Hydros kvartalsrapport

Prisfall dempet Hydro-tallene: – Det er jo en stor nedgang

Lavere priser får det meste av skylden for Norsk Hydros skuffende resultat i fjerde kvartal, som sender aksjen ned over 13 prosent fredag ettermiddag. – Hydro er et syklisk selskap, sier finansdirektør Pål Kildemo.

Illustrasjonsbilde.
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Aksjefallet i Norsk Hydro skyldes til dels et svakere resultat enn ventet i fjerde kvartal (se egen sak), som kom til tross for en kraftig oppgang i produksjonen av både aluminium og råvaren alumina.

Finansdirektør Pål Kildemo sier at prisene på aluminium og alumina er den sentrale årsaken til nedgangen. Prisfallet alene bidro til å redusere fjorårets justerte resultat (som Hydro kaller «underliggende ebit») med 10 milliarder kroner.

Hadde det ikke vært for at dette ble motvirket av lavere råvarepriser og positive valutaeffekter, så hadde fjorårets justerte resultat vært i minus (se figur).

– Det er jo en stor nedgang i absolutte resultater. Og som du ser av presentasjonen vår i dag, så er 10 milliarder av det drevet av markedspriser, sier Kildemo til E24 (se figur).

– Hydro er et syklisk selskap. Når råvarepriser går opp, så får du store oppganger, og når de går ned, så faller det tilsvarende, sier han.

Norsk Hydros finansdirektør Pål Kildemo.

Selskapet justerer resultatet sitt for å gi et bedre bilde av driften. Noe av det som ble justert bort var nedskrivninger på over en halv milliard kroner ved blant annet smelteverket Slovalco.

Resultatet etter skatt er derimot ikke justert, og det havnet i fjor på minus 2,37 milliarder kroner, sammenlignet med et positivt resultat på 4,32 milliarder kroner året før.

Hydro-aksjen har falt rundt 30 prosent siden starten av 2019, og markedsverdien er nede i om lag 57 milliarder kroner. Det betyr at selskapet nå er det tiende mest verdifulle på Oslo Børs, etter å ha vært flere plasser høyere oppe på topplisten for noen år tilbake.

FALLENDE PRISER: Denne figuren viser hvilke faktorer som påvirket Hydros justerte resultat (underliggende ebit) i fjor. Fallende priser dro resultatet ned i minus, mens billigere råvarer og positive valutaeffekter dro opp tallene, sammen med forbedringstiltak.

Satser på forbedringer

Nå håper Kildemo at kostnadsforbedringer og omstilling kan sikre bedre inntjening over tid. Hydro har planer om forbedringer som skal løfte driftsresultatet med 7,3 milliarder kroner mellom 2018 og 2023.

– Det er veldig viktig, sier finansdirektøren.

Selskapet har satt seg en ambisjon om en underliggende avkastning på kapitalen (roace) på 10 prosent, noe som vil være betydelig høyere enn nivået på 6,6 prosent i 2018 og 1,3 prosent i 2019. Norsk Hydro har stengt og solgt en rekke anlegg, og gjør nå en rekke tiltak for å bli mer effektive og tjene penger i et usikkert marked med lave priser.

– Vi jager på for å gjøre ytterligere forbedringer, sier Kildemo.

– Vi trenger en margin som er betydelig over det vi ser i dag for å nå 10 prosent roace, sier han.

Les også

Svakere enn ventet fra Hydro

Billigere råvarer

Resultatet i fjerde kvartal og for fjoråret kunne ha vært enda verre for Norsk Hydro. På den positive siden ble resultatfallet dempet av lavere råvarepriser og positive valutaeffekter, blant annet at kronen har svekket seg mot dollar.

– Valutaen hjelper oss betydelig, sier Kildemo.

Det justerte resultatet ble løftet med to milliarder kroner av valutaeffekter i fjor, mens billigere råvarer løftet det justerte resultatet med 2,4 milliarder kroner. Sammen med én milliard kroner i forbedringer gjorde det at Hydros justerte resultat endte på 3,4 milliarder kroner i fjor, fra 9,1 milliarder kroner året før.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hydros kvartalsrapport
  2. Norsk Hydro
  3. Råvarer
  4. Aluminium

Flere artikler

  1. Norsk Hydro rammet av valutatap

  2. Svakere enn ventet fra Hydro

  3. Sterkere fra Hydro etter prishopp

  4. Norsk Hydro snur til pluss i første kvartal

  5. Sterkere tall enn ventet fra Hydro