Gjør comeback i markedet etter tre år under sparekniven

For første gang siden 2014 forsøker Hellas igjen å hente penger hos internasjonale investorer.

TØFFE GREP: Hellas har vært gjennom en lang periode med harde sparetiltak. Her barker demonstranter og politi sammen utenfor landets parlament tidligere i år.

Foto: Louisa Gouliamaki AFP
  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Den greske staten stikker denne uken uti en tå for å sjekke temperaturen i kapitalmarkedet. Planen er å tilby tilbakekjøp eller ombytte av eksisterende statsobligasjoner, samt å utstede nye, femårige gjeldspapirer.

– Denne avgjørelsen er et betydelig steg i Hellas strategi for å gjenvinne en sunn og stabil tilgang til de internasjonale markedene, sier statsministerens kontor i en uttalelse til nyhetsbyrået Reuters.

Det forrige greske toktet i kapitalmarkedet fant sted gjennom to utstedelser i 2014, året før den ferske statsministeren Alexis Tsipras godtok landets tredje redningspakke siden finanskrisen. Hellas var da på randen av konkurs.

Siden den gang har grekerne gjort betydelige – og til dels smertefulle – grep for å få bukt med sitt store budsjettunderskudd.

Lavere rentekostnader

Tidligere i sommer utløste progresjonen en ny lånetransje fra Det internasjonale pengefondet. Hellas er også tatt av EUs budsjettkontroll, den greske statens kredittverdighet har blitt oppgradert og markedsrentene på eksisterende lån har kommet ned.

Dette er bakteppet når BNP Paribas, Citigroup Global Markets, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC og Merrill Lynch skal skaffe grekerne penger i markedet.

Utsteder sikter mot en rente på 4,2 prosent på de nye «femåringene». Renten på gresk statsgjeld med løpetid til 2019 falt mandag til det laveste nivået på tre år, ned rundt 40 basispunkter til 3,42 prosent.

Videre er planen å tilby ombytte eller å betale kontanter tilsvarende 102,6 prosent av den nominelle verdien for de utestående obligasjonene. Prisingen er ventet å finne sted tirsdag.

Bedre tider

Målet er at Hellas, hvis gjeld fortsatt utgjør omtrent 180 prosent av brutto nasjonalprodukt, skal kunne stå på egne ben uten hverken sparetiltakene eller krisepakkene.

EU-kommisjonær Pierre Moscovici uttalte mandag, på vei til et møte med Tsipras i Athen, at han mener at Hellas «ble fanget av en utrolig økonomisk og finansiell storm».

– I dag er ting mye, mye bedre, sier Moscovici, ifølge The Guardian.

– Vi har måttet legge til rette for (investor) tillit, hvilket ble gjort. Var det for tøft? Sannsynligvis. Men var det også nødvendig? Det også.

Et godt tegn for grekerne er at landets økonomi er ventet å vokse med 2,1 prosent i år, etter nullvekst gjennom fjoråret. Ledigheten har falt nær to prosentpoeng det siste året, men ledighetsraten ligger fortsatt på over 20 prosent.

Les også

IMF mener spansk økonomi er på riktig vei

Les også

EU-kommisjonen vil avslutte budsjettkontroll for Hellas

Les også

IMF godkjente nytt milliardlån for Hellas

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. Tsipras lover skattekutt og mer penger til greske pensjonister

  2. Hellas vedtok siste krisebudsjett

  3. Tsipras lover grekerne mer å rutte med

  4. Annonsørinnhold

  5. 2018 kan bli vendepunktet for Hellas

  6. Kan han redde Hellas?