Advokatfirma mener Bitcoins Norge ikke hadde grunnlag for tvangssalg

Bitcoins Norge-kundene frykter at de har å gjøre med regelrett svindel – der bakmennene flykter med pengene. Advokat anbefaler dem å anmelde til Økokrim. 

I HARDT VÆR: Ole André Torjussen har sverget på at tvangssalget i slutten av juni ikke var et svindeltrekk, men kundene har begynt å frykte det verste.
  • Hans M. Jordheim
Publisert: Publisert:

– Det er hittil ikke dokumentert noen tilstrekkelig årsakssammenheng mellom hackerangrepet og tvangssalget, eller noe øvrig i saken som måtte forsvare tvangssalget ut ifra sikringshensyn. Selskapet kan etter dette ikke sies å ha juridisk grunnlag for tvangssalget.

Det er vurderingen fra Berngaard advokatfirma. De har utarbeidet en juridisk vurdering av noen sentrale spørsmål i Bitcoins Norge-saken.

Selskapet, som ledes av Ole André Torjussen, opplyste i slutten av juni om at kundenes kryptovalutabeholdninger ville tvangsselges til en betydelig lavere enn daværende kurs, grunnet et «sikkerhetshull» i teknologien til leverandøren Alphapoint.

Kundene mener imidlertid at de har krav på den verdien de hadde innestående da salget ble foretatt av Bitcoins Norge.

Les også

Finanspolitikere om kryptobørsene: – Behov for reguleringer

– Hul og oppkonstruert forklaring

Fra et teknologisk perspektiv er det imidlertid ikke nødvendig å selge kundenes kryptovalutaportefølje for å unngå tap, heter det i Berngaard-notatet.

Dagens Næringsliv omtalte notatet først.

Les også: Slik inngår du at kryptovalutaen din tvangsselges (Dine Penger+)

I stedet kunne Bitcoins Norge simpelthen overført kryptovalutaen til en sikrere lagringsplass.

Da ville midlene blitt fryst. Når sikkerhetsproblemene til Alphapoint var ryddet opp i, kunne Bitcoins Norge overført alle midlene tilbake igjen, påpeker advokatene.

De skriver:

– På bakgrunn av ovennevnte fremstår Bitcoins Norge sin forklaring om «sikkerhetshull» i Alphapoint sin teknologiske plattform som forklaring på tvangssalget som hul og oppkonstruert. Tvangssalget var ikke nødvendig fra et sikkerhetsmessig perspektiv, men virker motivert av økonomiske incentiver.

Ole André Torjussen har ikke besvart E24s henvendelse.

Advokatfullmektig Erling Løken Andersen i Berngaard.

Krever 17 millioner

Resultatet av denne vurderingen er at Berngaard advokatfirma mener Bitcoins Norge har å gjøre med et kontraktsbrudd som utgjør et ansvarsgrunnlag.

– Mye taler for er at det foreligger årsakssammenheng og økonomisk tap. Utgangspunktet er da at kundenes fulle tap skal dekkes, står det i notatet.

Advokatfullmektig Erling Løken Andersen i Berngaard forteller at det nå er omtrent 130 kunder med totale krav på 17 millioner kroner som har sluttet seg til det mulige gruppesøksmålet.

De er svært frustrert over situasjonen, sier han.

– Selskapet har sagt at det vil komme en ny runde med utbetalinger uten å si noe om dato eller størrelse. Klientgruppen opplever generelt at det har vært svært dårlig kommunikasjon.

– Kommer ikke denne utbetalingen i løpet av forholdsvis kort tid, og sørger den ikke for at kundenes totalutbetaling blir tilsvarende beholdningen deres den 30. juni, så opplever jeg at det er stor vilje internt for å fremsette et gruppesøksmål.

Uro for «exit scam»

Det er ifølge advokatfirmaet nå en voksende uro innad i klientgruppen.

Les på E24+

Dette skiller Libra fra bitcoin

De frykter at Bitcoins Norge-saken viser seg å være en såkalt «exit scam», det vil si at bedriften slutter å gjennomføre ordre, men fortsetter å motta betaling – inntil det ofte ender med at bakmennene flykter med pengene, gjerne til skatteparadiser uten utleveringsavtale med hjemlandet.

Dette er ikke et ukjent fenomen fra kryptoverdenen, og advokatene mener nå å se en rekke likhetstrekk med flere tidligere eksempler.

– Det er vanskelig å si noe om den potensielle ulovligheten, til det har vi ikke nok info om saken. Likhetstrekkene er der, men Bitcoins Norge har kommunisert på tro og ære at det ikke er snakk om svindel, og det får vi ta til etterretning, sier Løken Andersen.

Advokatfirmaet Berngaard anbefaler nå klientgruppen å ta saken videre til Økokrim, noe Økokrim også selv anbefaler.

– Å utforme anmeldelsen vil være neste steg og så blir det opptil dem å vurdere om det har skjedd noe ulovlig, sier Løken Andersen.

Les også

Millionunderskudd for Bitcoins Norge i fjor

Les også

Varierende utbetalinger til Bitcoins Norge-kunder

Les også

Bitcoins Norge-kunder fortviler: – Rotete og frustrerende

Les også

Advokat er hyret for mulig gruppesøksmål mot Bitcoins Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin

Flere artikler

  1. Verdier for 12,5 millioner kroner blir satt i arrest i Bitcoins Norge

  2. Økokrim åpner etterforskning mot Bitcoins Norge - en person er siktet for grovt underslag

  3. Bitcoins Norge-saksøkerne har fått forlikstilbud på åtte millioner

  4. Varierende utbetalinger til Bitcoins Norge-kunder

  5. Advokat er hyret for mulig gruppesøksmål mot Bitcoins Norge