Stavanger-bank tar høyde for større oljetap

Sparebank 1 SR-Bank stålsetter seg for mulige større nedskrivninger. Men administrerende direktør Arne Austreid ser ikke helt hvor tapene skal komme.

TODELT: Den lave oljeprisen tynger den oljerelaterte næringen i Stavanger. Men flere av aktørene som ikke driver med olje opplever gode tider.

Alf Ove Hansen NTB scanpix
 • Anders Park Framstad
Publisert:,

Sparebank 1 SR-Bank er blant dagens absolutte vinnere på Oslo Børs etter å ha lagt frem sine nøkkeltall for fjerde kvartal.

Lav oljepris over lengre tid har foreløpig gitt begrensende tap for banken, som med hovedkontor i oljebyen Stavanger dekker Rogaland, Hordaland og Agder.

– Vi leverer et resultat på linje med det vi har sagt og trodd at vi skulle levere. Jeg synes det er et godt resultat med fremdeles moderate tap, sier Arne Austreid til E24.

Les også

E24-kartlegging: Gjeldsbomben i oljebransjen

FORNØYD: Arne Austreid, administrerende direktør i Sparebank 1 SR-Bank.

Sparebank 1 SR-Bank

Banken mer enn doblet nedskrivningene på garantier og utlån til 192 millioner kroner i perioden. Dette utgjør likevel ikke mer enn 23 punkter målt mot bankens samlede brutto utlån.

– Selv om situasjonen er krevende i noen deler av industrien, ser vi det fortsatt ikke reflektert i bankdriften på noe vis. Vi har robuste utlånsporteføljer og driver godt, sier Austreid.

Les også

Finanstilsynet advarer bankene mot å undervurdere oljenedturen

Tar høyde for større tap

I forbindelse med kvartalsrapporteringen la Austreid også frem mål og anslag for året vi nå har gått inn i.

Her fremgår det at banken sikter mot egenkapitalavkastning på 11 prosent og ren kjernekapitaldekning på minst 14 prosent.

Innbakt i dette er et anslag over nedskrivninger på mellom 500 og 700 millioner kroner. Austreid forteller at de i disse dager er i kontakt med «en del» kunder, men at faren for tap likevel ikke er overhengende.

– Vi har tatt høyde for tap i de beregningene vi har gjort på finansielle måltall, og det er lagt inn at vi kan tape mellom 500 og 700 millioner kroner. Men vi ser ikke per i dag hvor disse tapene skal komme hen, sier han.

Les også

DNB med sterkere resultat enn ventet for 2015

Jobber med kundene

Under kvartalspresentasjonen fremgikk det at oljerelatert virksomhet utgjør 8,7 prosent av Sparebank 1 SR-Banks totale engasjementer.

Av dette er 5,1 prosent offshore, 2,5 prosent oljeservice og 1,1 prosent leting og produksjon.

Banken vurderer PSV-markedet (markedet for forsyningsskip) som mest utfordrende per i dag. Her er bankens engasjement på 2,7 milliarder kroner. Det jobbes nå med kundene for å finne gode løsninger.

Les også

Offshorerederier i gjeldstoppen: – Markedet er vanskelig

– Situasjonen er utfordrende for enkelte kunder, men tidsaspektet spiller en betydelig rolle her. Det er klart at lav oljepris i flere år fremover vil øke vanskelighetene ettersom tiden går, så enkelt er det. Vi får håpe at den kommer tilbake, sier Austreid.

Det ble for øvrig vist til at ett selskap førte til at verdien av misligholdte engasjementer økte med 143 prosent fra tredje til fjerde kvartal.

– Dette er et oljeserviceselskap, er alt Austreid vil si om dette.

Les også

Derfor begjærer Dolphin konkurs

Positive effekter

Andelen oljeeksponering som er beskrevet over, viser imidlertid at mesteparten av SR-Banks virksomhet ikke er direkte relatert mot oljen, og Arne Austreid forteller at de ser økt todeling i økonomien.

– De som er rettet inn mot olje- og oljeservice har fått det vesentlig tyngre, mens de som eksporterer, driver med turisme, sjømat og den typen ting, har fått vesentlig bedre tider enn før, sier han.

– Er dette et tegn på at «oljebremsen» slår igjennom i realøkonomien i mindre grad enn man kunne frykte?

– Det slår nok gjennom i realøkonomien, men man har positive effekter som ikke er knyttet til olje. Det er poenget mitt.

Les også

Seismikkselskap midt i oljebremsen: – Få tegn til at det snur med det første

Les også

Eksportkredittsjefen om offshoreselskaper i gjeldskrise: – Det har vært en god del og det vil bli flere

Les også

Derfor bør vi være livredd oljepriser under 30 dollar

Her kan du lese mer om

 1. SpareBank 1 SR-Bank
 2. Oslo Børs
 3. Oljebransjen
 4. Stavanger
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Banksjef om offshorekrisen: Kan ikke utelukke en runde nummer to

 2. Betalt innhold

  Kvartalsresultatet: Over 1 milliard svakere for SR-Bank

 3. Sparebank 1 SR-Bank med beste kvartal siden før oljebremsen

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytiker om tapene i Sandnes Sparebank:
  – Dette burde de ha sett og meldt tidligere

 6. - Norske boliglånskunder er dønn solide