Fredsprisvinner Muhammad Yunus i Oslo: Roset Telenor

Nobelprisvinner Muhammad Yunus snakket varmt om Telenor i Oslo lørdag.

Publisert:

- Vi har noen noen gjenstående problemer å ta opp med dem. Men i dag vil vi fokusere på feiring. Vi feiret med Telenor i dag tidlig, og det er det vi må konsentrere oss om nå, sa Yunus da han møtte norsk og internasjonal presse på Nobelinstituttet i Oslo lørdag.

Dermed avsto Yunus fra å kommentere avtalen som Telenor skal ha inngått i 1996 , der selskapet varslet at de ville selge seg ned i GrameenPhone til fordel for fredsprisvinner Muhammad Yunus og hans selskap Grameen Telecom.

Fredsprisvinneren ga ros til Telenor, noe som står stikk i strid medknallharde kritikken han kom med mot den norske mobilgiganten i det amerikanske magasinet Fortune tidligere denne uken.

Der uttalte Yunus at han vil ta opp kampen med Telenor, som han mener tar ut profitt fra et mobiltelefonselskap på bekostning av fattige bangladeshere.

- Suksess

- Telenor har gjort alt som har stått i deres makt for å skaffe telefontilbud til fattige Bangladesh gjennom ti år. Det har vært en suksess, sa Yunus i dag.

Deretter kom Nobel-instituttets direktør, Geir Lundestad, hindret raskt og effektivt flere spørsmål om Telenor.

Lundestad sa Yunus ville avgi en erklæring om spørsmålet og svare på spørsmål ved en annen anledning og på et annet sted.

- Denne pressekonferansen skal handle om tildelingen av Nobels fredspris og ikke Telenor, sa Lundestad.

Mohammad Yunus uttalte likevel at Telenor skapte noe helt nytt da selskapet besluttet å engasjere seg i utbyggingen av trådløs telefoni i Bangladesh for ti år siden.

- Det vi gjorde var å kombinere ideene bak Grameen Bank og Telenors teknologi. Resultatet er blitt en fantastisk suksess, sa Yunus.

Vil ha grundig prosess

Telenor bekrefter i en pressemelding lørdag ettermiddag møtet med Mohammad Yunus, uten å offentliggjøre detaljer om hva som ble diskutert.

- Vi gratulerer professor Yunus og Grameen Bank med Nobels fredspris. Professor Yunus og jeg hadde en god samtale denne morgenen vedrørende GrameenPhones fremtid, uttaler Telenors konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i pressemeldingen.

GrameenPhone leverer kommunikasjonstjenester til mer enn 10 millioner mennesker i Bangladesh, og sysselsetter direkte og indirekte mer enn 100.000 mennesker i landet. Selskapet skal være verdsatt til om lag 3 milliarder dollar.

- Med bakgrunn i selskapets størrelse og betydning, fortjener spørsmålene som har blitt reist en grundig prosess utført på en ansvarlig måte. Jeg ser fram til fortsatt fruktbare samtaler med Professor Yunus og Grameen Telecom, og jeg er optimistisk med tanke på en fortsatt god dialog til det beste for GrameenPhone og Bangladesh. Nå vil vi hylle Professor Yunus og Grameen Bank, sier Baksaas.

Publisert:

Her kan du lese mer om