Har tildelt ny milliardkontrakt på Johan Sverdrup

FMC Kongsberg Subsea sikrer storavtale på gigantfeltet.

NY AVTALE: Statoil, her ved konsernsjef Eldar Sætre (t.h.), har tildelt mer arbeid på elefantfeltet Johan Sverdrup. Sætre er avbildet sammen med olje- og energiminister Tord Lien i forbindelse med levering av utbyggingsplanen.

Audun Braastad
 • Anders Park Framstad
 • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Statoil har på vegne av Johan Sverdrup-partnerskapet tildelt FMC Kongsberg Subsea en EPC-kontrakt for undervannsutstyr til Johan Sverdrup-prosjektet.

Dette opplyser Statoil i en pressemelding fredag.

Kontrakten har en verdi på anslagsvis 1,3 milliarder kroner og omfatter leveranse av 13 ventiltrær og brønnhoder, samt tre undervannsbrønnrammer og kontrollsystemer.

– Undervannsutstyret FMC skal levere er viktige brikker i Johan Sverdrup-utbyggingen. Havbunnsutstyret gjør det mulig å kunne reinjisere sjøvann og produsert vann i Johan Sverdrup-reservoaret når vi kommer i produksjon. Slik oppnår vi høyest mulig utvinning og verdiskaping fra Johan Sverdrup-ressursene. Dette er gunstig for miljøet fordi vi minimerer utslipp til sjø fra feltet, sier Kjetel Digre, direktør for Johan Sverdrup-prosjektet.

Les også

Gass er større enn olje for første gang

Statoil og FMC har parallelt fremforhandlet et kontraktuelt rammeverk som vil legges til grunn for fremtidige anbudsrunder for undervannsprosjekter, -driftstjenester og -studier.

Venter kostnadskutt

Johan Sverdrup-kontrakten kommer etter alle solemerker svært godt med for FMC Kongsberg Subsea, som denne måneden meldte om nok en runde med nedbemanning. Et kutt på 350 fast ansatte i juni ble da fulgt opp med nye 200 jobber.

Årsaken var enda svakere markedsforhold enn ventet.

– FMC vinner disse kontraktene i en industri-kontekst i tøff konkurranse, og et åpenbart behov for betydelig og varig forbedring på kostnadssiden. Vi har klare forventninger til at FMC vil fortsette det gode arbeidet med å redusere kost og optimalisere prosesser både i prosjektgjennomføring og i ettermarkedet, sier Torger Rød, direktør for prosjekter i Statoil.

Hadde kalkulert med kontrakten

Arvid Øygard er tillitsvalgt i FMC Kongsberg Subsea, han synes ikke det er rart at man for kort tid siden varslet ytterligere bemanningskutt, samtidig som at de nå har fått en milliardkontrakt.

- Nei, det lå inne kalkulasjonen at vi skulle få den kontrakten. Man holder på de folkene man trenger for å utføre det arbeidet man tror vil dukke opp, og denne kontrakten trodde vi at vi skulle få, sier Øygard til E24.

Les også

Milliarder i spill for norsk oljeservice-næring: Nå starter høstjakta på Sverdrup-kontrakter

Milliarder på spill

E24 skrev tidligere denne uken at Statoil og partnerne så langt har delt ut kontrakter for 43 milliarder kroner på Johan Sverdrup.

Den siste i rekken var da en kontrakt til Kværners verft i Verdal på plattformunderstellet til boreplattformen.

De totale investeringskostnadene for første fase i utbyggingen av Johan Sverdrup er beregnet til i størrelsesorden 117 milliarder kroner. Feltet ventes å inneholde utvinnbare ressurser på mellom 1,4 og 2,4 milliarder fat oljeekvivalenter.

Les også

Leverandørindustrien venter spent på høstens kontraktrush

Les også

Departementet godkjenner Johan Sverdrup-planer

Les også

Vant milliardkontrakt på Johan Sverdrup

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. – Timingen kunne ikke vært bedre

 2. Reduserer investeringskostnadene på kjempefeltet med ni milliarder

 3. Betalt innhold

  Ny Sverdrup-kontrakt utdelt

 4. Betalt innhold

  Johan Sverdrup-kontrakt til Kværner

 5. Kværner fikk milliardkontrakt på Sverdrup-understell