– Kan ta luften ut av ballongen i markedet

Fredag starter resultatsesongen som er ventet å bli den verste i USA på tre år. – Denne blir viktigere enn på lenge, sier sjefstrateg. 

Kun fire av de elleve sektorene på den amerikanske aksjeindeksen S&P 500 er forventet å levere inntjeningsvekst i første kvartal, ifølge FactSet.

Foto: Bryan R. Smith AFP
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Den amerikanske resultatsesongen sparker i gang for fullt denne uken.

Fremover skal flere hundre børsnoterte selskaper legge frem resultatene for årets første kvartal, og det er storbankene J.P Morgan og Wells Fargo som åpner ballet blant de aller største fredag.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank forteller at denne resultatsesongen «blir viktigere enn på lenge».

– Den kan forsterke oppturen i aksjemarkedet dersom selskapene overrasker positivt og ikke minst om de ser på fremtidsutsiktene som lyse relativt sett. Men på en annen side kan det også være denne som tar luften ut av ballongen i markedet, sier Lie.

Venter første negative kvartal på tre år

Samtidig som forventningene til inntjeningsveksten i selskapene har falt markant i løpet årets tre første måneder, har aksjemarkedene steget kraftig.

En rekke analytikere forventer at kvartalet vil bli det verste på tre år for selskapene på den brede S&P 500-indeksen, som består av de 500 største børsnoterte selskapene i USA.

Analytikernes prognose er at S&P 500-selskapenes resultat etter skatt i årets første kvartal vil falle med 4,2 prosent fra samme periode i fjor, ifølge analysebyrået FactSet.

Det vil i så fall være første negative kvartal siden andre kvartal 2016, da selskapene samlet opplevde et fall i inntjeningen på 3,2 prosent.

– De lave forventningene skyldes en kombinasjon at det var et ekstremt sterkt fjorår som gjør at det blir vanskelig å levere like høy vekst. Selskapene har også et marginpress, og marginene forventes å falle med 1,1 prosent år for år, som vil være den svakeste utviklingen siden 2016, forklarer Lie.

Pressede marginer

Gjennom store deler av 2018 leverte selskapene som inngår i S&P 500-indeksen knalltall, blant annet på grunn av Trump-administrasjonens skattekutt for bedriftene.

Lie sier investorene kommer til å følge nøye med på hvordan selskapene ser på fremtidsutsiktene til marginene sine.

Amerikanske selskaper opplever for øyeblikket stigende kostnader knyttet til lønninger, og nylig var lønnsveksten i landet på sitt høyeste siden 2009.

– Vi så i fjerde kvartal at det var den høyeste andelen selskaper som rapporterte om lønnskostnader som et tema siden 2005. Hvis stramheten i det amerikanske arbeidsmarkedet gjør at selskapene blir mer bekymret for lønnskostnader og dermed marginene, vil det kunne påvirke hva de tenker om lønnsomheten fremover.

– I tillegg har prisene på innsatsfaktorer til mange amerikanske selskaper steget på grunn av Trumps tariffer, sier Lie.

Større sannsynlighet for positive overraskelser

Ved inngangen til første kvartal forventet analytikerne en inntjeningsvekst fra fjorårets første kvartal på 2,8 prosent, ifølge FactSet.

Altså langt høyere enn nåværende forventning som peker på et fall på 4,2 prosent.

– Nedjusteringen er dobbelt så kraftig enn man gjennomsnittlig har sett historisk. Det betyr at sannsynligheten for at vi får flere selskaper som overrasker positivt har steget, forteller Lie.

Inntjeningen til de 500 største børsnoterte selskapene i USA er ventet å hente seg noe inn utover året, der mesteparten er ventet å komme i fjerde kvartal. For 2019 som helhet ventes det nå en inntjeningsvekst på 3,6 prosent, ifølge FactSet.

– Det er det laveste estimatet for kalenderåret som helhet i forkant av rapporteringen for første kvartal på 23 år. Spørsmålet er om de får rett eller ikke, men vi tror på en vekst som er lavere enn konsensus.

Lie tror blant annet en dollar som har styrket seg gjennom første kvartal skaper utfordringer for selskapene.

– Rundt 42 prosent av omsetningen til selskapene på S&P 500 kommer fra utlandet, påpeker han.

Her kan du lese mer om

  1. USA
  2. Wall Street
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Venter ny svak resultatsesong på Wall Street: – Må levere på inntjening de neste kvartalene

  2. Resultatsesongen i USA står for døren: Analytikerne venter svake resultater

  3. Mot verste Wall Street-sesong på tre år: – Vil bli en thriller

  4. Annonsørinnhold

  5. Globale resultatforventninger faller mer: – Dramatisk ned

  6. Resultatsesongen står for døren: Venter inntjeningsfall på Oslo Børs