Julerally på Oslo Børs:
– Dette er klassisk for slutten av desember

Lille julaften ble god for investorene på Oslo Børs. Dette er svært vanlig mot slutten av året, mener analysesjef Roger Berntsen i Netfonds.

GOD STEMNING: Oslo Børs var blant hovedindeksene i Europa som vokste mest dagen før jul.

Berit Roald NTB scanpix
 • Cecilie Storbråten Gjendem
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Stigende oljepris for første gang på flere dager lettet trykket på Oslo Børs og sendte flere av oljeselskapene rett til værs lille julaften. Da siste handel før julaften var gjennomført var Oslo Børs opp 2,60 prosent til rekordhøye 604,74.

– Dette er klassisk for slutten av desember, sier analysesjef Roger Berntsen i Netfonds til E24.

– Det er ikke noe som tilsier at markedet skal stige såpass uten nyheter, men man må huske at det har vært et til dels vanskelig år med stor volatilitet. Markedet totalt sett er jo knapt opp for året, og volumene er relativt beskjedne.

Rundt i Europa så stemningen også ut til å være svært godt og mange av de største hovedindeksene steg godt lille julaften.

Les også

Børsdirektøren: Dette vil bli de store temaene i 2016

Oljejubel

En av årsakene til jubelstemningen på Børsen var trolig oljeprisen, som var opp 1,49 prosent til 36,90 dollar per fat da Oslo Børs stengte dørene for jul.

SER ØKNING: Statoil-analytiker Trond Omdal.

Dermed ble det en svært god dag for oljegiganten Statoil, som avsluttet dagen opp 5,22 prosent.

– Vi har lenge sagt at en Statoil-aksje til rundt 120 kroner er et godt kjøp, og dersom Statoil holder utbyttene sine uendret, vil det fortsette å være attraktivt for investorene, sier Statoil-analytiker Trond Omdal.

Han legger til at han tror mange mener prisen på Statoil-aksjen nå har nådd bunnen og at mange dermed ønsker å bli med på oppturen som trolig vil følge stigende oljepriser etter nyttår.

– Selv de som tror oljeprisen vil nærme seg 20 dollar per fat, tror på en kraftig økning i løpet av de neste 6 til 12 månedene, sier Omdal til E24.

Les også

Prisforskjellen i råoljeprisene forduftet: Amerikansk lettolje like mye verdt som Nordsjøolje

– Er dette hovedgrunnen til at oljerelaterte selskaper virker å gå godt i dag?

– Ja, når en er så lavt nede som vi er nå vil enhver økning skape optimisme, sier Omdal til E24.

Også oljeselskapet DNO hadde en god dag på Børsen og avsluttet opp 7,38 prosent. Både John Fredriksens laksekjempe Marine Harvest og oljeservicekjempen Seadrill leverte julegaver til milliardæren med en vekst på henholdsvis 2,22 prosent og 4,72 prosent.

Les også

Dolphin søker konkurs

Tøft år

Børshøsten har vært preget av store svingninger i påvente av renteheving i USA så vel som frykten for kollaps i Kina. Likevel tror ikke Berntsen investorene er nervøse før julen, og han tror volatiliteten vil avta med tiden.

– Dersom man ser lengre frem, tror vi at 2016 og 2017 kan bli gode år, selv om starten på 2016 kan bli vanskelig. Vi ser for oss en mulig strategiendring fra OPEC mot slutten av neste år, og da kan vi få en reprising av oljeaksjene, sier Berntsen.

Les også

Forvalter: Disse aksjene bør du satse på før nyttår

– Vi mener at markedet totalt sett har vesentlig mer å gå på, med tanke på at vi mener at sjansen for en global resesjon er liten. USA er helt i begynnelsen av syklusen der de skal heve rentene, og oppsummert er det nokså stabilt.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. U-sving på Oslo Børs

 2. Analytikerne om børsfallet:
  – Vanskelig å sette to streker under svaret

 3. Konkursskred blant amerikanske oljeselskaper:
  – Vanskelig å se for seg at det vil stoppe nå

 4. Annonsørinnhold

 5. Krone-svekkelsen fortsetter: – Det er børspositivt

 6. Aksjekursen til Statoil er halvert siden oljeprisfallet startet