Trump med nye tolltrusler: Vil øke tollen på varer fra Mexico

Tollen vil øke gradvis helt til migranter slutter å ta seg ulovlig over grensen, sier Donald Trump. – Sosiale problemer løses ikke med tvangsskatter, svarer Mexicos president.

ØKER TOLLEN: President Donald Trump sier at USA kan øke tollen på varer fra Mexico med fem prosent.
 • Ingrid Hovda Storaas
 • NTB
 • Knut Arne Hansen
Publisert:

Det var på Twitter natt til fredag norsk tid at USAs president kom med sitt ultimatum til Mexico: Tollen på alle mexicanske varer vil settes til fem prosent, og vil økes gradvis, helt til Mexico får en slutt på at migranter tar seg ulovlig over grensen til USA.

I en uttalelse fra Det hvite hus sies det at tollen vil innførest 10. juni, og øke til ti prosent 1. juli hvis det som omtales som «migrasjonskrisen» fortsetter. Deretter vil den fortsette å øke med fem prosent hver måned frem til oktober.

1. oktober vil tollen være 25 prosent, med mindre Mexico føyer seg etter kravene fra USA, ifølge Det hvite hus.

– Sosiale problemer løses ikke med tvangsskatter, svarer Mexicos president Andres Manuel Lopez Obrador i et åpent brev til Trump.

Han sier også at han ikke ønsker noen konflikt, og at han mener nasjonene fortjener at problemer løses med dialog.

On June 10th, the United States will impose a 5% Tariff on all goods coming into our Country from Mexico, until suc… https://t.co/VwO4H783FQ

Overraskende

Uttalelsen til Trump kommer overraskende på flere da landene er i avslutningsfasen av en ny handelsavtale som omfatter både USA, Mexico og Canada, skriver AP. Avtalen, som etter planen skal erstatte NAFTA, må formelt vedtas innen 30 dager, og blir den det, vil den trå i kraft innen august.

VG-reportasje: Her skal de krysse grensen ulovlig

– Det er katastrofalt. Dersom trusselen fører til handling vil dette være svært alvorlig, og Mexico vil ikke kunne sitte med armene i kors når vi nå er i prosessen med å få ratifisert T-Mec, sier Jesús Seade i det mexicanske utenriksdepartementet til avisen Milenio.

Mexico omtaler handelsavtalen som T-Mec (Tratado entre México, Estados Unidos y Canadá), mens den omtales som CUSMA (Canada–United States–Mexico Agreement) i Canada og USMCA (United States–Mexico–Canada Agreement) i USA.

– Mot kongressens hensikt

Republikaneren Chuck Grassley, som leder Senatets finanskomité, sier i en uttalelse gjengitt i blant annet The Hill at Trump med disse tolløkninghene blander to separate saker: Handelspolitikk og grensekontroll.

– Dette er misbruk av presidentens makt til å sette slike toller, og det går mot kongressens hensikt. Dersom dette går gjennom vil det sette avtalen i fare, sier han og ber presidenten vurdere andre alternativer.

Tidligere i uken meldte Trump at 1000 ulovlige innvandrere krysset grensa fra Mexico til USA onsdag. I en Twitter -melding la han ved en video som viser innvandrerne går gjennom et grensegjerde ved El Paso i 3-tiden natt til onsdag.

Trump har flere ganger tidligere anklaget Mexico for ikke å gjøre nok for å stanse migranter fra land som El Salvador, Guatemala og Honduras i å ta seg over grensen. Mexico har imidlertid allerede gjort mye for å lette på antall migranter, skriver AP: De har brutt opp migrantkaravaner og tillatt at asylsøkere fra andre land returneres fra USA.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Donald Trump
 2. Mexico
 3. USA

Flere artikler

 1. Trump: Enighet mellom USA og Mexico

 2. Trump: Ikke nok framgang i Mexico-samtaler

 3. Pence: Tolløkning på mexicanske varer trer i kraft mandag

 4. Mexico-toll fordyrer mat i USA: Restaurantkjede varsler dyrere burrito

 5. Grønt lys for ny handelsavtale mellom USA, Mexico og Canada