TELENORS RUSSISKE MARERITT: Nervekrigen fortsetter

Igjen kommer motstridende meldinger om tvangssalget av Telenors VimpelCom-aksjer til 22 milliarder kroner.

Publisert:

Den russiske namsmannen beordret i går auksjon for å tvangsselge Telenors aksjer i det russiske mobilteleselskapet VimpelCom. Meldingen ble lagt ut på namsmannens hjemmeside uten at Telenor ble orientert på forhånd.

Etter at nyhetsbyrået Reuters sendte ut meldingen i går like etter klokken 12, raste Telenor-kursen 6,5 prosent og Oslo Børs stanset handelen med Telenor-aksjer. Handelen ble gjenopptatt enn en drøy time.

Kan tape 25-30 mrd
Telenor ble tidligere i vår dømt av en domstol i Sibir til å betale en erstatning på 11 milliarder kroner for å ha prøvd å hindre oppkjøpet av et mobilselskap i Ukraina. Den norske telegiganten ble ilagt kravet etter at de ble saksøkt av den knøttlille VimpelCom-aksjonæren Farimex.
Telenor har nektet å betale boten og den russiske namsmannen har derfor tatt arrest i Telenors aksjer i den russiske mobiloperatøren VimpelCom. Disse aksjene er i øyeblikket verdt 22 milliarder kroner på børsen. Aksjene kan bli tvangssolgt før rettssaken er avgjort.
I tillegg til aksjeverdiene må Telenor i så fall også bokføre et rent tap på investeringer i mobilnett og annet i Russland på tilsammen 4,5 milliarder kroner.

Direktorat tar over
Direktoratet for bestyrelse av statlig eiendom har sagt at aksjesalget vil ta minst to måneder.
–Trusselen om tvangssalg er fortsatt til stede. Vi observerer at det kommer inn ulik informasjon, men kan ikke se at det er noen endring i vår situasjon, sier informasjonsdirektør Pål Kvalheim i Telenor.

Venter til mandag
Regjeringen har gått tungt inn i tvisten om Telenor-aksjene i VimpelCom.
–Jeg har nær kontakt med Telenor om saken og kjenner innholdet i meldingen fra namsmannen. Jeg registrerer at det vil komme ytterligere kommentarer fra namsmannen mandag og vil avvente disse. Vi er som kjent sterkt imot at man gjennomfører tvangssalg før saken er ferdigbehandlet i rettssystemet, sier Brustad.

Vil ikke kjøpe aksjer
Telenors mareritt kan ha skremt utenlandske investorer fra å by på aksjene. Hvem som eventuelt vil kjøpe Telenor-aksjene under en russisk auksjon, er et åpent spørsmål. Alfa Group, som nå er Telenors hovedmotstander og som eier 44 prosent av VimpelCom-aksjene, vil ifølge russisk regelverk måtte by på hele selskapet hvis selskapet passerer en eierandel på 50 prosent.
Alfa Group har imidlertid ikke tenkt å by. I en e-post svarer Kirill Babaev, direktør i Alfas datterselskap Altimo, følgende til Aftenposten:
–Vi har ingen planer om å øke vår andel i VimpelCom på det nåværende tidspunkt.
Han ønsker forøvrig ikke å kommentere den nye utviklingen i VimpelCom-saken, fordi han hevder Alfa ikke er part i saken.
Telenor har hele tiden vært overbevist om at Alfa i praksis står bak saksøker Farimex, noe Alfa benekter.

Les også:

Les flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om