft

Lederen i fagforbundet Safe Hilde-Marit Rysst tror ikke møtet vil ende med tvungen lønnsnemnd allerede i kveld.

- Arbeidsministeren har vært tydelig på at hun ikke vil bruke det, så jeg antar hun har et budskap og vil mane partene til å forhandle. Vi reiser fra hele landet for å komme til møtet og da håper jeg virkelig ikke det blir beskjed om tvungen lønnsnemd etter ti minutter, sier Rysst til E24.

- Vi får sikkert litt kjeft begge parter, siden vi ikke har kommet til en løsning, og så gir de oss vel en instruks om å prøve en gang til.

Fagforeningene er klare til å jobbe med forhandlinger også i helgen.

- Det er ikke oss det står på, vi er standby og er klare til å møte i helgen hvis Oljeindustriens Landsforening (OLF) er interessert i å forhandle, sier Safe-lederen.

Vil ikke spekulere

Samfunnskontakt Bengt Eidem i OLF vil ikke spekulere i hva møtet skal handle om.

- Vi vet ikke hva vi kan forvente. Vi har bare fått beskjed om å møte i departementet klokken 18 og det gjør vi selvsagt. Vi ønsker å få avsluttet konflikten så fort som mulig så da stiller vi, sier han til E24.

Varslet lockout fra tirsdag

Torsdag formiddag varslet Oljeindustriens Landsforening (OLF) lockout for alle medlemmer i Industri Energi, SAFE og Lederne som omfattes av sokkeloppgjøret.

Det betyr at 6.515 offshore-arbeidere vil bli utestengt fra arbeidsplassene sine, noe som vil medføre at all produksjon på norsk sokkel stenges ned.

Den varslede lockouten trer i kraft mandag 9. juli kl 24.00.

Det tok imidlertid bare minutter fra lockouten var varslet før olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) rykket ut og antydet at tvungen lønnsnemnd ville bli resultatet.

- Hvis vi får en full nedstengning av norsk sokkel, vil det være svært alvorlig. Norge står for 20 prosent av gassleveransene til Europa. Da sier det seg selv at det er umulig bare å tenke tanken på at disse leveransene skulle opphøre, sa Borten Moe til Adresseavisen.

LES OGSÅ: - Stenging av norsk sokkel er utenkelig

Primitivt

Tidligere Statoil-styremedlem Tormod Hermansen sa tidligere fredag at han er kritisk til fremgangsmåten til arbeidsgiverne.

- Dette er en primitiv måte å få staten til å gå arbeidsgivernes ærend på. Slike konflikter må finne sin løsning gjennom forhandlinger, sier Hermansen til E24.

LES OGSÅ: Hermansen om lockout: - Meget uklokt

Publisert:

Flere artikler

  1. Nye forhandlinger i oljestreiken

  2. Oljestreiken fortsetter

  3. Timer før lockouten: - Vi viker ikke

  4. Tvungen lønnsnemnd i oljekonflikten

  5. Statoil forbereder produksjonsstans