Gjennombrudd for norsk missil: Japan vil kjøpe Kongsbergs Gruppens JSM for ukjent sum

Som første land etter Norge slår nå Japan til og bestiller det norske missilet JSM til sine nye kampfly, F35. Prisen er hemmelig, men det blir fort snakk om milliardbeløp for Kongsberg Gruppen.

JSM-bildet under en testskyting.
https://api.e24.no/integrations/dynamic/stock-widget/KOG.OSE
  • Marius Lorentzen
Publisert:

I forbindelse med at spenningene med Nord-Korea blusset opp uttalte Japans statsminister i desember 2017 at landet ønsker å utstyre sine nye F35-kampfly med det norske JSM-missilet (Joint Strike Missile).

Nå har landet bestilt missilet av Kongsberg Gruppen. I en børsmelding skriver selskapet at hverken de eller japanske myndigheter vil oppgi noen detaljer om kontraktens verdi.

Avhengig av hvor mange fly Japan ender med å bestille og hvor mange missiler de vil ha, så blir det fort snakk om milliardbeløp for Kongsberg Gruppen.

Japan er det andre landet etter Norge som har forpliktet seg til å bruke missilet. Flere andre land er imidlertid interessert og vurderer å bestille.

Nyheten sendte Kongsberg-aksjen umiddelbart opp over tre prosent mandag.

– Det internasjonale F-35 brukermiljøet viser stort interesse i JSM og Kongsberg Gruppen er stolt av å bli valgt av Japan for levering av JSM til deres F-35 flåte. Dette er en milestein for JSM-programmet når vi nå går inn i produksjonsfasen, sier Eirik Lie, administrerende direktør, Kongsberg Defense & Aerospace.

– Dette er et viktig internasjonalt gjennombrudd som demonstrerer viktigheten av samarbeidet mellom norske myndigheter, Forsvarets forskningsinstitutt og norsk industri, supplerer konsernsjef Geir Håøy.

Utviklingen av JSM-missilet startet i 2008 og frem til i fjor sommer når man hadde ferdigstilt en rekke tester og prøveskytinger. Nå jobber man med den såkalte integrasjonen av missilet i flyet.

Missilet er ifølge Kongsberg Gruppen det eneste langtrekkende missilet for land- og sjømål som kan fraktes inne i F35-flyets våpenrom, slik at stealth-egenskapene beholdes.

Kommunikasjonsdirektør Kyrre Lohne i Kongsberg Defense & Aerospace sier til E24 at de hverken kan opplyse når missilene skal leveres eller hvor mange Japan vil ha.

Hør mer on Kongsberg Gruppen i E24-podden: Politisk betent og en suksesshistorie: Norske våpen selges for milliarder utenlands

Les også

Norske Kongsberg og Raytheon innkasserte missilseier i USA: Sikret kontrakt verdt opp til 6,9 milliarder

Vil selge til flere land

Japan har så langt bestilt 10 F35-kampfly fra Lockheed Martin, men planlegger å kjøpe langt flere. Ifølge DefenseNews planlegger Japan å kjøpe totalt 147 F35-fly i to varianter.

En del av flyene skal bygges av Mitsubishi.

Japan er bare et av landene som skal ta i bruk JSM-missilet, og Kongsberg Gruppen håper på at det skal bli mange flere.

Norge skal bruke missilet på sine F35-fly, og det vil trolig Australia også. Australia inngikk i 2015 en utviklingsavtale for missilet med Kongsberg Gruppen og norske myndigheter for å integrere en ny sensor på missilet.

Den virkelig store «drømmen» for Kongsberg Gruppen og den norske forsvarsindustrien er ikke helt overraskende å få selge missilet til USA.

Det amerikanske forsvaret, marinen og flyvåpenet skal til sammen ha tusenvis av eksemplarer av F35-flyet i forskjellige varianter, og en bestilling fra USA vil innebære milliardinntekter for det norske konsernet.

Kongsberg Gruppen har flere ganger vist at de klarer å lande store avtaler i USA. I tillegg til å ha solgt et stort antall fjernstyrte våpenstasjoner (Protech) til pansrede amerikanske kjøretøy og luftvernsystemet Nasams, landet det norske selskapet i fjor en svært viktig kontrakt for sjømissilet NSM. Den avtalen er verdt 6,9 milliarder og kan bli langt større på sikt.

JSM, Joint Strike Missile, skal brukes på Norges nye jagerfly F35. Her er en modell avbildet på Kongsberg Gruppens fabrikk Arsenalet i byen med samme navn.
Les også

Kongsberg Gruppen håper Qatar-kontrakt kan gi ytterligere fem milliarder i kassen

Les også

Kongsberg Gruppen og Patria kjøper statseide AIM Norway for 151 mill.

Les også

Kongsberg Gruppen vil ta et større jafs av rigg- og skipsmarkedet: – Dette illustrerer hvor fundamentalt annerledes selskapet vil bli

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
  2. Japan

Flere artikler

  1. Kongsberg og Raytheon nærmere milliardkontrakt i Australia

  2. Sikrer seg milliarder i «hemmelig» kontrakt

  3. Kongsberg Gruppen vant luftvernkontrakt i Australia

  4. Kongsberg mener de kan lande forsvarsordrer verdt 100 milliarder

  5. Kongsberg sikrer Lockheed Martin-kontrakt på 1,7 mrd.