Her møter Kjos mannen som kan avgjøre Norwegians USA-skjebne

Den amerikanske samferdselsministeren varsler en snarlig avgjørelse om endelig godkjenning av Norwegians søknad.

STORFINT BESØK: Her møtes den amerikanske samferdselsministeren Anthony Foxx og administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian.
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Over to år etter at Norwegians datterselskap Norwegian Air International søkte det amerikanske samferdselsdepartementet om flytillatelse til USA, var det duket for et spesielt møte i Oslo.

Torsdag møttes samferdselsminister Anthony Foxx og Norwegians administrerende direktør Bjørn Kjos på Astrup Fearnley-museet i Oslo. De to har aldri tidligere møttes.

Det kan ikke sies å ha vært noe påfallende hjertelig møte, og de to toppene vekslet da også få ord. Men Norwegian-sjefen sier seg likevel fornøyd.

– Jeg sa takk for den midlertidige tillatelsen. Han sa at han var glad for å ha gitt den. Det var godt å endelig få snakket med ham. Han er «probably a nice guy», sier Kjos til E24 etter den kjappe ordvekslingen.

– Er du fornøyd med responsen?

– Jeg mener at det var et godt svar, sier Kjos.

Midlertidig «ja»

I forrige uke kunne E24 melde at en årelang periode med venting snart kan være over for Norwegian: Det amerikanske transportdepartementet foreslår omsider å innvilge Norwegians søknad om flytillatelse.

Det er imidlertid snakk om et foreløpig «ja», og selv om alt peker mot at tillatelsen vil gå i orden, er prosessen fortsatt ikke trygt parkert ved gaten.

Kort tid før møtet med Kjos svarte Foxx på fire spørsmål fra norsk presse, hvorav tre dreide seg om Norwegian-søknaden. Han understreket da at saken er kompleks, og at de amerikanske myndighetene har innhentet mye informasjon i sakens anledning.

Det er nå en siste høringsrunde som pågår i USA.

– Hvor lenge er det til en endelig avgjørelse vil bli fattet?

– Høringsrunden vil vare i tre uker, sier Foxx på spørsmål fra E24.

Omstridt

Det var i desember 2013 at Norwegian søkte om en såkalt «foreign air carrier permit» for sitt irske datterselskap. Datterselskapet skulle etter planen utgjøre selve kjernen av Norwegians internasjonale vekst i langdistansemarkedet.

Mens andre selskaper pleier å få svar innen et par måneder har Norwegian i over to år måtte sitte å se på at påstander haglet og høringsbrev rent inn til det amerikanske samferdselsdepartementet.

Reiselivsaktører, flyprodusenten Boeing, samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og utenlandske, prominente politikere er blant dem som har bedt amerikanerne om at søknaden skulle behandles raskt, og få ett ja.

På den andre siden har konkurrerende flyselskaper, fagforeninger og visse politikere uttrykt sin skepsis mot Norwegians. Kritikken har hovedsakelig kommet i form av påstander om at Norwegian skal drive med sosial dumping.

Norwegian har hele tiden avvist dette på det sterkeste, og Norwegian-sjef Bjørn Kjos har uttalt i brev til amerikanske myndigheter at man skal bruke amerikanske eller europeiske ansatte ombord på rutene til USA.

Les også

Større underskudd enn ventet for Norwegian

Les også

Norwegian får foreløpig ja på USA-søknad

Les også

Påskegevinst for Norwegians trafikktall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Bjørn Kjos og den store revejakta

  2. Derfor har Norwegian kjempet så lenge for USA-ja

  3. Hillary ber Obama stanse Norwegian

  4. Solvik-Olsen tok opp Norwegian-søknad i Washington

  5. Norwegian får USA-tillatelse