Fersk DNB-rapport: Oljeprisen skal opp

Gode nyheter for oljebransjen: Oljeprisen skal stige til 70 dollar fatet neste år, spår DNB Markets. Men tre faktorer gjør at norsk økonomi ikke vil ta av.

HØYERE OLJEPRIS: DNB forventer at oljeprisen skal stige til 70 dollar fatet neste år.

Foto: NTB scanpix/John Thomas Aarø
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Etter snart tre år med nedgang i oljeprisene er norsk økonomi hardt rammet.

Veksten i fastlandsøkonomien var trolig bare på 0,7 prosent i fjor, sammenlignet med 1 prosent året før, ifølge DNB Markets.

Nå spår Norges største bank at oljeprisen skal ta seg kraftig opp til neste år, etter at en rekke medlemmer og ikke-medlemmer i Opec i fjor vedtok å kutte oljeproduksjonen.

– Selv om vi ikke tror at Opec vil levere mer enn 60 prosent av de annonserte kuttene, vil det likevel være nok til at det i år kan bli nedgang i oljelagrene, for første gang siden 2013, skriver oljeanalytiker Torbjørn Kjus i rapporten.

– Vi anslår derfor at oljeprisen vil fortsette å øke opp til 70 dollar fatet neste år, skriver han.

Les også

Slik blir oljebremsen i 2017

Svak norsk vekst

Til tross for spådommen om økt oljepris tror makroteamet ikke at norsk vekst tar seg markert opp, selv om regjeringen trolig vil fortsette å øke bruken av oljepenger, og selv om lavere prisvekst gir mer å rutte med for husholdningene.

At de viktige oljeinvesteringene ventes å etter hvert flate ut etter flere år med kraftig fall, trekkes også frem som en viktig faktor for forventningen om at vekstbunnen er bak oss.

Etter at norsk økonomi, målt ved brutto nasjonalprodukt på fastlandet, ventes å ha vokst magre 0,7 prosent i fjor, tror DNB Markets at verdiskapningen vil vokse 1,3 prosent i år og 1,6 prosent neste år.

Årsakene er at flere viktige stimulanser nå er bak oss:

** Rentebunnen kan være nådd

** Kronekursen vil ikke holde seg like lav

** Oljepengebruken vil ikke øke like raskt som tidligere

BEDRE UTSIKTER: Oljeprisen kommer trolig til å ta seg opp noe i de neste årene, ifølge DNB Markets.

Foto: DNB

Høyere global vekst

I det store makroøkonomiske bildet tror DNB på en global vekst på 3,25 prosent i år og 3,5 prosent neste år, en økning fra tre prosent i fjor.

Men tross lysere utsikter for global vekst er det mye som kan gå galt fremover, ifølge banken.

DNB peker blant annet på faren for at høyrepopulisme kan vinne frem i valg i land som Nederland, Frankrike og muligens Italia, noe som kan lede til flere handelshindringer og true global vekst.

Les også

Ferske ledighetstall fra NITO: – Ting er verre enn verst

Frykter proteksjonisme

Veksten i den globale handelen har allerede bremset kraftig opp, og økningen i handelen var i fjor den laveste siden finanskrisen, påpeker banken.

– Risikofaktorene er uvanlig mange og alvorlige, fra handelskrig og økt proteksjonisme, via hard brexit til mulig valgseier for høyrepopulistiske partier i Europa. I tillegg øker gjelden fortsatt for kinesiske selskaper, heter det i rapporten.

Selv om proteksjonisme kan beskytte næringslivet i det enkelte land, øker det ikke lønningene eller antallet arbeidsplasser, ifølge banken.

Les også

IMF mener Trump kan redde eller ødelegge verdensøkonomien

– Globaliseringen har negative effekter som skyldes at industrien i de tradisjonelle industrilandene i stor grad blir utkonkurrert av lavkostproduksjon i Kina og andre fremvoksende økonomier. Dette kan være grunnen til at det har vært en markert oppgang i proteksjonistiske tiltak i mange land de siste årene, heter det.

Les også

Mener styringsrenten er et «sløvt verktøy» mot boligprisgalopp

Les også

7 grunner til boligbrems i 2017

Les også

– Litt tidlig å friskmelde norsk økonomi

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. DNB
  2. Finanskrisen
  3. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Handelsbanken tror USA-brems vil stanse Olsens renteplan

  2. Spår stort oljeunderskudd

  3. Ulltveit-Moe tror på oljehopp: – Det ser skuffende bra ut

  4. Spår to år til med rekordlave renter

  5. Dette kan bevege oljeprisen i 2019