Seadrill i fritt fall på grønn børs

I løpet av én uke har John Fredriksens riggkjempe mistet halvparten av børsverdien. Onsdag tikket Seadrill inn til nok en bunnotering.

SJEKK FALLET! Seadrill-aksjen har gått fra å koste 280 kroner i årsskiftet til 2014, til å koste 6,27 kroner ved stenging i Oslo onsdag. Aksjen, som ble notert på Oslo Børs i 2005, har aldri vært priset lavere.

Foto: Infront/E24
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Mens Hovedindeksen på Oslo Børs stengte med 0,88 prosent oppgang til 693 poeng, falt Fredriksens Seadrill hele 27,79 prosent til 6,27 kroner per aksje.

Aksjen, som har vært notert på Oslo Børs siden 2005, har aldri vært så billig.

Redningsplan utsatt

Den siste uken har den kriserammede riggkjempen mistet halvparten av børsverdien utløst av usikkerhet om når ledelsen får en redningsplan i havn.

Planen var å ha redningsplanen klar innen 30. april, men tirsdag kom beskjeden om at redningsplanen ikke er innen rekkevidde før 31. juli.

I tillegg sa selskapet at restruktureringen av selskapet trolig vil innebære betydelige nedskrivninger og konvertering av gjeld, og nedskrivninger, tap eller utvanning for andre interessenter i selskapet. Det ble også tydelig at Seadrill styrer mot gjeldsforhandlinger etter amerikansk modell.

Les også

Alt du må vite om Chapter 11

Med andre ord slapp selskapet dårlig nyheter for alle som har penger i selskapet, og investorene svarte med storsalg av aksjer.

I Oslo falt aksjen med 37,8 prosent tirsdag, og onsdag fortsetter altså fallet med ytterligere 27,8 prosent. Aksjen som på topp kostet 280 kroner, kunne kjøpes i dag for rekordlave 6,27 kroner.

Aksjen var den tolvte mest omsatte på Oslo Børs med et transaksjonsvolum på 66 millioner kroner.

Seadrill er også notert på New York Stock Exhange, hvor aksjen én time ut i onsdagshandelen er ned 1,26 prosent til 0,73 dollar per aksje. Også i USA er store deler av børsverdien blitt barbert bort den siste tiden. Sammenlignet med for ett år siden koster aksjen 75 prosent mindre. Tirsdag falt aksjen 56 prosent i USA.

Oljesmurt oppgang for Statoil

Tross tung dag for Seadrill, var det nok av lyspunkter under solskinnsdagen i hovedstaden for andre selskaper i oljesektoren.

Oljeprisen er opp 38 cent til 54,58 dollar fatet onsdag, noe som gir drahjelp til oljeprissensitive selskaper.

Subsea 7 steg 4,28 prosent til 138,9 kroner aksjen, og var dagens mest omsatte.

Statoil steg 1,69 prosent til 150,600 kroner per aksje.

Ellers steg laksekjempen til Fredriksen, Marine Harvest, 0,23 prosent til 290,9 kroner, som dagens tredje mest omsatte.

Amerikanske råoljelagre økte mer enn ventet

Da Oslo Børs stengte, slapp Det amerikanske energiinformasjonsbyrået (EIA) de ukentlige oljelagertallene fra USA (de inkluderer ikke USAs strategiske oljelagre).

Statistikken viser en oppgang på 1,6 millioner fat olje forrige uke, mens det var ventet en nedgang på 100.000 fat. Dermed endte lagrene på 535,5 millioner fat.

Oljeprisen ble noe svekket på tallslippet, som gjerne er ukens viktigste hendelse i oljemarkedet.

Les også

John Fredriksen til DN: – Ikke ett minutt å kaste bort

Les også

Rekordfall for Seadrill

Les også

Seadrill utsetter redningsplan til juli

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Seadrill
 3. Equinor
 4. Mowi (tidl. Marine Harvest)
 5. Olje og gass

Flere artikler

 1. – Dette er en tullekurs

 2. Rekordfall for Seadrill

 3. Oppgang på Børsen - Orkla falt etter kvartalstall

 4. Redningsplanen er godkjent

 5. E24 erfarer: Staten og bankene slipper Seadrill-tap