Ubåtsjefens «grønne» selskap henter penger: Spotify-sjefen satser 90 millioner

Spotifys sjef og grunnlegger Daniel Ek pløyer 90 millioner kroner inn i selskapet Swedish Stirling, som leverer en løsning for å produsere strøm ved hjelp av overflødige industrigasser.

EK INVESTERER: Spotify-sjef Daniel Ek investerer 90 millioner kroner i det svenske selskapet Swedish Stirling, som vil lage strøm av overflødige industrigasser som i dag brennes eller slippes ut i luften.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Swedish Stirling er startet av tidligere konsernsjef Gunnar Larsson i verftet Kockums AB, som blant annet lager ubåter.

Fra ubåtene har han tatt med seg velkent teknologi: stirlingmotoren, som kan produsere strøm ved hjelp av mange ulike typer brensler. De siste årene har Swedish Stirling satset på en containerløsning med 14 stirlingmotorer som er ment for bruk i industrien.

Disse anleggene kan for eksempel levere strøm som er produsert ved hjelp av overflødige industrigasser, og dermed kan industrien få ut energi fra gasser som ellers bare slippes ut i luften eller brennes.

Selskapet jobbet tidligere med å produsere strøm med soldrevne stirlingmotorer, men dette er lagt i skuffen. Swedish Stirling tapte 127 millioner svenske kroner etter skatt i fjor, og tapte 22 millioner svenske kroner året før.

LAGER ENERGI: Slik ser Swedish Stirling for seg et produksjonsanlegg. Nå får de inn Spotify-grunnlegger Daniel Ek som støttespiller.

Daniel Ek investerer

Lørdag meldte Swedish Stirling, som ble startet i 2008 og er notert på NGM Nordic SME i Stockholm, at selskapet ville utstede obligasjoner som kan konverteres til aksjer på 100 millioner kroner.

Av dette noterer Spotifys grunnlegger og konsernsjef Daniel Ek seg for 92 millioner svenske kroner (90 millioner norske kroner), og entrenprenøren David Zaudy for 8 millioner svenske kroner.

I tillegg skal selskapet utstede aksjer for 47 millioner kroner til svenske og utenlandske investorer. Dermed får det inn totalt 147 millioner kroner som skal brukes på å finansiere produktutviklingen.

Swedish Stirling sier at det ser bort fra aksjonærenes fortrinnsrett når det tar mot pengene fra Ek og Zaudy og utsteder aksjene til utvalgte investorer. Selskapet sier at det ønsker å sikre seg en aksjonærbase av velrenommerte svenske og internasjonale investorer, for å skape mer omsetning i aksjen og øke oppmerksomheten rundt selskapet.

Swedish Stirling-sjef Gunnar Larsson.

Interesse fra Sør-Afrika

Swedish Stirlings produkt PWR BLOK 400-F koster 500.000 euro og har en kapasitet på 400.000 watt som kan levere opptil 3,5 millioner kilowattimer i året. Gunnar Larsson hevder at investeringen kan betale for seg på tre til fire år. Han ser for seg å bruke teknologien i metallindustrien og i de delene av oljeindustrien hvor gass fortsatt brennes (flaring).

Selskapet hevder å ha fått stor interesse fra metallindustrien i Sør-Afrika for dette produktet, etter å ha demonstrert det for investorer, analytikere og mulige kunder på selskapets første kommersielle anlegg i Sør-Afrika.

Swedish Stirling har inngått en avtale med sørafrikanske TC Smelter, et datterselskap av Samancor Chrome, om å installere et pilotanlegg med en PWR BLOK-enhet på et TC Smelter-anlegg i Sør-Afrika i løpet av andre kvartal 2020.

Nå må utstedelsen av obligasjoner og aksjer godkjennes av en ekstraordinær generalforsamling. Selskapet sier at 71 prosent av aksjonærene har sagt at de vil stemme for utstedelsen, inkludert Dagny OÜ, AC Cleantech Growth Fund I Holding AB, Miura Holding Limited og East Guardian SPC.

Prosessen er håndtert av ABG Sundal Collier AB , mens juridisk rådgiver er Mannheimer Swartling Advokatbyrå.

14 MOTORER: Slik skal Swedish Stirlings produksjonsanlegg se ut. Selskapet het tidligere Ripasso Energy. Stirlingmotoren ble funnet opp av den skotske presten Robert Stirling i 1816.
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Daniel Ek
 2. Sør-Afrika
 3. ABG Sundal Collier
 4. Stockholm
 5. Ubåt
 6. Teknologi

Flere artikler

 1. Spotify-grunnlegger har blitt 16 milliarder kroner rikere i år

 2. Snusgiganten Swedish Match fortsetter salgsveksten

 3. Betalt innhold

  Kampen om podkasttronen

 4. Aker Clean Hydrogen skal hente tre milliarder

 5. Tesla-investor skyter penger inn i elektrisk jetfly-oppstart