Investorenes aksjekjøp

Ketil Skorstad shorter Kongsberg Automotive

Investoren satser på kursras i den siste ukens børsvinner.

Kongsberg Automotive-aksjen er mest omsatt på Oslo Børs fredag ettermiddag.
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Bildelprodusenten Kongsberg Automotives aksje har bykset kraftig den siste tiden, til tross for at det coronarammede selskapet nylig ikke lyktes med en milliardinnhenting.

Per fredag ettermiddag er Kongsberg Automotive-aksjen den som har steget mest på Oslo Børs den siste uken.

Anbefaler salg

Investor og tidligere aksjemegler Ketil Skorstad mener tydeligvis at Kongsberg Automotive-oppgangen ikke skal fortsette.

Han dukker fredag opp med en shortposisjon, et veddemål på kursfall, i Finanstilsynets shortregister. Samlet shorter Skorstad gjennom investeringsselskapet Tigerstaden as 2,5 millioner aksjer, eller 0,56 prosent av de utestående Kongsberg Automotive-aksjene.

Det er ikke kjent når Skorstads shortposisjon ble inngått, da registeret kun viser eksponering på over 0,50 prosent av at selskaps aksjer.

Terje Reutz, som jobber med aksjesalg i meglerhuset SEB, mener oppgangen er fullstendig uforståelig og anbefaler investorer å selge aksjene sine, ifølge en oppdatering sendt ut fredag.

Han viser blant annet til at selskapets egenkapital i teorien er verdiløs og at det har et stort behov for friske penger.

Coronarammet

Tross en børsoppgang på over 100 prosent den siste tiden, er Kongsberg Automotive-aksjen fortsatt ned over 70 prosent siden årsskiftet til en kurs på 1,75 kroner. Det tilsvarer en markedsverdi på 788 millioner kroner. Fredag ettermiddag er det den mest omsatte aksjen på Oslo Børs.

Coronapandemien har rammet bilindustrien betydelig. I etterkant av at selskapet sist uke ikke klarte å hente inn nødvendige kroner, ble det påpekt at de ikke ville trenge like mye kapital som ventet på grunn av en gradvis oppstart av stengte bilfabrikker.

Skorstad ble omtalt da han som megler i på 1990-tallet herjet og tjente stort for arbeidsgiverne sine. Han bommet imidlertid stort da it-boblen sprakk og måtte slutte som megler. I 2007 startet han å forvalte egne midler gjennom investeringsselskapet Tigerstaden. Tidligere har Skorstad shortet offshorerederiet Solstad Offshore og tynnfilmselskapet Thinfilm Electronics.

Dette er shortsalg:

 • Når en investor selger aksjer «short» – selges i realiteten aksjer en ikke har.
 • Normalt gjør man samtidig en avtale med en annen aksjeeier om å «låne» et antall aksjer, slik at kjøperen er garantert å få aksjene levert.
 • Formålet med slikt shortsalg er å tjene penger på at aksjen faller i verdi, innen utlåneren av aksjer vil ha aksjer tilbake.
 • Shortselgeren må imidlertid betale en kompensasjon til den opprinnelige eieren – en slags leie.
Les også

Langt svakere børsår for Ketil Skorstad i fjor

Les også

Kongsberg Automotive avlyser generalforsamling - ikke nok interesse for milliardinnhenting

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Aksjelive
 3. Kongsberg Automotive
 4. Ketil Skorstad
 5. Solstad Offshore
 6. Oslo Børs
 7. Kongsberg

Flere artikler

 1. Sissener meldte seg på Kongsberg Automotive-emisjonen

 2. Spetalen vedder på børskollaps for norske elbilladere

 3. Børsknekk for norske elbilladere i mai: Spetalen med fulltreff

 4. Spetalen er ute av shortregisteret til Fredriksen-rederiet Frontline

 5. Spetalen og Fredly fortsetter nedsalget i Kongsberg Automotive