I denne fjellkommunen bor Norges rikeste aksjonærer

Blant fjell og skog trives de med mest suksess på Oslo Børs aller best.

RIK BYGD: Vinje kommune er en av Norges mest populære hyttebygder. Dette tiltrekker seg også mange finansfolk tror ordføreren i kommunen.
Publisert:

De fleste forbinder nok aksjer med store byer, høye hus og asfalt så langt øyet kan se. En skulle kanskje også tro at Norges rikeste aksjonærer kun bodde ett steinkast unna Oslo Børs.

Slik er det imidlertid ikke.

For tredje år på rad viser det seg at fjellkommunen Vinje i Telemark har de rikeste aksjonærene fordelt på antall aksjonærer i kommunen, viser ny statistikk fra Verdipapirsentralen og AksjeNorge.

Har du ikke meldt deg på Aksje-NM ennå?Gjør det her!

Totalt har de 261 aksjeeierne i fjellkommunen en aksjeformue på 185,6 millioner kroner, eller om lag 711.252 kroner per aksjonær.

– Dette er nytt for meg. Det er ikke godt å forklare hvorfor våre innbyggere gjør det så godt på børs, sier ordfører Arne Vinje (SV) i Vinje kommune.

Attraktiv kommune

Vinje kommune er en av Norges største hyttekommuner, og er kjent for å ha store hytteområder.

Ordføreren tror dette kan være en av årsakene til at Børsens rikeste aksjonærer har besluttet å flytte nettopp hit.

– I utgangspunktet er det ingenting som tilsier at det skal være slik. Vi er en fjellkommune med mange småbruk, og jeg tror ikke det er småbrukerne som oftest gjør det stort på børsen, sier Vinje.

Han legger til at Vinje kommune er en attraktiv kommune, som tiltrekker seg folk som har litt formue, eller folk som driver med finans.

– Noe annet som kanskje er litt overraskende er at kommunen har uvanlig mange innbyggere som har jobbet, eller jobber i oljesektoren og i Nordsjøen. En skulle kanskje ikke tro det med tanke på at vi er ganske lang fra Nordsjøen, sier ordfører Vinje.

Han tror det er sannsynlig at mange av disse har aksjer, eller er aktive i finansmarkedene.

FORNØYD: Ordfører Arne Vinje i Vinje kommune.

Gamle penger

Vinje er ikke den eneste hyttekommunen som kommer godt ut av AksjeNorges statistikk. Nummer to på listen er nemlig Rømskog i Østfold med en formue på 29,9 millioner kroner fordelt på 55 aksjonærer.

Daglig leder John Peter Tollefsen i AksjeNorge tror årsaken til at disse kommunene gjør det så godt er at de som bor i kommunen forvalter verdier som har vært i familien i lang tid.

– Det har tradisjonelt vært stor interessene i den kommunene. Flinke og langsiktige mennesker som vet å forvalte verdiene over lang tid på en god måte. Og de har spart penger i generasjoner, latt verdier gå i arv, sier han.

– Jeg tror ikke det er noen annen god forklaring, kommunen har jo opparbeidet betydelige verdier.

Glad for skattepengene

Totalt bor det om lag 3.723 mennesker i Vinje kommune. Av disse har altså hele 261 formue i aksjer, altså har 7 prosent av befolkningen i kommunen formue i aksjer til sammenligning har 8 prosent av Oslos befolkning plassert sparepengene på Oslo Børs.

– Jeg synes dette er veldig interessant. Dette er så klart bare godt nytt for kommunen, fordi det er vi som mottar skatteinntektene på finansoverskuddet, sier Vinje og ler.

Flest i Oslo

Selv om aksjonærene i Vinje i gjennomsnitt hadde de største verdiene bor de fleste nordmenn med formue i aksjer i Oslo. 53.279 hadde ved utgangen av 2014 formuen i aksjer og verdipapirer.

Nummer to på listen var Bergen med 22.147 aksjonærer, tett fulgt av oljebyen Stavanger med 17.304.

Mens Vinje hadde de i snitt rikeste mannlige investorene var de rikeste kvinnene å finne i Ålesund.

Gjennomsnittsformuen til disse kvinnene var 288.837 kroner, mens de i snitt rikeste mennene forvaltet en formue på 954.575 kroner.

Har du ikke meldt deg på Aksje-NM ennå?Gjør det her!

Les også

Kundene rømte fra Skagenfondene

Les også

Superforvalterens råd til unge: – Kjøp aksjer og billig bolig

Les også

Slik jobber aksjeekspertene

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om