Akers verdier opp 60 prosent

Verdiene av Akers eiendeler er opp nesten 60 prosent på ett år, særlig drevet av verdiøkning i oljeselskapet Aker BP.

TJENER PENGER: Aker øker i verdi, blant annet på grunn av verdiøkning i Aker BP. Her tar Aker-sjef Øyvind Eriksen (t.v.) og BP-sjef Bob Dudley hverandre i hånden ved dannelsen av Aker BP. Til høyre Karl Johnny Hersvik, direktør i det nye selskapet.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Aker-konsernet, kontrollert av Kjell Inge Røkke, har økt nettoverdiene sine kraftig det siste året, og tjener særlig på sammenslåingen av Det norske oljeselskap og BPs norske virksomhet til Aker BP.

Nettoverdiene (net asset value) i Akers selskaper, som Aker ser på som dets viktigste nøkkeltall, økte til 29,8 milliarder kroner i tredje kvartal.

Det er opp 20 prosent fra forrige kvartal, og en økning på hele 58 prosent fra ett år siden, da selskapets eiendeler var verdsatt til 18,9 milliarder kroner.

Verdien tilsvarer 401 kroner per aksje, fra 254 kroner per aksje ved slutten av tredje kvartal i fjor og 333 kroner per aksje ved slutten av andre kvartal i år.

Les også

Milliardutbytte fra Aker BP

Satser på olje

Økningen i Aker BP og selskapets nedsalg innen fiskeoppdrett øker Akers eksponering mot olje- og gass, sammenlignet med samme tid i fjor.

60 prosent av verdien av Akers investeringer er nå relatert til olje og gass, en andel som var på bare 35 prosent for ett år siden.

Maritime investeringer utgjør 18 prosent av Akers investeringer ved utgangen av tredje kvartal, mot 35 prosent for ett år siden, mens sjømat og marin bioteknologi har en andel på bare fem prosent, mot 15 prosent for ett år siden.

Les også

Lerøy vil ta kjempejafs av Røkkes Havfisk og Norway Seafoods

– Aker fortsatte den positive trenden vi startet i andre kvartal, økte nettoverdiene med 20 prosent i de tre månedene til slutten av september, og endte perioden med nettoverdier og aksjeverdi på det høyeste nivået på åtte år, sier konsernsjef Øyvind Eriksen.

– Aker BP kan vokse

Akers 40 prosent i oljeselskapet Aker BP er verdt 17,17 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal. For ett år siden var Akers eierskap på 50 prosent i forgjengeren Det norske oljeselskap ASA verdt 4,8 milliarder kroner.

Til sammenligning er Akers 66,3 prosent andel i Ocean Yield verdt 6,5 milliarder kroner ved utgangen av kvartalet, omtrent uendret fra samme periode i fjor, da Aker eide 73 prosent av selskapet.

Ifølge Aker har oljeselskapet Aker BP stort potensiale for videre vekst, både på egen kjøl og gjennom oppkjøp og sammenslåinger.

Selskapet ser lovende muligheter blant annet i Langfjellet-funnet som øker ressursene i Alvheim-området, og sier at Aker BP kan doble fjorårets produksjon på 62.000 fat per dag i løpet av få år.

Akers resultat etter skatt var på 34 millioner kroner i tredje kvartal, fra minus 1,12 milliarder kroner ett år tidligere.

Selskapets omsetning falt til 10,98 milliarder kroner fra 13,95 milliarder i fjor. Fjorårets tall er justert for senere endringer i porteføljen.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker
 2. Aker Solutions
 3. Det norske oljeselskap
 4. Kjell Inge Røkke
 5. Aksjer

Flere artikler

 1. Aker satte rekord i andre kvartal: Nettoverdiene økte til 66,9 mrd.

 2. Aker økte verdiene med 6,9 mrd. før oljesmellen

 3. Utbyttet økes med 60 prosent for Røkke og Aker-aksjonærene

 4. Røkke får 900 mill. i utbytte fra Aker

 5. Kjell Inge Røkkes Aker satte nesten ny rekord: Nettoverdiene økte til 62,2 milliarder