Equinor-sjefen etter milliardraset: – Vi tåler veldig lave oljepriser

I fjor falt Equinors bunnlinje 75 prosent fra året før, til det laveste nivået siden tapsåret 2016. Konsernsjef Eldar Sætre mener likevel at selskapet er robust.

TOMMEL OPP: Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor er positiv selv om resultatet i 2019 var det svakeste på tre år.
Publisert: Publisert:

LONDON (E24): 2019 bød på et kraftig resultatfall for Equinor og konsernsjef Eldar Sætre sammenlignet med året før.

Resultatet etter skatt falt med 75 prosent i 2019 fra året før, og endte opp på 1,85 milliarder dollar.

Det tilsvarer 17 milliarder kroner, og sammenlignet med resultatet på 69,4 milliarder kroner i 2018 så utgjør det en nedgang på 52 milliarder kroner for den delvis statseide energikjempen.

På selskapets kapitalmarkedsdag i London torsdag er konsernsjef Eldar Sætre trygg på at Equinor er i en god posisjon, tross de svake tallene.

– Vi tåler veldig lave oljepriser. Vi viser her at vi er nøytrale, vi slipper å låne penger, sånn rundt 50 dollar fat, sier Sætre til E24.

– I en verden med oljepris på 50 dollar vil vi også ta ned investeringsnivået vårt, så dette fungerer også veldig godt også i en 50 dollar-verden. Det er en veldig lav oljepris, i et lengre perspektiv, over en så lang periode, sier han.

Les også

Equinor øker utbyttet igjen og planlegger økte investeringer

Fjorårets resultat etter skatt er det tredje svakeste for Equinor siden sammenslåingen med Hydro i 2007, bare slått av de tapsbringende årene 2015 og 2016, da oljeprisen var svært lav.

Equinor selv mener at det justerte resultatet gir det beste bildet av driften.

Det justerte resultatet var «bare» ned 25 prosent fra året før til 13,48 milliarder dollar i 2019. Det er det svakeste nivået på to år.

– Robust

Sætre trekker frem at Equinor har en portefølje med prosjekter som skal bygges ut, og som vil gi selskapet seks milliarder fat oljeekvivalenter som i snitt vil tjene penger selv med en svært lav oljepris.

Les også

Resultatfall for Equinor etter lavere priser

– Den porteføljen vi setter i produksjon fremover har en nullpunktspris på under 35 dollar per fat. Det forteller oss noe om hvor robust dette er for svingninger i markedet, sier Sætre.

– Etter nedturen vi har vært gjennom de siste årene er dette den viktigste lærdommen: vi kan ikke satse på én oljepris som skal guide oss, vi må bygge robusthet. Og det er det vi har gjort de siste årene, legger han til.

– Men du vil gjerne ha den litt høyere neste år?

– Du vet, oljeprisen var 64 dollar i fjor, den, i gjennomsnitt. Vi glemmer det. så den svinger, og det tror vi kommer til å skje også neste år. Vi har gitt guiding eller referanse på 65 dollar, 50 dollar og 80 dollar, og så må de som observerer oss fra utsiden velge hva de vil tro på, sier Sætre.

– Men det er en robust portefølje i hele dette spennet, legger han til.

Omsetningen i Equinor gikk ned 20 prosent i fjor, til 62,91 milliarder dollar.

Les også

Setter også mål for kundenes utslipp: Slik er Equinors nye klimaplan

Publisert:
Gå til e24.no