Nel får storavtale: Skal bygge hydrogenfabrikker i Frankrike

Norske Nel Hydrogen har sikret kontrakten for det første av opptil syv hydrogenfabrikker i Frankrike som kan bruke fornybar strøm til å gjøre nettverk av gassrør langt grønnere. Satsingen kan bli et eventyr verdt over tre milliarder.

Nel har inngått avtale om bygging av hydrogenfabrikker i Frankrike. Her fylles en hydrogenbil med drivstoff.
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Dette er en virkelig milepæl, sier konsernsjef Jon André Løkke i Nel Hydrogen i en uttalelse.

Hydrogenselskapet har nemlig inngått en rammeavtale med selskapet H2V Product om design, bygging og vedlikehold av hydrogenfabrikker i Frankrike. Avtalen er potensielt er verdt mer enn tre milliarder kroner.

H2V Product ble grunnlagt i 2016 for å utvikle hydrogenproduksjon med et mål om å bruke biogass og hydrogen i de store nettverkene av gassrørledninger. Målet er å blande inn fornybar gass med den vanlige naturgassen for å redusere CO₂-utslipp. H2V er et datterselskap av det private franske selskapet Samfi-Invest.

I tillegg til gevinsten ved å kutte CO₂-utslipp, så kan hydrogenfabrikken (e) fungere som et batteri for fornybar energi. Nel ser nemlig for seg at man kan produsere opp hydrogen når det enten er lav strømpris i markedet eller det er overskudd av fornybar energi. Denne strømmen kan da konverteres til hydrogen, som kan sendes inn i gassrørene i jevnt tempo eller når det er behov.

Les også

Ser vekstmulighet i sol og vind: – Kan ikke ignoreres

– En trigger for hydrogenmarkedet

I første omgang omfatter storavtalen en fabrikk med kapasitet på 100 MW for en verdi på 450 millioner kroner.

Dette skal etter planen økes til en total kontraktsverdi på minimum 3,15 milliarder kroner, ved at det bygges ytterligere seks fabrikker i Frankrike. Den samlede kapasiteten kommer da opp i 700 MW.

For Nel innebærer dette prosjektet en utbygging i en langt større skala enn det selskapet tradisjonelt har drevet med. Selskapet er i dag involvert i utbyggingen av hydrogenstasjoner for biler, blant annet i Norge med Uno-X samt et kommende prosjekt i USA. I tillegg leverer selskapet andre hydrogenløsninger.

Ifølge Nel-sjef Jon André Løkke er dette det største industriprosjektet av sitt slag noensinne. Han sier at karbonfri hydrogen vil bli injisert i hovedrørledningene som forsyner Frankrike med naturgass.

Den første fabrikken skal utvikles i 2018 til 2020. Målet er deretter å øke kapasiteten i perioden 2020–2025 slik at kontraktsverdien på 3,15 milliarder kroner blir nådd.

– Dette er en trigger for hydrogenmarkedet, sier sjef for forretningsutvikling og samfunnskontakt i Nel Hydrogen, Bjørn Simonsen, til E24.

Les også

Nel leverer til Shell

Han sier at det har pågått forsøk med bruk av biogass og hydrogen i eksisterende gassrør i mange år, og at man nå er i ferd med å lande på hvilke standarder som skal gjelde. Han forklarer at man trolig vil ende med å blande inn 2 til 10 prosent hydrogen i den totale gassen, og at man dermed ikke trenger å bygge om eksisterende gassrør.

– Vi ser at aktørene som eier disse gassrørnettverkene er veldig interessert i hydrogen. De ser jo at det på sikt blir problematisk å kun bruke fossilbasert gass i disse nettverkene i årene fremover, sier Simonsen.

– Så det er helt trygt og uproblematisk å kjøre to til ti prosent hydrogen gjennom eksisterende rør?

– Ja, det er det. Da trenger man ikke å gjøre noen investeringer i rørledningene.

– Hvor konkurransedyktig er dette sammenlignet med å kjøre ren naturgass?

– Det avhenger helt av hvilken strømpris man får inn i hydrogenproduksjonen og hvilke incentiver franske myndigheter eller EU eventuelt legger på fornybar gass. Det pågår jo prosesser både i Frankrike og EU for å gjøre gassen i alle rørledningene grønnere, sier Simonsen, og legger til at det nok vil være en prisdifferanse i starten.

Investeringsbeslutning senere i år

Den endelige avtalen om leveringsplanen er ventet inngått i andre halvår, men investeringsbeslutningen om kapasitetsutvidelse er ventet tatt mot slutten av 2017.

Bjørn Simonsen forteller at man da forhåpentligvis vil få mer klarhet i tidsplanen for de andre seks anleggene.

– Så de seks anleggene er ikke bekreftet ennå?

– Nei, de er planlagt, men fremdriften avhenger også av hvordan franske myndigheter tar imot det første prosjektet, sier Simonsen.

Les også

Nel varsler oppkjøp til halv milliard og emisjon

Nel skal benytte eksisterende teknologi i de nye hydrogenfabrikkene, men mener allikevel de kan kutte kostnaden betydelig ved at komponenter i fabrikken kan deles mellom de mange elektrolysørene (enheten som produserer hydrogen).

– Siden det er snakk om store anlegg kan vi gjøre noen forenklinger som gjør at vi kan få ned kostnaden dramatisk, sier Simonsen.

Produksjonsanleggene skal bygges i regionene Les Hauts de France og Normandie, ved siden av gassrørledningene, der H2V Product allerede har sikret en tomt.

Ifølge Nel-sjefen forbereder selskapet seg på utvidelse av produksjonskapasiteten ved Notodden i løpet av 2018, med kapasitet også i Frankrike.

Rally på Oslo Børs

Nyhetene sender Nel-aksjen opp 25 prosent på Oslo Børs tirsdag, til 2,1 kroner.

Analysesjef Karl Johan Molnes i Norne, som har en kjøpsanbefaling med kursmål fem kroner på Nel-aksjen, ser et stort potensial for hydrogenselskapet.

– Dette er bare begynnelsen, sier analysesjefen til E24.

Han mener hydrogenselskapet har flere konkurransefortrinn, blant annet ved at selskapet både produserer elektrolyseanlegg og hydrogenstasjoner.

Gjennombruddet var ifølge Molnes storkontrakten i California, der Nel vant sin hittil største enkeltordre for hydrogenfyllestasjoner.

– Det som teller er å vinne på bortebane. Det gjorde at Nel plutselig ble nummer én på hydrogenpumper, sier han.

Han erkjenner imidlertid at det er risiko forbundet med virksomheten.

– Det som er farlig er om det blir nedgangskonjunktur, men det kan man ikke spekulere i.

Les også

Hydrogengjennombrudd i USA

Les også

Nel leverer til Shell

Les også

Nel varsler oppkjøp til halv milliard og emisjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nel
 2. Frankrike

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  De fikk gigantkontrakt, nå skal de oppbemanne

 2. – Dette er et gjennombrudd

 3. Yara satser på hydrogen

 4. Betalt innhold

  Nel inntar det koreanske markedet

 5. – Må kanskje unne oss et lite wienerbrød