Oljeprisfall tvang Okea til priskutt: – Luften gikk fullstendig ut av investorene

Okea ble tirsdag det nyeste tilskuddet på Oslo Børs. Det kraftige oljeprisfallet tvang imidlertid oljeselskapet til å selge aksjer med rabatt.

BØRSDEBUTANT: Konsernsjef Erik Haugane ringer i bjellen ved børsnoteringen av oljeselskapet Okea.

Foto: Asgeir Aga Nilsen/E24
Publisert:

Okea var i full gang med å hente penger fra investorer da oljeprisen satt kursen bratt nedover i slutten av mai.

Prisfallet satt en støkk i potensielle investorer.

Det gjorde at selskapet ble tvunget til å nedskalere planene om å selge nye aksjer for inntil 858 millioner kroner, og storaksjonæren Seacrest droppet et nedsalg av aksjer for inntil 132 millioner.

Denne uken kom oljeselskapet i mål med emisjonen, som endte på 315 millioner kroner etter et priskutt fra 25–33 til 21 kroner per aksje.

Okea-sjef Erik Haugane kunne dermed ringe i børsbjellen på første noteringsdag tirsdag morgen.

Børskommentar (+): Det er to ting som taler mot å satse på Børsens oljenykommer

– Luften gikk ut av investorene

Okea-sjef Erik Haugane.

Foto: Asgeir Aga Nilsen E24

Ifølge Haugane var ikke selskapets opprinnelige plan å hente så mye mer penger enn noen hundre millioner kroner.

Men under sonderingene, da oljeprisen fortsatt var over 70 dollar per fat, ville investorene helst ha en større transaksjon, ifølge Okea-sjefen.

– Når vi gikk ut med den første emisjonen var det rett og slett for å utnytte et positivt marked, og andre dagen i kampanjen hadde oljeprisen falt med 15 prosent, sier Haugane til E24.

– Luften gikk fullstendig ut av de investorene som sa at «vi trenger 100 millioner dollar for i det hele tatt å åpne døren for dere», sier han.

Les også

Oljeselskapet Okea utsetter børsnoteringen: Åpner for priskutt

Oljeprisen steg i starten av året fra 54 dollar per fat til nesten 75 dollar fatet på det høyeste i slutten av april. Nå har prisen falt til rett over 60 dollar fatet, tynget av blant annet bekymring for svekket oljeetterspørsel.

Okea gikk dermed tilbake til opprinnelige planen om å hente et mindre beløp, ifølge Haugane.

– Det var dette vi hadde bruk for, og det er vi veldig fornøyd med.

Okea-sjefen mener oljeselskapene vil klare seg bra med en oljepris på dagens nivå.

– Jeg tror oljeindustrien de neste årene lever godt med priser over 60 dollar fatet. Vi ser på våre prosjekter at vi bør komme ned på break-even-priser (lønnsomhetspris journ.anm.) på rundt 40, sier han.

E24 (+): Dette er de «nye» oljejegerne på norsk sokkel

20.000 fat om dagen

Okea ble startet av blant annet Haugane og tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe, som er kommersiell direktør i oljeselskapet. Haugane har tidligere vært sjef i oljeselskapet Det norske, som nå er blitt Aker BP.

Les også

OKEA har milliardinntekter, men vil på børs for å vokse mer

Okeas strategi er å satse på felt med reserver på under 100 millioner fat, altså betydelig mindre enn de største feltene på norsk sokkel.

I dag har selskapet det meste av sin produksjon på rundt 20.000 fat per dag fra feltene Draugen og Gjøa, i tillegg til en liten eierandel i Ivar Aasen-feltet. Det ga inntekter på 764 millioner kroner i første kvartal.

I tillegg er Okea med som partner i den nye utbyggingen av Yme-feltet, etter at feltet ble en total fiasko under oljeselskapet Talisman.

Oljeselskapet Repsol og partnerne gjenoppliver nå Yme, med plan om produksjon fra april 2020.

Les også

Oljetopp om norsk sokkel: – Spesialfond vil spille en større rolle

Okea har også feltet Grevling under utvikling, med planlagt produksjonsoppstart i 2023.

Flere mindre aktører

Børsdebutanten føyer seg inn i et bilde der de store oljeselskapene har redusert eksponeringen sin i Norge, og flere mindre aktører har overtatt.

Også selskaper som Vår Energi, Aker BP og flere aktører med spesialfond i ryggen saumfarer nå norsk sokkel for muligheter til å utvinne større og mindre funn, pusse opp og bygge om installasjoner. Selv har Okea spesialfondet Seacrest som en av hovedaksjonærene.

– Jeg tror at de neste fem til ti årene vil du se flere aktører som er på vår størrelse som deltar i utbyggingsprosjekter, ikke bare de store, sier Haugane.

Les også

Korpfjell tørr på andre forsøk

Les også

IEA om oljemarkedet: Nok tilbud til å gjøre opp for etterspørselsveksten

Her kan du lese mer om