Storbank spår brutalt fall i Norwegian-aksjen

HSBC tror Norwegians Max-fly blir stående på bakken i flere måneder.

bilde

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix
Publisert:,

Storbanken HSBC skriver i et analysenotat onsdag at de forventer at Boeing 737-flyene blir stående på bakken i minst to til tre måneder.

– Så fort flyene kommer i luften forventer vi at nye leveringer vil bli utsatt i minst seks måneder. I mellomtiden forventer vi at utfasingen av eldre fly også vil utsettes, skriver analytikerne i HSBC.

Samtidig kutter storbanken kursmålet på Norwegian fra 46 kroner til 20 kroner. De opprettholder også anbefalingen om å redusere aksjebeholdningen i selskapet.

LES OGSÅ: Spetalen inn i Norwegian etter milliardemisjon

Les også

Norwegian og TUI har ikke mottatt pilotklager om Max-flyene – men tilsynet kan ikke kommentere

Analytikerne understreker at Norwegian «ironisk nok trolig vil ha strategiske fordeler ved at Max-flyene settes på bakken».

Dette skyldes at flyselskapets flåte på Boeing 737 NG og Airbus A320 Neo vil bli mer attraktiv.

Likevel forventer banken at enhetskostnadene vil øke som følge av kapasitetsnedgang.

Annonsørinnhold

– Tilpasningen av kompleksiteten knyttet til at Max-flyene står på bakken vil bidra til ytterligere kompleksitet rundt Norwegians allerede intrikate businessmodell, skriver HSBC.

Norwegian-aksjen er onsdag formiddag ned 5,69 prosent til 53 kroner. Dermed er det nye kursmålet 63 prosent under dagens nivåer.

Les også

Erstatningsfly for 737 Max kan bli dyrt for flyselskaper: – Vi leier ikke inn fly

- Leier ikke inn fly

Bloomberg har regnet på hvor mye det vil koste flyselskapene som er rammet av flyforbudet for Boeings 737 Max-fly å leie inn erstatningsfly.

Ifølge eksperten George Ferguson hos Bloomberg Intelligence kan regningen for å leie inn erstatningsfly komme på 250.000 dollar i måneden, per fly.

I norske kroner betyr det 2,1 millioner.

Hvis Norwegian skulle erstatte alle sine 18 fly av Boeing 737 Max 8 som de har, ville det bety en månedlig regning på 38,5 millioner kroner, bare i leie.

Men flyselskapet sier at det så langt har løst utfordringene på andre måter.

– Vi leier ikke inn fly, men bruker egne reservefly og slår sammen flyginger, så dette regnestykket har ingenting med oss å gjøre, sa kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til E24 forrige uke

Les også

Bjørn Kise slutter som styreleder i Norwegian i mai

Les også

Erstatningsfly for 737 Max kan bli dyrt for flyselskaper: – Vi leier ikke inn fly

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold