737 Max-ulykkene

Analytiker: – Norwegian kan få pangstart på 2020

Norwegian har forhandlet med Boeing om erstatning etter Max-parkeringen siden sommeren. Nå inngår stadig flere flyselskaper avtaler, noe som får analytiker Hans Jørgen Elnæs til å tro at Norwegian snart kommer med positive nyheter.

NY SJEF: Jacob Schram overtar onsdag som administrerende direktør i Norwegian.
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Tirsdag inngikk Turkish Airlines en avtale med flyprodusenten Boeing om erstatning i forbindelse med parkeringen av Boeings 737 Max-fly.

Like før jul sa Norwegians daværende konstituert konsernsjef, og nåværende finansdirektør, Geir Karlsen, at selskapet er i sluttfasen av forhandlingene med Boeing om en avtale, i DNB Markets-podkasten «Utbytte». Samtidig understreket Karlsen at dialogen med Boeing er komplisert.

– Det går på kompensasjon og en ny leveranseplan ettersom det ikke er noen sjans for Boeing å levere i henhold til kontrakt. I slutten av 2019 vil Boeing ha rundt 500 fly parkert, inkludert rundt 15 av våre. Det er en superutfordring for Boeing og vi vil gjerne komme best mulig ut av avtalen som vi forhandler med Boeing om, sa Karlsen i podkasten.

Les også

Norwegian-passasjerer får medhold i klager på håndbagasjegebyr

Analytiker: Kan få 2,9 mrd.

Flyanalytiker, Hans Jørgen Elnæs, i WinAir tror flyselskapet snart kan komme til å dele noen gode nyheter fra forhandlingene.

– Jeg tror Norwegian i løpet av kort tid vil annonsere sin avtale med Boeing, skriver Elnæs i en e-post til E24 onsdag.

Turkish Airlines ga ingen informasjon om hva avtalen som nylig er inngått innebærer. Men ifølge avisen Hurriyet får flyselskapet 225 millioner dollar, hvorav 150 millioner dollar er erstatning, mens 75 millioner skal gå til trening av piloter og deler.

Flyanalytiker Hans-Jørgen Elnæs.

Elnæs mener det er naturlig at Norwegian får enda mer siden flyselskapet har seks flere fly enn Turkish Airlines i sin flåte.

– Det kan indikerer en erstatning fra Boeing på omkring 335 millioner dollar til Norwegian.

Det tilsvarer 2,9 milliarder kroner.

– Slår dette til og Norwegian får hele beløpet på konto, blir det en pangstart på 2020 for Norwegian og selskapets nye konsernsjef, fortsetter han.

Jacob Schram tar onsdag formelt over som konsernsjef i Norwegian. Han overtar stillingen fra Karlsen som har hatt den midlertidig siden Bjørn Kjos trakk seg tilbake i fjor sommer.

Les også

Norwegian-sjefen: Håper å lande Max-erstatning før nyttår

Norwegian tror flyene er tilbake til påske

Fortsatt er det knyttet stor usikkerhet til når Max-flyene vil være tilbake i trafikk.

De fleste flyselskapene har nå fjernet flytypen fra ruteplanen frem til midten av april. Samtidig er det mer optimisme om at flytypen da vil være tilbake i trafikk.

Også Norwegian har fått forståelse av at Max-flyene kan være tilbake i drift rundt påske.

– Vi planlegger nå sommerproduksjonen for neste år og vi legger til grunn av Max er tilbake. Vår «base case» (utgangspunkt, journ.anm.) er at de er tilbake til påske. Vi har behov for Max-flyene til påske og gjennom sommeren, sa Karlsen i DNB Markets-podkasten før jul.

Boeings 737 Max-fly ble satt på bakken tilbake i mars etter flytypen hadde vært involvert i to dødsulykker på fem måneder. Totalt 346 mennesker omkom i de to ulykkene i Indonesia og Etiopia før flyene ble satt på bakken.

Les også

Børsåret 2019: – All grunn til å sprette champagnen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. 737 Max-ulykkene
 2. Norwegian
 3. Turkish Airlines
 4. Hans Jørgen Elnæs
 5. Geir Karlsen

Flere artikler

 1. Norwegian-aksjen skjøt opp på Oslo Børs

 2. Reuters: Boeings ulykkesfly kan få USA-klarering før sommeren

 3. Icelandair tror Max-flyene blir stående på bakken til mai

 4. Dårlig nytt for Norwegian: Boeing varsler ny 737 Max-utsettelse

 5. Brasilianske Gol har like stor Max-ordre som Norwegian: Sikret erstatning på 4,2 mrd.