Loomis tilbakeleverer norsk lisens etter hvitvaskingssak

Datterselskapet Loomis Foreign Exchange AS leverer tilbake lisensen etter en dansk hvitvaskingsskandale.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Kontanthåndteringsselskapet Loomis har besluttet å levere tilbake lisensen som lar det norske datterselskapet drive valutaveksling. Det opplyser selskapet i en pressemelding.

Loomis Foreign Exchange AS (Loomis FX) har driftet valutavekslingen også i Danmark, som for et år siden ble innblandet i en hvitvaskingssak.

Det var i mai i fjor det danske TV 2-programmet Operation X avslørte at kontanthåndteringsselskapet gjennom Loomis FX opprettet en konto for et uavhengig vekslingskontor som ikke fikk konto hos noen danske banker.

Flere direktører ved vekslingskontoret har senere blitt tiltalt og dømt for hvitvasking av flere millioner danske kroner, knyttet til salg av blant annet narkotika.

Les også

Den nye Økokrim-sjefen får jakte på norsk korrupsjon i utlandet

Avdekket mangler

Da Nordea sa opp kundeforholdet med det uavhengige vekslingskontoret i 2017 opprettet Loomis en midlertidig konto i en annen bank. Denne kontoen var i bruk til dansk politi ransaket det uavhengige vekslingskontoret syv måneder senere, ifølge dansk TV 2.

Etter avsløringen satte Loomis i gang en intern etterforskning av saken som identifiserte mangler i forhold til å etterleve regelverket i perioden 2016–2018.

Da disse undersøkelsene var ferdige kontaktet kontanthåndteringsselskapet det norske Finanstilsynet for å dele informasjonen, og opplyse om at det var iverksatt tiltak for å styrke etterlevelsen av regelverket.

Les også

Finanstilsynet gir Åfjord Sparebank hvitvaskingsgebyr på 2,1 millioner

Tilsynet vurderte å frata lisensen

Nylig har Finanstilsynet varslet Loomis at de vurderte å trekke tilbake lisensen fra Loomis FX.

«Derfor har Loomis FX valgt å returnere lisensen og Finanstilsynet har bekreftet at Loomis FX ikke lengre er underlagt kontroll av Finanstilsynet, noe som betyr at deres undersøkelser ikke vil føre til en formell beslutning», skriver selskapet i pressemeldingen.

Loomis FX hadde en omsetning på rundt 60 millioner svenske kroner i fjor, tilsvarende rundt 0,3 prosent av konsernets totale inntekter.

Videre opplyser Loomis at den internasjonale strategien rundt valutaoperasjoner er uberørt av dette.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Hvitvasking
  2. Finanstilsynet
  3. Loomis

Flere artikler

  1. DNB får gebyr på 400 millioner fra Finanstilsynet

  2. Analytikere om risikoen for DNB-bot: – En ripe i lakken

  3. Finanstilsynet har løpende krav mot Danske Bank

  4. Finanstilsynet med kritikk av Arctic Securities etter aksjehandel

  5. DNB fulgte ikke opp 400 risikokunder: – Skjedde en glipp