Småinvestorer kaster seg på tankbølgen

Nordnets kunder har handlet tankaksjer for over 200 millioner etter at skipenes inntjening har skutt i været. – Ekstremt stor interesse, sier investeringsøkonom.

TJENER GODT: Tankskipene inntjening har skutt i været.

Frontline
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Tankrederiene har den siste tiden fått skyhøy betaling for å frakte olje, og aksjekursene har skutt i været.

Det har vekket appetitten på shippingsektoren hos Nordnets kunder.

Investeringsøkonom Mads Johannesen sier det er «ekstremt stor interesse for tankaksjene» på Oslo Børs i kjølvannet av oppturen.

Nettmeglerens tall viser at kundene har kjøpt og solgt aksjer i John Fredriksens Frontline for 130 millioner kroner så langt i oktober.

Samtidig er de mindre rederiene, Arne Fredlys Hunter Group og Okeanis Eco Tankers, handlet for henholdsvis 59 og 14 millioner kroner.

Les på E24+

Mener hele shippingsektoren er undervurdert: – Et tidsspørsmål før de underliggende verdiene kommer frem

Populære aksjer

Handelen er betydelig høyere enn vanlig, ifølge Johannesen, som sier at et selskap som Frontline ofte ikke har så høy omsetning blant Nordnet-kundene.

– Vi ser et ekstremt fokus på de litt mindre tankaksjene som Okeanis og Hunter Group også. Det hjelper nok godt på at disse selskapene er «kjendistunge» og har blitt mye omtalt i avisene den siste tiden, sier han.

Nettmeglerens kunder har handlet i de tre tankaksjene for til sammen 203 millioner kroner siden månedsskiftet, og det er størst interesse for kjøp. Kundene har kjøpt aksjer for 120 millioner kroner og solgt for 83 millioner, viser tallene.

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Nordnet

Betalingen mangedoblet

Ratene for de største tankskipene (VLCC) gjorde enda et hopp tirsdag, viser tall fra Vesselsvalue og Baltic Exchange. I spotmarkedet passerte dagraten 113.000 dollar, mens den var under 25.000 dollar for knappe fire uker siden.

Les også

Aksjefest for tankrederier: Analytiker venter langvarig opptur

Rateoppgangen i forrige uke var den største på ti år, og analytikere har pekt på en rekke årsaker, ikke minst amerikanske sanksjoner mot kinesiske rederier og angrepet mot Saudi-Arabia oljeanlegg.

I tillegg bidrar økt amerikansk oljeeksport til lengre seilingsdistanser, mens flåteveksten er lav og mange skip tas ut av flåten en periode for å installere rensesystemer, såkalte skrubbere, før nye utslippskrav trer i kraft.

– Det er full fest i tankmarkedet om dagen og det rapporteres nå om rater på over 100.000 dollar, sier Johannesen.

– Med sanksjoner på kinesiske tankbåter, mange skip som er inne for skrubber-oppdateringer, er det per i dag rederienes marked. Dette ser vi også på kundenes aktivitet og Frontline er den tredje mest kjøpte aksjen så langt i oktober, sier han.

Aksjeoppgang

Flere meglerhus har også oppjustert sine syn på tankaksjer, deriblant DNB Markets og Pareto Securities.

Hunter Group, der investor Øystein Stray Spetalen har kjøpt seg inn, stiger nye 5,6 prosent på Oslo Børs i 16-tiden. Samtidig er Frontline opp 8,18 prosent, mens Okeanis stiger 1,08 prosent.

Den siste måneden har de tre aksjene steget mellom 35 og 42 prosent.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Frontline
 2. Hunter Group
 3. Okeanis Eco Tankers
 4. Nordnet
 5. Mads Johannesen

Flere artikler

 1. Aksjefest for tankrederier: Analytiker venter langvarig opptur

 2. John Fredriksens tankkjempe tjener på sanksjoner

 3. Spetalen fortsetter tankkjøpene: Satser på Fredlys tankrederi Hunter

 4. Nordnet-kunder handlet Nel-aksjer for én milliard

 5. Nytt kraftig ratehopp i tankmarkedet: – Det er full panikk