Høyeste gullpris på syv år etter virusfrykt

Gullprisen stiger til det høyeste nivået siden februar 2013, og ekspertene peker på virusfrykt og at investorene søker etter trygge havner.

GULLPRISEN STIGER: Gull har passert 1.600 dollar og handles til de høyeste nivåene på syv år. Dette er et illustrasjonsbilde av gullbarrer som klargjøres til leveranse hos Emirates Gold Company i Dubai.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Gullprisen nådde torsdag opp i 1.620 dollar per unse, det høyeste nivået siden 15. februar 2013, ifølge data fra Infront.

Prisen var dermed opp 6,8 prosent siden årsskiftet, og 26 prosent siden fjorårets start.

– Dette ser ut som et selvoppfyllende profeti, sier ABN Amro Bank-strateg Georgette Boele til Bloomberg, og peker på at prisoppgangen i seg selv ser ut til å ha lokket flere investorer inn i gull.

Ifølge Reuters er også virusfrykt en av årsakene til oppgangen i gullprisen, etter meldinger om spredning og dødsfall av coronaviruset (covid-19) også i land utenfor Kina.

– Så lenge problemene med coronaviruset preger overskriftene, vil gullprisene ha solid støtte på disse nivåene, og hvis situasjonen forverrer seg kan prisene gå enda høyere, sier SP Angel-analytiker Sergey Raevskiy til Reuters.

Søker trygge havner

Også dollaren har styrket seg i det siste. Vanligvis vil ikke både dollarkursen og gullprisen styrke seg samtidig, og analytikere peker på at dette kan være et tegn på at investorer søker etter trygge havner i påvente av at virusfrykten skal dempe seg.

– Oppgang for gullprisen og dollarindeksen på samme tid er et symbol på behov for trygge havner. Jeg nevnte forrige uke at global spredning av coronaviruset er en nøkkel. Coronaviruset smitter flere og flere over hele verden, skriver Insignia Consultants-analytiker Chintan Karnani i et notat, ifølge Marketwatch.

De siste dagene har børsene i USA fortsatt å stige til tross for virusfrykten, og den brede S&P-indeksen og teknologiindeksen Nasdaq nådde nye rekorder onsdag. Torsdag falt imidlertid de store indeksene i USA, inkludert den brede S&P500-indeksen som var ned 0,38 prosent.

Analytikere i Goldman Sachs sier ifølge Marketwatch at viruset kan føre til en korreksjon i markedet, fordi markedet hittil har oppført seg som om utbruddet er under kontroll.

Les også

Rekordhøye gullpriser og svak krone tynger norske gullsmeder

Nye virustilfeller i Asia

Reuters skriver at antallet nye virussyke har steget i Sør-Korea, og fra Japan meldes det om to nye dødsfall. Ifølge byrået kan forskningsrapporter tyde på at viruset sprer seg fortere enn tidligere antatt.

På den andre siden tyder kinesiske rapporter på at spredningen av viruset bremser, men det er noe usikkerhet knyttet til tallene siden lokale myndigheter i Kina har endret sine metoder for å diagnostisere viruset.

– Det er fortsatt usikkerhet om hvor lenge dette vil vare, og hvor stor den økonomiske effekten vil være – ikke bare i Kina, men for leverandørkjeder rundt om i verden, sier analytiker Scott Brown i Raymond James i Florida til Reuters.

Han tror imidlertid at veksten globalt kan få et byks når viruset kommer under kontroll.

Den internasjonale flyorganisasjonen IATA la torsdag frem nye anslag på etterspørselen etter flyreiser i Asia-Stillehavsregionen, som nå er ventet å falle 8,2 prosent, mens IATA tidligere ventet en oppgang på 4,8 prosent i regionen. Det kan senke omsetningen i flyselskapene med 258 milliarder kroner, og nær halvparten av dette vil ramme kinesiske selskaper.

Les også

Saxo Bank har tro på gull: – Har gjort det ekstremt bra

Gullprisen har steget lenge

De siste årene har gullprisen steget mye (se figur), blant annet på bakgrunn av lavere renter. I 2011 var gullprisen helt oppe i 1.900 dollar per unse, mens den handlet til ned mot 1.000 dollar i 2015. De siste par årene har derimot gull blitt mer attraktivt.

Noe av årsaken kan være global uro, som handelskrigen mellom Kina og USA, som i perioder har skapt usikkerhet. Mange investorer foretrekker å ha verdier på kistebunnen som ikke vil miste sin verdi selv om global vekst skulle dempes.

– Når rentene er lave må du eie aksjer, så du må ut og investere pengene dine, men du må også ha en forsikring, et alternativ hvis ting ikke går så bra, og jeg tror at gull tjener på dette, sier James Gerrish i Sydney-baserte Shaw and Partners til CNBC.

Gullprisen kan nå så høyt som 1.650 dollar per unse de neste ukene, tror formuesforvalterne i storbanken UBS, ifølge Bloomberg.

– Med forhøyet aksjeverdsetting i USA vil ytterligere motgang kunne skape ny volatilitet, nytt rally i statsobligasjoner og høyere gullpris, skriver analytikerne Wayne Gordon og Giovanni Staunovo i UBS Global Wealth Management i et notat, ifølge byrået.

Les på E24+

Bloomberg-kommentar: Den neste store gulloppturen kan være foran oss

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gull- og sølvprisene
 2. Gull
 3. USA
 4. Kina
 5. Coronaviruset

Flere artikler

 1. Gull i vinden: Gull-app opplever vill vekst

 2. Usikkerheten skaper gullrush: – Det eneste som føles trygt

 3. Virusuroen sender gullprisen videre oppover

 4. Analytiker: Sveitsisk franc kan ha blitt alternativ til gull

 5. Nok et tungt Tokyo-fall etter USA-ras