Skatteetaten gransker Spetalen
I åtte måneder har skatteetaten gransket Øystein Stray Spetalen. Investoren nekter fortsatt etaten tilgang til 820 eposter.
Etter at investor Øystein Stray Spetalen gikk inn i sitt tredje ulønnsomme selskap, begynte skatteetaten å bli mistenksomme, skriver Dagens Næringsliv.
Oppkjøp av selskaper med fremførbare underskudd kan nemlig bety nullskatt i årevis, men hvis det viser seg at oppkjøpene er motivert av å slippe unna skatt, kan etaten nekte bruk av underskudd.
Avisen melder at skatteetaten i åtte måneder har undersøkt Spetalens investeringer i hydrogenselskapet Nel, farmasiselskapet Weifa og Saga Tankers for nettopp dette.
Den kjente investoren ønsket ikke å kommentere saken.
Lager stasjon i Sandvika: Spetalen-selskap med på hydrogen-verdensnyhet
I forbindelse med etterforskningen har skatteetaten sikret seg tilgang til informasjonen på investeringsselskapet Ferncliffs servere. Selskapet eies av Spetalen.
Men 820 e-poster er blitt utelatt av etterforskningen fordi de enten er skrevet til eller nevner advokater. Dermed er de taushetsbelagt, skriver Dagens Næringsliv.
Spetalen og Ferncliff skal ha avvist skatteetatens innsynsbegjæring.
Ikke fremmed for underskudd
I Spetalens portefølje er det flere selskaper som ble kjøpt opp etter at de gikk med kraftig underskudd. Da den kjente investoren kom inn på eiersiden i farmasiselskapet Clavis Pharma i april 2013 hadde selskapet vært gjennom to runder med kraftig aksjefall etter mislykkede forsøk på kreftmedisiner.
Selskapet ble slått sammen med Aqualis, som siden kjøpte Weifa.
– Vi mener Weifa er en av de siste juvelene innen konsumvaremarkedet i Norge som er på norske hender. De har en portefølje med merkevarer som er meget sterke, alle kjenner Paracet, Ibux og Paralgin Forte, sa styreleder i Aqualis og Spetalen-partner Glen Rødland til E24 da.
I 2013 gikk Weifa med overskudd på 69 millioner kroner, men på grunn av sammenslåingen med Clavis Pharma i 2014, som hadde et underskudd på 845 millioner kroner, endte bunnlinjen i minus.
Allerede da kommenterte flere at sammenslåingen var et smart grep for å sikre nullskatt i årene fremover.
Les også:
Journalist ber Spetalen slutte å sende epost
Bladde opp for underskudd
Også Saga Tankers var Spetalen villig til å bla opp for å sikre seg aksjemajoriteten. I løpet av 2013 sikret investoren seg 90 prosent av aksjene i det da båtløse tankrederiet, skriver DN.
Spetalen havnet nesten i retten med traderen Svend Egil Larsen i forbindelse med dette oppkjøpet i 2014. Larsen krevde 2,40 kroner aksjen, mens Spetalen bare ville gi 2,10 kroner. Spetalen skal ha vært villig til å gi 2,11 kroner, hvis Svend Egil Larsen tok skjegget sitt.
Til slutt bladde Spetalen opp 2,30 kroner per aksje for så sikre seg aksjemajoriteten med underskudd på 790 millioner kroner.
Kort tid etter overførte han 5,99 prosent av aksjene sine i Prospector Offshore og 17,62 prosent i Standard Drilling fra sitt eget investeringsselskap Ferncliff Tih til Saga Tankers, skriver DN.
Spetalen ønsket ikke å kommentere oppkjøpet av aksjene da.
Satser stort i Nel
Tidligere denne uken ble det klart at Spetalens hydrogenselskap Nel skal investere 85 millioner kroner i byggingen av verdens største fabrikk for hydrogenpåfyllingsstasjoner, ifølge selskapet selv.
Nyheten kom en uke etter det ble klart at Nel skal bygge sin første hydrogenstasjon for biler i Norge i Sandvika innen utgangen av året.
Spetalen eier om lag 11 prosent av hydrogenselskapet som gikk med underskudd i fjor.
I 2015 var Spetalen klar på at han ville investere i Nel og mente selskapets teknologi var fremtiden.
– Dette kan være den neste industrielle revolusjonen. Det er i transport de store pengene ligger, sa Spetalen til E24 i mai 2015.