Hvor ble det av pengene?

Bankinnskuddet ditt kan nesten være halvert om 20 år

Ukens Holberg-graf gir et lite lystig bilde av å ha pengene i bankene.

Holberg-grafen
 • Kjetil Melkevik
  Journalist
Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Norske husholdninger har i dag mer enn tusen milliarder plassert i bankinnskudd. En trygg plassering av sparepenger som virker fornuftig ut fra en tanke om å ha penger likvide og med begrenset risiko for tap. Eller?

Risiko for hva? Ved å plassere sparepengene i bankinnskudd har man liten risiko for at det nominelle beløpet vil bli redusert. Sjansen for at norske banker skal gå konkurs og påføre innskyterne tap, er lav.

Men dersom man tenker å opprettholde kjøpekraften på pengene, blir det hele mer ubehagelig.

Dersom vi tar utgangspunkt i at man i dag plasserer 100.000 kroner i banken til en årlig rente på 1 prosent, vil man stå i fare for å halvere kjøpekraften de neste 20 årene. En slik beregning er naturligvis basert på noen forutsetninger som kan diskuteres.

Inflasjonen er forutsatt til å bli 2,5 prosent årlig. Det er dette inflasjonsmålet Norges Bank er satt til å styre etter og således kanskje det beste anslaget for hva fremtidig inflasjon faktisk vil bli.

Skatt på renteinntekter vil være 23 prosent fra 2018, ifølge skatteforliket. Dette kan naturligvis endres over en slik lang periode, men de store endringene vil trolig ikke skje.

Formueskatten er i dag på 0,85 prosdent for beløp over 1,5 millioner. For mange vil ikke dette være relevant, men ifølge Cap Gemini finnes det hele 150.000 nordmenn som er dollarmillionærer. Det tilsvarer en plasserbar formue (utover egen bolig) på mer enn 8 millioner kroner.

Som man ser av grafen over, vil en selv med 4 prosent rente i banken slite med å opprettholde kjøpekraften. I den marginale renteverden vi alle har havnet i, bør trolig flere norske husholdninger bruke høsten til å lese seg opp på mulige investeringsmuligheter i aksjemarkedet.

Les også

Holberggrafen: (F)Laks er viktig for Norge

Les også

Holberggrafen: «Ingen Kims, bare kos»

Les også

Holberggrafen: Forsvarsbudsjett på øverste nivå

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Holberg-grafen

Flere artikler

 1. Holberggrafen: Frem med forstørrelsesglasset

 2. Tyrkisk peber i valutamarkedet

 3. Kommentar: Keep calm – spring is coming

 4. Betalt innhold

  Sjeføkonom: – Dessverre kommer mange til å investere feil

 5. Nicolai Tangen får plassere formuen i statspapirer