Dagen på Wall Street

Tyngste Wall Street-fall siden slutten av august

Flere viktige nøkkeltall tyder på en oppbremsing i verdens største økonomi. Børsene i USA opplever en begredelig start på fjerde kvartal.

JOHANNES EISELE / AFP
 • André Haugen
 • Anders Nybakken Kvale
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Frykten for resesjon har bidratt til kraftig børsfall flere steder i verden onsdag. London-børsen opplevde sitt tyngste fall på en enkelt dag siden januar 2016.

Wall Street fulgte etter fra start, og utover i handelsdagen har fallet bare tiltatt.

Onsdag noterte alle de tre indeksene sitt tyngste fall siden 23. august:

 • S&P 500 ned 1,78 prosent
 • Dow Jones ned 1,85 prosent
 • Nasdaq Composite ned 1,56 prosent

Utviklingen i aksjemarkedene kommer etter at den viktige ISM-indeksen tirsdag viste sin svakeste måling på 10 år. Indeksen og industriproduksjonen henger ofte tett sammen.

Det sendte børsene i USA rett ned tirsdag, og på fjerde kvartals første handelsdag falt både Dow Jones og S&P 500 nok til å viske ut hele oppgangen fra tredje kvartal.

– Bekreftet nedturen

– Indeksen bekreftet den nedturen som vi har sett i andre indikatorer i den amerikanske industrien. Vi skal også huske på at industrisektoren er i en veldig utfordrende situasjon globalt, sier sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank.

Han viser til at det for øyeblikket er den svakeste veksten i kinesisk produksjon på 17 år, laveste industriaktivitet i Tyskland siden finanskrisen og negativ årsvekst i globale handelsvolumer for første gang siden 2009.

Lie forklarer at børsene også tynges av en eventuell riksrettsprosess mot Trump og at den forventede inntjeningen til børsselskapene står for fall. 

Svake jobbtall

Onsdag ettermiddag kom det også ferske jobbtall fra privat sektor i USA. De viste et fall til 135.000 nye jobber i september fra nedreviderte 157.000 i august. September-tallene var de svakeste på tre måneder.

Lie sier at investorene nå frykter at industrinedturen skal spre seg til arbeidsmarkedet. Ettersom forbrukerne står for 70 prosent av den amerikanske økonomien, frykter investorer også for at et svakt arbeidsmarked kan føre til lavere forbruk.

Danske Bank-strategen forteller at intensjonen amerikanske innkjøpssjefer har til å ansette flere folk nå er på sitt laveste siden finanskrisen.  

 – Det tegner et bilde av at den fallende jobbveksten vi har sett ikke bare skyldes utfordringer med tilbudet av arbeidskraft i markedet, men at det også er problemer med etterspørselen. Det er bekymringsverdig, sier Lie.  

Offisielle tall fredag

Han mener USA kan komme til et punkt der jobbveksten ikke stiger nok til å opprettholde ledighetsraten.

Lie viser til en undersøkelse fra Bank of America som peker på at det må skapes 128.000 nye sysselsatte utenfor jordbruket for at ledighetsraten ikke skal stige.

– Det betyr at vi allerede basert på august-tallene er inne i en situasjon der ledighetsraten risikerer å stige fremover, sier han.

August-tallene viste 130.000 nye sysselsatte, men 25.000 var knyttet til midlertidige ansatte i forbindelse med folketelling.

De offisielle jobbtallene, non-farm payrolls, kommer førstkommende fredag. Økonomenes forventning er at disse vil lande på rundt 140.000 nye jobber utenfor jordbruket, mens Danske Bank venter 100.000.

– Kan gi Trump incentiv til å forhandle

Onsdag har den brede S&P 500-indeksen falt under 2.900 poeng og under den gjennomsnittlige prisen de siste 100 dagene, som er et teknisk nivå indeksen ikke har brutt gjennom på en måned.

Alt er imidlertid ikke bekmørkt for børsutviklingen fremover, mener Lie.

– Vi tror svekkelsen i amerikansk økonomi kan gi Trump incentiv til å forhandle frem en midlertidig avtale med Kina som kan roe markedene, sier han.

Danske Bank estimerer 60 prosent sjanse for en midlertidig løsning mellom de to stormaktene innen oktober.

– Det vil ikke snu verdensøkonomien, men gi noe optimisme i finansmarkedene om at en endelig avtale er mer sannsynlig.

Lie peker også på at verdens børser onsdag faller fra nær toppnivåer etter å ha steget betydelig i løpet av 2019.

Utover ettermiddagen skal også et antall Fed-medlemmer avholde taler, deriblant Federal Reserve New York-president John WilliamsFrykter svake jobbtall tyder på forbruksbrems (for abonnenter)Jobbveksten i privat sektor i USA noe høyere enn ventet
Les også

Svakeste industrimåling i USA på ti år

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Dow Jones
 3. S&P 500
 4. Nasdaq
 5. Wall Street
 6. Aksjelive
 7. Globalt børsfall
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. «Månedens viktigste tall» skuffer

 2. Krisekvartal på Wall Street

 3. Wall Street endte opp på ukens siste dag

 4. Annonsørinnhold

 5. – Det var dette markedet absolutt ikke ønsket å se

 6. Dow Jones stiger over 29.000 poeng for første gang