Seadrill-gjelden: – Den morsomste eventen på lang tid for en sliten oljeserviceanalytiker

Seadrills kommende finansieringsplaner overskygger selskapets kvartalsresultat.

SKAL TA GREP: Seadrill melder torsdag at selskapet vil legge frem en finansieringsplan i første halvår. Bildet viser den halvt nedsenkbare plattformen West Hercules, som for øvrig er ledig fra januar 2017.

  • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Torsdag morgen slapp Seadrill sin rapport for fjerde kvartal, og i den forbindelse ble det klart at en finansieringsplan vil presenteres før sommeren.

Selskapet har mye gjeld og flere låneforfall de kommende årene, hvilket overskygger utviklingen på driften i et marked som uansett er dårlig.

– Fjerdekvartalstallene var egentlig en ikke-hendelse, fordi selskapet hadde guidet markedet i forkant. Dermed var det ikke så mange overraskelser, sier analytiker Harald Hornes Øyen i SEB til E24.

– Det mest interessante punktet, slik vi ser det, er at de vil legge frem en finansieringsplan i løpet av første halvår. Det tror jeg er tidligere enn både vi og markedet ventet.

Analysesjef Harald Hornes Øyen i SEB.

Moment/SEB

Han får støtte fra kollega Johan Ström i Carnegie, som hilser leserne og sier at finansieringsplanen blir «den morsomste eventen på lang tid for en sliten oljeserviceanalytiker».

– Hva som skjer fra kvartal til kvartal, er helt uinteressant for aksjen, sier Ström.

Han viser til at Seadrill prises i markedet til syv prosent av den totale verdien på selskapet. Etter et kursfall på drøyt 94 prosent fra toppen på høsten 2013, er markedsverdien til John Fredriksens tidligere riggkjempen i dag rundt 7,4 milliarder.

– Det er derfor aksjen er så ekstremt volatil, sier Carnegie-analytikeren.

Les også

Tror store deler av riggflåten kan gå rett i bøyene: – Det ser veldig dårlig ut

Hele menyen tilgjengelig

Nøyaktig hva finansieringsplanen vil inneholde, er ikke kjent.

«Selskapet arbeider for tiden med sine rådgivere for å evaluere alternativer i lys av forholdene i industrien og kapitalmarkedet. Vi tar sikte på å kommunisere våre finansieringsplaner gjennom første halvdel av det inneværende året», skriver selskapet.

– De sier ingenting om hva den kan inkludere, annet enn at det kommer noe. Men mest sannsynlig vil det inkludere en kredittevent. Det kan være alt fra en emisjon, konvertering av obligasjoner til egenkapital, tilbakekjøp av obligasjoner eller integrering/salg av eierskap. Samtidig vil de muligens forbedre avtalen med bankene, sier Ström.

Øyen i SEB påpeker at «hele menyen» er tilgjengelig, men mener det er for tidlig å si noe spesifikt om hvordan en eventuell plan vil kunne se ut.

– Seadrill må, i likhet med andre utsatte aktører i offshorebransjen, ta en nøye prat med alle sine finansieringskilder, og komme frem til en felles løsning på hvordan selskapet skal komme seg gjennom denne nedturen, sier han.

Les også

E24-kartlegging: Gjeldsbomben i oljebransjen

Tidligere enn ventet

Begge analytikerne opplyser at selskapet har reagert raskere enn markedet hadde sett for seg, dersom planen blir lagt frem som kommunisert.

– Dette kom noe tidligere enn vi hadde ventet. Markedet hadde snakket om at det ville skje noe i løpet av 2016. Jeg tror det er bra at de er tidlig ute med å refinansiere, men samtidig kunne det også vært rasjonelt å vente så lenge som mulig slik at det var nærmere en oppgang i markedet, sier Ström.

Det fremgår av dagens rapport at selskapet har redusert gjelden noe fra tredje til fjerde kvartal, samtidig som de har økt kontantbeholdningen noe. Dette er imidlertid ikke tilstrekkelig.

– Likviditetsposisjonen ved utgangen av året var marginalt svakere enn våre estimater, som kan være deler av grunnen til at de fremskynder finansieringsplanen, sier Øyen.

– Dette tyder på at situasjonen er mer prekær?

– Ja, det kan tyde på det.

– Ikke helt svart

Begge analytikerne anbefaler salg av Seadrill-aksjen.

Her er de for øvrig i godt selskap: Ifølge Factset er det kun én av de 35 analytikerne som har dekning på aksjen som mener kjøp er en smart strategi.

Øyen påpeker imidlertid på at det finnes lyspunkter.

– Selv om markedet er blytungt, er det ikke helt svart: De signerer en ny toårskontrakt for en av sine ultradypvannsrigger. En toårskontrakt er i seg selv en meget sjelden vare i disse dager. Raten på om lag 230.000 til 240.000 dollar per dag ser også bra ut, må jeg si, gitt der markedet er nå.

Seadrill stiger over seks prosent til drøyt 15 kroner per aksje på Oslo Børs torsdag, mens Hovedindeksen er opp 1,8 prosent.

Les også

– Det som så ille ut for en måned siden, ser mer ille ut i dag

Les også

Kursmål på Seadrill: Én krone

Les også

Seadrill-sjefen om Fredriksen: Har sagt jeg bruker penger som en full sjømann

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill

Flere artikler

  1. Seadrill har redusert kvartalskostnadene med 2,8 milliarder på to år

  2. Ferske tall: Dette er bakteppet for Seadrills vriene gjeldsprosess

  3. Forsikringskjemper med sprikende resultater

  4. Nordsjøoljen over 50 dollar fatet

  5. Betalt innhold

    Seadrill skal kutte 2,3 milliarder i kostnader