Norwegian har ikke betalt leien på to Dreamliner-fly

Norwegian og resten av luftfarten er i krise. Nå melder leasingselskapet som eier Norwegians to første langdistansefly – Sonja Henie og Thor Heyerdahl – at de ikke har fått betalt leie for flyene.

NORWEGIANS FØRSTE:
Publisert:

Leasingselskapet DP Aircraft, som eier fly de leier til Norwegian og Thai Airways, melder at Norwegian ikke har betalt flyleien.

«Leasingbetalinger som forfalt 13. mars 2020 til selskapet fra Torskefjorden Leasing Limited, en del av Norwegian-konsernet og som er garantert av Norwegian, har ikke blitt gjort», skriver selskapet.

Det er snakk om de to første Dreamliner-flyene som Norwegian mottok i 2013. Flyene de mindre 787–8-versjonene av flytypen med Sonja Henie og Thor Heyerdahl som pryder halen.

DP Aircraft leier ut to Dreamliner-fly til Norwegian og to til Thai Airways. Selskapet er notert på London-børsen.

E24 har spurt Norwegian om en kommentar til saken og selskapet avviser ikke opplysningene i meldingen fra leasingselskapet:

– Vi har en dialog med leasingselskaper og långivere nå for å imøtekomme myndighetens krav og sørge for nødvendig likviditet i perioden fremover når de fleste flyene settes på bakken, sier informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen til E24.

– Så dere har ikke betalt?

– Vi er i dialog om betalingsutsettelse, sier Sandaker-Nielsen.

DP Aircraft peker i sin melding på at corona-krisen har lagt «et enestående press på luftfartsindustrien» og selskapet bekrefter at de er i dialog med Norwegian.

DP Aircraft peker også på krisepakken for norske flyselskap som ble lansert av regjeringen og et bredt flertall på Stortinget forrige torsdag, og at styret vil avvente situasjonen inntil det er «større klarhet i hvordan forhandlingene» mellom Norwegian og den norske staten om krisehjelp.

Børsmelding fra DP Aircraft
Les på E24+

Slik ble industrieventyret Norwegian satt på bakken

En flybransje i krise

Meldingen fra leasingselskapet kommer samtidig som Norwegian og resten av flybransjen kjemper en intens kamp for å overleve.

Norwegian meldte tirsdag morgen at de har fått to nordiske banker til å garantere for den første delen av krisepakken sammen med staten. Det betyr at selskapet nå kan få tilgang på 300 millioner i lån i første omgang for å holde hjulene i gang.

Utbruddet av coronaviruset og de strenge reiserestriksjonene som er innført av en rekke land har ført til en bråstans i flymarkedet. Med en kraftig nedgang i trafikken og bortfall av billettbestillinger befinner flyselskapene seg i en likviditetskrise – de får ikke inn nok penger på konto.

Corona-krisen har satt tusenvis av norske arbeidsplasser i luftfarten i fare, samt alle arbeidsplasser i industrien globalt. Både Norwegian, SAS og Widerøe har allerede permittert store deler av arbeidsstokken.

Både den norske, svenske og danske staten har stilt opp med krisepakker til luftfarten, slik en rekke andre land også har gjort. I Skandinavia har det i første omgang handlet om ulike typer kutt i avgifter og lettelser i permitteringsregler som skal lindre smerten.

I tillegg har de tre skandinaviske landene stilt opp med statlige lånegarantier for flyselskapene. I Norge er det snakk om en pakke på 6,0 milliarder, der Norwegians del utgjør 3,0 milliarder.

For å få tilgang på den statlige garantien stilles det imidlertid strenge krav. Staten garanterer uansett maksimalt for 90 prosent av lånene på 3,0 milliarder, slik at Norwegian må finne andre som tar resten:

  • For å få tilgang til de første 300 millionene må Norwegian finne en annen garantist til å ta 10 prosent. Det har to nordiske banker nå stilt opp med, ifølge flyselskapet
  • For å få tilgang til de neste 1,2 milliardene må Norwegian få kreditorene og obligasjonseierne sine til å godta at de fryser alle renter og avdrag i den aktuelle perioden
  • For å få tilgang til siste del på 1,5 milliarder må Norwegian styrke egenkapitalen sin slik at egenkapitalandelen stiger over åtte prosent. For å få det til må Norwegian hente om lag 2,8 milliarder kroner.
Les også

Norwegian: Tilfredstiller krav for 300 millioner i garanti

Les på E24+

Dreamlinere på rekke og rad på Sola: – Et trist syn

Publisert:
Gå til e24.no