Avviser at Telenor-topp slutter som følge av regelbrudd i Bangladesh

Kort tid etter at det ble kjent at Telenor har drevet ureglementert sponsing i Bangladesh, forlater den daværende sjefen i landet konsernet. – Har ingen sammenheng, sier Telenors kommunikasjonsdirektør.

OMSTRIDT: Det har stormet rundt forhold knyttet til Telenors virksomhet i Bangladesh den siste tiden. Det norske selskapet er majoritetseier i Grameenphone – den største mobiloperatøren i landet.

Foto: Stringer NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
  • Marius Lorentzen
Publisert:

– Nei, overhode ikke. Han har selv sagt opp sin stilling og valgt å gå til et annet selskap, sier kommunikasjonsdirektør Severin Roald på E24s spørsmål om avgangen har noe å gjøre med saken som er rullet opp i Bangladesh.

Torsdag varsler Telenor at Vivek Sood, konserndirektør for Marked i Telenor-konsernet, har sagt opp stillingen med virkning fra 23. desember. Han skal ha takket ja til en jobb i et annet selskap.

Mens Sood ledet Grameenphone i Bangladesh, fant enkelte av tilfellene av ureglementert sponsing sted. Grameenphones sponsing inkluderte spesialpolitistyrken Rapid Action Battalion, som er anklaget for grove brudd på menneskerettighetene.

Sood har vært en del av Sigve Brekkes innerste krets i Telenor. Han ble utnevnt som markedsdirektør i konsernledelsen i november 2015, og har tidligere også ledet Telenors virksomhet i India.

Roald opplyser at Sood sa opp sin stilling mandag denne uken. Årsaken til at han fratrer allerede i morgen, skal være at han skal til en konkurrent. Han må imidlertid gjennom en seks måneder lang karanteneperiode.

– Han går til en konkurrent, og da er det naturlig at han forlater selskapet, sier Roald.

– Gitt regelbruddene i Bangladesh, den korte oppsigelsestiden og det at han har sittet i stillingen i kun drøyt ett år, forstår du at det stilles spørsmål?

– Det her har ingen sammenheng med saken i Bangladesh. Vivek Sood har selv valgt å forlate Telenor, og han går til en konkurrent.

Telenor skriver i en børsmelding at Gunnar Sellæg har blitt utnevnt som fungerende direktør i Soods stilling. Han kommer fra jobben som direktør for Produkt og Innovasjon i konsernet.

– Grove brudd på menneskerettighetene

E24 skrev i går at politistyrken Telenor har sponset, Rapid Action Battalion (RAB), anklages for grove brudd på menneskerettighetene, inkludert kidnapping, tortur og utenomrettslige henrettelser.

Les også

Telenor-sponset spesialpoliti anklages for kidnapping, tortur og henrettelser

Den Hong Kong-baserte menneskerettighetsorganisasjonen Asian Human Rights Commission (AHRC) mener i tillegg at teleoperatørene i Bangladesh har lagt til rette for lovbruddene gjennom deling av personlige brukerdata med myndighetene.

Grameenphone er den største mobiltelefonoperatøren i landet.

– RAB og andre politimyndigheter kjøper, og krever at telekommunikasjonsselskapene kjøper, digital teknologi som brukes til å spionere på egne innbyggere, både sivile, media, menneskerettighetsgrupper og opposisjonspolitikere. Teknologien brukes til å få tilgang til privat kommunikasjon, og fører til tvungne forsvinninger, utenomrettslige henrettelser, tortur og en rekke former for misbruk av menneskerettighetene, sier en representant for organisasjonen, Ashrafuzzaman Zaman.

11 brudd

Tidligere denne måneden kunne Dagens Næringsliv melde at styreleder Gunn Wærsted i Telenor ville kvitte seg med konsernsjef Sigve Brekke. Avisen skrev senere at det var elementer fra Brekkes fortid som Telenor-sjef i Asia som var årsaken til dette.

Etter et betydelig medietrykk opplyste Telenor at selskapets internrevisjon hadde avdekket 11 brudd på egne regler. Dette er «compliance»-sakene bedriftsforsamlingen viser til.

Blant regelbruddene var blant annet sponsing av militæret og politiet i Bangladesh, deriblant den omstridte elitestyrken Rapid Action Battalion. Disse er anklaget for grove brudd på menneskerettighetene.

Både Gunn Wærsted og Sigve Brekke sitter – til tross for dette – fortsatt i sine stillinger. Det to avholdt sammen en pressekonferanse i midten av måneden. Telenor-styret opplyser at forholdene i Asia har vært behandlet, men at denne behandlingen nå er ferdig.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Bangladesh

Flere artikler

  1. Telenor-sponset spesialpoliti anklages for kidnapping, tortur og henrettelser

  2. Var toppsjef da militæret i Bangladesh ble sponset, ble forfremmet

  3. Telenors fagforening slår ring rundt Brekke

  4. Telenors bedriftsforsamling: – Ser alvorlig på uenigheten i styret

  5. LO-tillitsvalgt varsler at Brekke kan møte ny mistillit