Oljefondet har milliardeierskap i over 1.000 selskaper

Oljefondet eier nå aksjeposter for over én milliard kroner i mer enn 1.000 ulike selskaper. I løpet av fjoråret ble det 200 ekstra milliardposter i fondet.

STORE POSTER: Ved utgangen av fjoråret eide Oljefondet aksjer for over én milliard kroner i mer enn 1.000 selskaper. Det er rundt 200 flere enn ett år tidligere og mer enn en dobling siden 2012,, og sier noe om fondets eventyrlige vekst. Dette er fondets leder, direktør Yngve Slyngstad i Norges Bank Investment Management.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Ved utgangen av 2017 eide Oljefondet aksjer for mer enn én milliard kroner i 1.024 selskaper.

Ett år tidligere satt fondet på 827 aksjeposter med en markedsverdi på over én milliard kroner. Til sammenligning hadde fondet milliardposter i bare 429 selskaper for fem år siden.

Økningen i antallet milliardposter sier noe om den voldsomme verdiutviklingen i fondet, som var verdt hele 8.488 milliarder kroner ved utgangen av fjoråret.

Det skjer etter flere år med verdiutvikling på over 1.000 milliarder kroner per år, godt hjulpet av stigende aksjemarkeder.

E24 har tidligere gått gjennom fondets toppaksjer ved fjorårets utgang. Posten i teknologigiganten Apple ble i fjor verdt mer enn eierskapet i Nestlé, som hadde toppet listen i fem år. Andre av fondets toppaksjer er Shell, Google-eier Alphabet og Microsoft.

Les mer: Dette er Oljefondets toppaksjer

De 20 største enkeltaksjene i Oljefondets beholdning er til sammen verdt over 700 milliarder kroner.

Blant disse er amerikanske teknologiaksjer som Apple, Alphabet, Amazon, Microsoft og Facebook, oljeselskapene Shell og Exxon, de sveitsiske helseaksjene Novartis og Roche og banker som HSBC, JP Morgan Chase og Bank of America.

Til sammenligning så er Oljefondets 3.000 minste aksjeposter til sammen verdt rundt 63 milliarder kroner, noe som er mindre enn fondets ene aksjepost i Apple.

Flest milliardaksjer i USA

Det er en enorm spredning i verdien av Oljefondets over 9.000 aksjeposter, fra beholdninger på noen få hundre tusen kroner og helt opp til den enorme aksjeposten på 66 milliarder kroner i Apple.

Til sammen eier Oljefondet 1,4 prosent av alle verdens aksjer.

Det er også stor geografisk spredning i fondet.

Blant de over tusen aksjepostene på over én milliard kroner er det 336 i USA, blant annet i selskaper som Kellogg, Marathon Oil, Motorola, Moody's og Hewlett Packard.

Fondet har 110 aksjeposter på over én milliard kroner i Japan, 83 i Storbritannia, 54 i Frankrike, 49 i Tyskland, 35 i Sveits, 29 i Australia, 26 i Canada, 24 i Sverige, 18 på Cayman-øyene, 17 i Kina, 16 i Sør-Korea og 15 i Italia.

Les også

Dette er Oljefondets toppaksjer

En knippe milliardaksjer

Blant fondets mange milliardposter finner vi bilaksjer som Nissan, Tesla, Toyota, Volkswagen, Daimler, Porsche, Ford, Geely, BMW, General Motors og Volvo.

Oljefondet har også aksjer for milliarder av kroner i drikkevareprodusentene Coca-Cola, PepsiCo og Dr Pepper Snapple Group, samt hurtigmatkjeden McDonald’s og kafekjeden Starbucks.

I tillegg eier det aksjer for et betydelig antall milliarder i underholdningsgigantene Walt Disney Corp og Twenty-First Century Fox, kles- og skoprodusenter som Adidas og Nike og matvareselskaper som Mondelez og Kraft Heinz.

Oljefondet har også milliardinvesteringer i elektronikk- og spillmaskinprodusenter som Nintendo og Sony og spillprodusenter som Electronic Art,s som lager fotballspillet Fifa, og Activision Blizzard, som står bak titler som Candy Crush og Call of Duty.

Eier post og drikkevarer

Andre av fondets milliardposter finner man i drikkevareprodusenter som Anheuser-Busch og Carlsberg og postvesen som Royal Mail PLC og Deutsche Post.

Fondet eier dessuten milliardposter i flere investeringsselskaper, inkludert Warren Buffetts Berkshire Hathaway Inc og den svenske Wallenberg-familiens Investor AB.

De norske milliard-aksjepostene er også plassert i en rekke banker, telekomselskaper, forsikringsselskaper og farmasiselskaper over hele verden.

Storeier i europeiske selskaper

Blant de av fondets milliardinvesteringer med størst eierskap i prosent er den sveitsiske banken Credit Suisse, hvor fondet eier 5,06 prosent, verdt 18,8 milliarder kroner.

Fondet eier også 6,5 prosent av det tyske industriselskapet Linde AG, henholdsvis 7,38 prosent og 7,03 prosent i de tyske eiendomsselskapene Vonovia og Deutsche Wohnen, 9,07 prosent i det franske eiendomsselskapet Gecina og 5,15 prosent i den britiske matvarekjeden Tesco.

Fondets mandat sier at det ikke kan eie mer enn 10 prosent i ett enkelt selskap.

Les mer: Aldri har Oljefondet eid mer

Les også

Aldri har Oljefondet eid mer

Storaksjonær i Norden

Oljefondet er nå milliardaksjonær i hele 45 selskaper i Sverige, Danmark og Finland (se egen faktaboks). Til sammen utgjør disse postene en aksjeverdi på over 145 milliarder kroner.

Den desidert største av disse er aksjeposten på 18,5 milliarder i den danske legemiddelgiganten Novo Nordisk, som er Oljefondets 30. største enkeltinvestering i det globale aksjemarkedet.

Den nest største nordiske aksjeposten i Oljefondet er et eierskap på 8,3 milliarder kroner i den svenske bilprodusenten Volvo, fulgt av 7,77 milliarder i svenske Essity AB, som blant annet produserer tørkepapir under merkevaren Tork og sanitærprodukter under navnet Libresse.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljefondet
 2. Aksjer
 3. Fondssparing
 4. Yngve Slyngstad
 5. Norges Bank

Flere artikler

 1. – Når Åge Hareide tør, så tør jeg også

 2. Oljefondets største poster: Apple tilbake på topp

 3. Oljefondets verdi har steget med 5,6 millioner i minuttet

 4. Microsoft og Apple kniver om toppen: Dette er Oljefondets toppaksjer

 5. Apple-varsel skremmer markedet: Teknosmell for Oljefondet